Naslovnica > BLOG > Jebiga, Milan(a)!

Jebiga, Milan(a)!

Milan Bandić jučer je 'oprao pod' gradskom pročelnicom za kulturu, a sve ne bi li javnost - u ovo predizborno doba - uvjerio kako će, eto on osobno, spasiti zagrebačku nezavisnu kulturu. Dok joj istovremeno otima 28.47% sredstava. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, Milana Vuković Runjić od početka pandemije, a potom i potresa koji je pogodio Zagreb, sve do prije desetak dana, nije našla za shodno objasniti javnosti što - s obzirom na ukupnu krizu - zapravo čeka zagrebačku kulturu, kako onu institucionalnu, tako i onu nezavisnu.

Dapače: do dana današnjeg ni od pročelnice, niti od Ureda kojem je na čelu, nismo saznali stvarne razmjere štete koju je potres izazvao na gradskoj kulturnoj infrastrukturi, kao ni kako u novonastalim uvjetima Gradski ured za kulturu planira omogućiti nastavak kulturnog života glavnog hrvatskog grada.

Čovjek bi možda očekivao da će par dana nakon potresa pročelnica stati pred novinare i objasniti što čeka gradska kazališta Komedija i Gavella čije su zgrade do daljnjega neuporabljive; gdje će i kako će ubuduće raditi Filharmonija; kad će biti uporabljiva KD Lisinski, gdje će i kako biti zbrinute zbirke brojnih oštećenih gradskih muzeja, hoće li možda završiti na Jakuševcu kao vrijedna spomenička plastika i zašto je ona uopće tamo... o zakonitosti postupka izbora ravnatelja GK Komedija, na čije bi čelo trebao doći još uvijek aktualni zaposlenik Ureda za kulturu, a istovremeno  optuženik USKOK-a., da i ne govorimo.

Pročelnica je, naime, iskusna politička operativka koja je svojvremeno svoj dug najma gradskog prostora riješila tako da je ušla u gradonačenikovu stranku, pa pride  dobila i Nagradu Grada. Stoga se stameno othrvala sirenskom zovu medija i javnosti, te od početka krize odšutjela odgovore na sva navedena pitanja, bivajući u potpunoj medijskoj 'samoizolaciji',  skoro pa u 'ilegali'.

Iznimku od držanja stroge distance s javnošću napravila je tek 29. travnja, sazvavši brzinski konferenciju za medije na kojoj je objašnjavala odluku da upravljanje Kinom Europa prepusti gradskom Kulturno-informativnom centru. Doduše, istom je zgodom temeljito 'opanjkavala' i prethodne najmoprimce kina, te zbog toga 'zaradila' sudsku tužbu, no i tad je uspješno izbjegla odgovoriti na bilo koje pitanje koje bi ocrtalo obrise budućeg funkcioniranja kulture u Zagrebu.

Nije naša Milana upala u zamku osmišljavanja niti jedne mjere pomoći nezavisnoj kulturi.
Dapače.
Jedinu takvu mjeru, a slijedom Apela za pomoć nezavisnoj sceni, izglasili su 19. ožujka gradska oporba i HDZ (!), dok su vijećnici stranke Bandić Milan 365, a čija je i pročelnica članica, bili - protiv.

No, onda je na red napokon došla i iduća sjednica Skupštine, ona 14. svibnja, na kojoj je zaključak o žurnoj pomoći kulturnom sektoru stavljen van snage, ovaj put glasovima stranke naših Milane & Milana, te opet HDZ-a.

To je bio trenutak u kojem je Vuković Runjić 'ubacila u petu', pa je krenula konačno danima obilaziti medije objašnjavajući prvo da sredstva nisu ukinuta, ali da se ne zna koliko ih ima, pa onda da rezultati Javnih potreba u kulturi zapravo ne vrijede, kao uostalom ni za njih potpisani ugovori, e da bi konačno počela spominjati konkretno smanjenje programskih sredstava kojem usprkos nitko neće biti zakinut, što već graniči s temeljnim zakonima fizike.

I taman kad odradila tour de mediji, objasnila da se ništa ne zna, pravila pogotovo ne, ali da će sve biti ok, dočekao ju je volej (ili možda šamar?), samog gradonačelnika, zbog kojeg se uostalom tako temeljito i žrtvuje, bivajući pročelnicom.

Naime, iako je Vuković Runjić izrijekom demantirala činjenice iz gradskih dokumenta, a slijedom kojih je ona osobno predložila stavljanje zaključka o pomoći kulturi van snage, demantirao ju je jučer osobno sam gradonačelnik. Po njemu, kriva je ona i samo ona, ali krivnju će širok kakav već jest, preuzeti on sam.Jebiga Milana.  Take one for the team.

Mala je to cijena za sve što si od vlasti dosad dobila, zar ne?

Jebiga, doduše, i ti Milane.

Prkoseći zakonima logike i fizike,  osmislio si proračun u kojem će javni sektor u kulturi rebalansom proračuna dobiti 2.541.000 kn više, a nezavisna scena čak 28.47% manje izvorno planiranih sredstava. Otimat će se djeci, a davati žičari, pa je u tek 2% vrijednom rebalansu bilo nužno posegnuti za programskim sredstvima u kulturi, a koja čine tek 5 promila gradskog proračuna.

Tome usprkos, kažeš, nitko neće biti zakinut. Zagrebačka kultura to 'ne smije ni osjetiti'.

I što jest - jest, pojedini glasi s 'nezavisne scene' već se danima po društvenim mrežama trude 'ne osjetiti ništa', opravdavajući svaki vaš potez.

Ali, ne lezi vraže, istovremeno se eno već bune i oni čija egzistencija neupitno ovisi o vašoj milosti.
Zaposlenici javnih gradskih teatara.

To već dugo nismo vidjeli.

Teška su vremena.
Izborna.

Jebiga Milan/a.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE