Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Milana Vuković Runjić: Nismo dokinuli sredstva za kulturu, ali ne znamo koliko ih imamo

Milana Vuković Runjić: Nismo dokinuli sredstva za kulturu, ali ne znamo koliko ih imamo

"Ugovore poslane korisnicima morat ćemo revidirati. Ne znamo kolikim sredstvima raspolažemo za kulturu. Mjera obustave proračunske potrošnje vrijedi do 25.5., a onda slijedi rebalans.", izjavila je pročelnica Ureda za kulturu Grada Zagreba gostujući jutros na N1 televiziji.
Share on facebook
Share on twitter

Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba gostovala je jutros na N1 televiziji pokušavajući obraniti jučerašnju odluku gradske većine da van snage stavi zaključak o žurnoj isplati sredstava u kulturi.

Vuković Runjić je ustvrdila kako su četiri od pet točaka sporne odluke već ispunjene, a tek jedna nije. Međutim, nije objasnila zašto je bilo potrebno prvo peticijom, a potom i zaključkom Skupštine natjerati Grad Zagreb da u ožujku 2019. godine isplati sredstva koja je korisnicima, pa i vlastitim ustanovama bio dužan za 2019. godinu.

Odluku da se žurna isplata za ovu godinu ne izvrši pokušala je objasniti tehničkim razlozima, tvrdeći da je tako veliki broj ugovora nemoguće u kratkom roku i potpisati, a kamo li isplatiti.
No, nije objasnila zašto ugovori za programe u 2020. godini nisu bili potpisani ni koncem prvog kvartala iste, točnije 19. ožujka kad je Skupština i donijela zaključak koji naziva 'neizvedivim'.

Vuković Runjić uporno je ponavljala kako korisnici programa 'neće biti oštećeni', da bi potom priznala kako još uvijek nitko ne zna kolikim će sredstvima kultura u ovoj godini u Zagrebu uopće raspolagati jer je do 25. svibnja na snazi gradonačelnikova odluka o obustavi proračunske potrošnje, a tek potom slijedi rebalans proračuna.

No, kako je ustvrdila i da će programi realizirani prije početka pandemije biti plaćeni, sva je prilika da bi se - u najboljem slučaju - prve isplate u kulturi mogle bi se dogoditi najranije u srpnju.

Kakve i kolike će one biti, kome i po kojim kriterijima, također je nepoznato jer je Vuković Runjić eksplicitno rekla da će se već potpisani ugovori morati revidirati, dapače da će se s korisnicima 'dogovarati'.

"Redefinirat će se što je to program", rekla je Vuković Runjić.

Dakle: ugovori koje korisnici imaju zapravo su bezvrijedni listovi papira, a odluke o financiranju donosit će se 'dogovorom', a ne temeljem već realiziranog javnog natječaja, te svakako ne po strukovnim, jasnim i transparentnim kriterijima.

Najavila je Vuković Runjić, po uzoru na ministricu kulture, i "natječaj za najbolje online programe", no nije rekla s kojim sredstvima i po kojim kriterijima, te konačno - kad.

Ukratko: zagrebačka kultura svakako će biti značajno materijalno oštećena, sredstava za nju neće biti ni približno koliko je planirano, pa je izvjesno da ćemo idućih mjeseci svjedočiti pravom lobističkom ratu za preostale budžetske mrvice.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI