Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Povijesni presedan: HDZ i Bandić upravo su presudili zagrebačkoj kulturi

Povijesni presedan: HDZ i Bandić upravo su presudili zagrebačkoj kulturi

Zahvaljujući glasovima zastupnika HDZ-a i stranke Bandić Milan 365, zagrebačka kultura do daljnjega je ostala bez svih programskih sredstava za ovu godinu.
Share on facebook
Share on twitter

Sa 22 glasa ZA, 19 glasova protiv i 2 suzdržana, zagrebačka Gradska skupština odlučila je danas staviti van snage zaključak koji je donijela na prošloj sjednici, a kojim se od Grada tražilo žurno isplaćivanje programskih sredstava gradskoj nezavisnoj kulturi, kao i prve četvrtine ukupnih godišnjih programskih sredstava javnim ustanovama.

Time je zapravo do daljnjega onemogućena ikakva kulturna proizvodnja u Gradu Zagrebu, ali i ugrožena brojna radna mjesta te egzistencija kako umjetnika tako i drugih radnika u kulturi.

Kako smo već pisali ovdje, nastavno na Apel za žurnu pomoć nezavisnoj kulturnoj sceni, zagrebački gradski zastupnik, glumac i umjetnički voditelj Planet Arta, Marko Torjanac, predložio je u ožujku uvrštavanje na dnevni red Skupštine izvanredne točke o hitnoj isplati sredstava namijenjenih kulturi za 2019. i 2020. godinu, te pokrivanju troškova prostora za nezavisne subjekte u kulturi i održavanje programa nezavisne kulture.

Skupština je prihvatila taj prijedlog pa je točka uvrštena na dnevni red, a za to su uz cijelu oporbu (Klub LIJEVOG BLOKA, Klub GLAS-a i HSU-a, Klub HSLS-a, Klub SDP-a i Klub nezavisnih zastupnika) glasali i svi zastupnici HDZ-a. Zastupnici stranke MB365 bili su protiv.

Na sjednici 19. ožujka taj je zaključak na koncu i izglasan, a uz cijelu oporbu (Klub LIJEVOG BLOKA, Klub GLAS-a i HSU-a, Klub HSLS-a, Klub SDP-a i Klub nezavisnih zastupnika) za ovu točku glasali su i svi članovi HDZ-a.

Stranka MB365 bila je protiv. Osim što su Vojin Perić i Ljerka Mintas Hodak bili suzdržani.

24. travnja je pak pročelnica Gradskog ureda za kulturu, Milana Vuković Runjić gradonačelniku predložila da se spomenuti zaključak stavi van snage, čime bi nezavisna scena do daljnjega ostala bez ikakvih sredstava, dok je upitno u kojoj mjeri bi bila isplaćena sredstva namijenjena javnim ustanovama u kulturi.

Upravo taj zaključak danas je nakon rasprave i izglasan i to prije svega zahvaljujući glasovima zastupnika HDZ-a. Poseban je kuriozum da se na glasanju nije pojavio bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, dok je među suzdražanima bila njegova stranačka kolegica, Ana Lederer.

Ovakav ishod povijesni je presedan jer se nikad dosad nije dogodilo da Grad Zagreb uskrati programska sredstva sektoru kulture.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE