Naslovnica > VIJESTI > Predstavljanje knjige ‘Onkraj pozornice’

Predstavljanje knjige ‘Onkraj pozornice’

Knjiga obuhvaća analitičke studije proznih, dramskih i filmskih ostvarenja hrvatskih i stranih autora, pri čemu se koristi inovativna i interdisciplinarna metodologija.
Share on facebook
Share on twitter

Riječ je o knjizi Lade Čale Feldman koja će biti predstavljena u Zagrebačkom kazalištu mladih, u utorak 4. veljače 2020. u 18 sati.

O knjizi će govoriti Natka Badurina i Tomislav Brlek, urednik izdanja je Josip Pandurić, a moderator promocije bit će Srđan Sandić.

Neka su poglavlja ranije objavljena u časopisima ili zbornicima te ovdje proširena, a neka su izvorno pisana za ovu priliku; u svakom slučaju, njihovo objedinjavanje u knjižnom obliku daje svim poglavljima nov kontekst i novo značenje, te stvara koherentnu i inovativnu znanstvenu knjigu o književnosti, teatru i filmu.

Radi se o djelu prekretničkom podjednako u tumačenju i aktualizaciji klasika poput Držića, Krleže, Begovića, Molièrea i Joycea, kao i u razumijevanju društvene suvremenosti kroz raspravu o recentnim kazališnim i filmskim adaptacijama.

Djelo je podijeljeno u pet dijelova koji parafraziraju klasičnu petočinsku dramsku strukturu. Tri središnja "čina" posvećena su novim čitanjima Krleže, analizama kazališnih i filmskih adaptacija književnih djela i filmskih biografija, te prepletanjima proze i kazališta. "Prolog" se pak bavi teorijskim pitanjima o odnosu dramskog i pripovjednog modusa, a "epilog" fenomenom glume i teškoćom njezinog zaustavljanja, opisivanja u jeziku.

Podvrgavajući pomnom promišljanju prividno posve nesumjerljive primjere, od filmskih adaptacija romana do primjenjivosti naratološke aparature na dramu, od teorije izvedbenih praksi teorijskih promišljanja izvedbe do problema predstavljačke i kazivačke konceptualizacije koncepata predstavljanja i kazivanja, autorica ukazuje ne samo da je riječ o međusobno povezanim, pa i srodnim problemima, nego i da je za njihovo razumijevanje iznimno korisno da ih se proučava usporedno.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE