Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Bečka državna opera – obljetnički pogled iznutra

Bečka državna opera – obljetnički pogled iznutra

Osma sezonu ciklusa Oda-birano na Hrvatskom radiju nastavlja se još jednom premijerom, i to uz 150. obljetnicu Bečke državne opere.
Share on facebook
Share on twitter

Zanimljiv pogled iznutra u dokumentarno-glazbenoj priči osmislio je i ostvario muzikolog Domagoj Marić, doznavši kako se priprema slavna pozornica, što rade dva dramaturga, gdje se čuvaju brojni kostimi i druge zanimljive pojedinosti.

Tehnički direktor Bečke državne opere Peter Kozak govori o tome kako se pripremaju pozornice za "Majstore pjevače" i "Ljubavni napitak" te zašto ulogu Gilde iz Verdijeva "Rigoletta" u aktualnoj postavi ne može utjeloviti baš svaka sopranistica. Gdje se nabavljaju tkanine za kostime i tko ih šiva, govori voditeljica Odjela za kostime Vera Richter, koja otkriva što se događa kada neka velika pjevačka zvijezda nije zadovoljna s kostimom koji treba nositi. Usklađuje li se repertoar Bečke državne opere s drugim austrijskim opernim kućama i gdje je u pauzi opernih predstava boravio car i kralj Franjo Josip I., kazuje nam dramaturg opere Oliver Lang, dok nas u priču uvodi povijesni pregled središnje austrijske operne kuće, od preteča opere do njezinog svečanog otvaranja 1869., razaranja u Drugom svjetskom ratu i ponovnog otvaranja 1955. godine.

Oda-birano: Bečka državna opera - obljetnički pogled iznutra na programu je u utorak 22. 10. , HR1 u 18.15, a nakon emitiranja bit će dostupno ovdje.

***

autor Domagoj Marić

tonsko oblikovanje Dalibor Piskrec

urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI