Search
Close this search box.

S druge strane ogledala- od pacijenta do programera

U subotu 12. listopada u 19 sati, u Centru mladih Ribnjak u istoimenom zagrebačkom parku, održat će se dobrotvorna kazališna večer i popratna donatorska akcija „S druge strane ogledala: od pacijenta do programera“, u organizaciji Zaklade SOLIDARNA i udruge Ludruga u sklopu Tjedna mentalnog zdravlja.

Svrha donatorske akcije je pomoć Hrvoju, 38-godišnjaku koji od svoje rane mladosti živi s kroničnom psihičkom bolesti te je uz snažnu volju i podršku svog terapijskog tima, kao dio terapije odlučio završiti studij Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, te tijekom liječenja u bolnici postati programer. Cilj je prikupiti cjelokupni iznos dvogodišnje školarine od 14.600 kuna koji bi Hrvoju, koji je nezaposlen te nema izvora iz kojih može pokriti ovaj trošak, omogućio nastavak studija. Zanimanje programera omogućit će Hrvoju budući rad u ritmu koji će odgovarati njegovim zdravstvenim mogućnostima, a time i ekonomsku neovisnost i konkurentnost na digitalnom tržištu rada.

„Hrvoje je nezaposlen i na liječenju te nema sredstava kojima bi pokrio trošak nastavka studiranja, a naš sustav podrške u zapošljavanju ne predviđa ovakav oblik podrške za visoko obrazovanje.  Zaklada Solidarna i udruga Ludruga stoga su s veseljem odgovorili na molbu terapijskog tima da podrže Hrvoja, a time i posvećeno osoblje bolnice, u zajedničkom pothvatu izlaska iz društvene izolacije uz kreativni terapijski pristup u kojem je studiranje dio oporavka. Podrška Hrvoju na njegovom putu od pacijenta do programera prilika je za iskaz povjerenja u kreativnost, entuzijazam i radnu sposobnost svake osobe u našem društvu, bez obzira na imovinsko stanje i psihičku dijagnozu.“ poručila je Marina Škrabalo, upraviteljica Zaklade SOLIDARNA.

„Današnji političari, menadžeri i lideri umjesto riječi problem, koriste termin „Izazov“. Bolest transformirate iz problema u izazov. Izazov postaje platforma za daljnji razvoj, a dostizanjem zadanih ciljeva dostižete unutarnje ispunjenje i plodan život. Diploma informatičara i programerske vještine donose egzistencijalnu situiranost u vidu dobrog, zanimljivog posla koji je na tržištu rada tražen i adekvatno plaćen! Formula je vrlo jednostavna.“ rekao nam je Hrvoje o svojoj motivaciji za završetkom studija.

Kulturni program ove dobrotvorne kazališne večeri uključuje izvedbu polusatne kazališne predstave „S druge strane ogledala“ nastale u sklopu radionica forum teatra udruge Ludruga, nakon čega slijedi prigodni razgovor o izazovima i iskoracima u uključivanju osoba sa psiho-socijalnim izazovima u obrazovanje i rad. Razgovor će uvodno pokrenuti prim. dr. Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Ivan Barbot“ u Popovači, gospodin Hrvoje, korisnik ove akcije i budući programer, gospođa Vlatka Rožić Petak, predsjednica udruge Ludruga i iskustvena stručnjakinja, dr. Hrvoje Handl, psihijatar i kazališni redatelj predstave „ S druge strane ogledala“, a razgovor će voditi Sanja Sarnavka, predsjednica Zakladne uprave SOLIDARNE.

Svi koji to žele, Hrvoju mogu pomoći putem online doniralice Zaklade SOLIDARNA ili na račun Zaklade (IBAN HR73 2390 0011 1009 4807 2), kao i donacijom na samom događaju u Kulturnom centru Ribnjak. Donatorska akcija otvorena je do kraja listopada, a cjelokupni iznos donacija usmjerit će se za pokrivanje dvogodišnje školarine za Hrvoja, koja iznosi 14.600 kn. U slučaju da se akcijom prikupi iznos veći od potrebnog, novac će se usmjeriti na aktivnosti promocije mentalnog zdravlja u zajednici u okviru udruge Ludruga i Zaklade SOLIDARNA.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE