Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Dobrotvorni koncert ansambla LADO u korist Fonda za druge

Dobrotvorni koncert ansambla LADO u korist Fonda za druge

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO održat će dobrotvorni koncert 11. lipnja 2018. ove godine s početkom u 20 sati u Dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Organizator ovog vokalno-instrumentalnog koncerta je Udruga Domino koja je sav prihod namijenila programu Fond za druge.

„Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom dobrotvornom koncertu čiji prihod od ulaznica ide u korist Fonda za druge kako bi se osigurao kontinuiran program podrške i stipendija za  za edukaciju, razvoj i realizaciju projekata umjetnika koji djeluju na nezavisnoj sceni i čiji je rad istraživački i eksperimentalan te aktivista koji rade na promicanju ljudskih prava“, rekao je Zvornimir Dobrović, predsjednik Udruge Domino i jedan od pokretača Fonda.

Cijena ulaznice u pretprodaji do 31. svibnja 2018. iznosi 50 kuna, a od 1. lipnja 2018. do dana izvedbe 75 kuna.

Ulaznice se mogu kupiti u uredu Udruge Domino na adresi Petrinjska 38 (Zagreb) od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati ili uplatom na broj računa HR 9724020061100291204 uz opis plaćanja: Donacija – Fond za druge – Lado.
----------

Fond za druge je program čiji su pokretači Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković s ciljem poticanja filantropije u Hrvatskoj, a koordinaciju projekta provodi udruga Domino koja iza sebe ima 15 godina iskustva u produkciji i programima koji pružaju potporu međunarodnim i lokalnim umjetnicima i aktivistima, sve s ciljem podrške umjetnosti, aktivizma i edukacije. Fond za druge se oslanja na uočenu potrebu uspostavljanja dodatnih modela potpore umjetničkim i aktivističkim projektima te je formiran i kao inicijativa koja potiče građane na privatne donacije za realizaciju programa. Fond za druge želi uključiti u svoj rad široki krug pojedinaca, tvrtki i organizacija koje već aktivno doprinose ili žele doprinosti razvoju društva temeljenog na građanskoj jednakosti, umjetničkoj slobodi i prihvaćanju različitosti.

Fond za druge je s radom započeo u svibnju 2017. godine i trenutno obuhvaća nekoliko projekata koji su razvijeni u suradnji s partnerima iz Hrvatske i inozemstva, a u proteklih 9 mjeseci od svog osnutka, Fond je podržao više od 25 osoba iz Hrvatske i regije te njihove projekte. Aktivnosti Fonda dijele se u 2 osnovne skupine: 1. prikupljanje sredstava i poticanje filantropije (donatorski koncerti i akcije, „wine and sushi“ donatorske večere (suradnja s Ginger Sushijem i Vinarijom Trapan), kontinuiran rad sa zajednicom i pojedincima koji postaju donatori Fonda, uključivanje privatnog (i javnog) sektora u rad i program Fonda) i 2. programi podrške umjetnicima i aktivistima za razvijanje projekata i edukaciju (umjetničke rezidencije i razmjene, podrška u razvoju projekata, Ljetna škola umjetnosti i aktivizma u Grožnjanu (u suradnji s ADU i IKA), edukacija o kulturnom menadžmentu (suradnja s Veleposlanstvom SAD-a u HR), Nagrada građana i građanki Grada Zagreba: NADA DIMIĆ).

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

Njegovi vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Sve to, uz prezentaciju čudesnoga bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako maloga prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija - od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, olimpijskih igara…

Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; 24 Porina, među kojima i Porin za životno djelo (2002.); pet Nagrada grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009., 2017.); Nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003.; dvije Nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004., 2014.), Povelju predsjednika Republike Hrvatske za 60. godina umjetničkog djelovanja (2009.). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu.

Program se realizira iz podršku Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE