Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 20. festival plesa Platforma_HR

20. festival plesa Platforma_HR

Festival plesa i izvedbenih umjetnosti namijenjen promociji, afirmaciji i profesionalnom razvoju mladih i talentiranih domaćih koreografa, ove će se godine održati od 17. svibnja do 2. lipnja na nekoliko lokacija u Zagrebu.
Share on facebook
Share on twitter

Festival organizira Plesni centar Tala, čija je direktorica Larisa Lipovac Navojec najavila raznovrstan program "slavlja plesa" na šest gradskih lokacija, na Sceni F22 u Frankopanskoj 22, Hali V Tehničkog muzeja, klubu Vinyl, Plesnom centru Tala, Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) i Teatru &TD.

Proizašao iz inicijative usmjerene na razvoj suvremene plesne scene i etabliranje mladih koreografa u Hrvatskoj, a s ciljem formiranje snažne i kreativne hrvatske koreografske scene, festival je u 19 godina postojanja prerastao u međunarodno okupljanje i druženje mladih plesnih umjetnika i grupa koji kroz niz različitih sadržaja razmjenjuju ideje, razmišljanja i individualne pristupe plesu, a istovremeno prezentiraju svoj stvaralački rad.

Umjetnička direktorica festivala Tamara Curić iz Tale zahvalila je svima koji su u proteklih 19 godina svojim sudjelovanjem, bilo kao izvođači ili kao publika, podržavali festival u trasiranju aktualnih tema hrvatskog plesnog društva.

Glavni dio programa počinje 17. svibnja premijernom izvedbom kompanije Kik Melone "Melone Pathaphysica" u Dvorani Gorgona MSU-u, najavljenoj kao "izvedbeni eksperiment temeljen na konceptu patafizike, znanosti o nemogućim činjenicama, koja nerealno i realno proglašava realnim u jednakoj mjeri".

Od 17. do 19. svibnja na Sceni F22 održavat će se program 'Streetforme', koji integrira urbane plesne stilove u kazališni kontekst, a donosi Male i Velike forme, dvije premijere i Eksperimentalne Bettlove, uz live act DJ Cura i Dečko & MC Rade Ulica. Pozivi su otvoreni svim plesačima, koji će reagirati na glazbu uživo, te kroz improvizacije graditi ad hoc koreografije.

Predstavljen je i novi program, "Plesni Wellness", otvoren jednako za profesionalce, amatere i građane svih dobnih skupina - "od 7 do 100 godina", a riječ je o dva dana intenzivnih radionica svaka od kojih će biti posvećena osmišljavanju jednog 'plesnog menija' koji obuhvaća sve – od hip hopa, poppinga, partneringa i plesa na svili; posjetitelji će moći zaplesati s koreografom Igorom Barberićem ili se opustiti uz somatske individualne shiatsu masaže, a svaki će dan završiti s 'jam sessionom' uz DJ-je.

U programu se posebno ističe i predstava Matije Ferlina "Sad Sam (Revisited)", koju je 2006. godine prvi puta u Hrvatskoj izveo upravo na Platformi. BADco. će izvesti performans "Nemogući plesovi", koji je Sergej Pristaš najavio kao projekt inspiriran izjavom Johna Cagea kako "jedino što se čini realnim u nemogućim vremenima je prakticirati nemogućnosti". Performans će biti premijerno izveden u Chicagu samo nekoliko dana prije hrvatske premijere na Platformi_HR.

Larisa Lipovac Navojec, koja ove godine obilježava 25 godina svog umjetničkog rada kao koreograf, plesač i plesni pedagog, izvest će interaktivnu predstavu s publikom "A Solo Together". Poseban 'happening' održat će se u klubu Vinyl gdje će Tamara Curić i Hanna Plirn sa svim posjetiteljima na licu mjesta stvarati predstavu.

Program će, od 29. svibnja do 2. lipnja, zaokružiti niz predstava, prezentacija i predavanja praćenih glazbenim programom u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, koje je Lipovac Navojec najavila kao "izložbeno-instalacijski postav s trajanjem do kasno u noć".

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE