Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Share on facebook
Share on twitter

PONEDJELJAK,  15.04. 2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: SPOMENARI I SPOMENI BRLIĆEVCA – Draga mama

Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se „dragom mamom“ kako su Ivanu Brlić Mažuranić zvali i djeca i unuci. „Draga mama“ je bila brižna majka i baka a u spomenarima piše mnogo o svemu osim o vlastitome pisanju.

Redateljica: Katja Šimunić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano:: 15. 1. 2013.


9,30 – 9,55
, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: MAJA GREGL

Pavao Pavličić:  Zaborav 1./5.

U obimnom i kompleksnom romanu “Zaborav” Pavla Pavličića, na sugestivan i iznijansiran način isprepliću se zbivanja na intimnom i društvenom planu u razdoblju neposredno nakon Domovinskog rata.

Događanja smještena u vrijeme naše najnovije prošlosti te u prepoznatljivim lokacijama Zagreba, Dubrovnika, Gospića, sa zagonetnom biljkom VELEBITSKA DEGENIJA kao pokretačem radnje, postupno se otkrivaju kriminalne radnje u najboljoj maniri proze detekcije. 

Režija: Mislav Brečić , adaptacija: Pavlica Bajsić, urednik: Borben Vladović.
Premijerno emitirano:  25. do 29. 10.1999.


18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ 

Nina Mitrović: Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti 

Muškarac u kasnim šezdesetima umire i želi ispričati svoju priču nekome s dobrim ušima. Trenutno odsjeda u bolnici Sestara Milosrdnica. Prvo je došao oglas. Pa muškarac. Pa djevojka. Njih su se dvoje upoznali. Muškarac je na kraju života. Rakovi ga nemilosrdno napadaju. Djevojka je na početku. Ali njezin je život u neredu i previše je stvari kojih se boji. Njih će se dvoje zbližiti... ... jako će se zbližiti. Ali vrijeme smrti se primiče. Sve je bliže. Ovo je drama u fragmentima, fragmentima života i ljudi. I svi ti ljudi negdje imaju krila, no jesu li ta krila za let? 

Redatelj: Petar Vujačić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović, ton majstorice: Marija Pečnik-Kvesić i Katarina Barišić, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Ivo Rogulja, Vanda Božić, Biserka Ipša, Lada Bonacci, Jelena Hadžimanev, Anđelko Petric.
Premijerno emitirano: 30. 10. 2006.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Pavlica Bajsić i Lana Deban: Vrijeme i djeca

U maloj dokumentarnoj formi autorice dovode u korelaciju vrijeme i djecu, a rezultat je krajnje subjektivno zaigrano vrijeme. 

Glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Željka Turčinović.
U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal, Jelena Miholjević, Nina Bajsić, Martin Deban, Pavlica Bajsić.
Premijerno emitirano: 26.12.2012.

  

UTORAK,  16.04.2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: SPOMENARI I SPOMENI BRLIĆEVCA -  Sklonište 

Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se sklonošću Ivane Brlić Mažuranić zapisivanju svakodnevnih događaja i važnih sitnica koja se tako dobro uklapala u tradiciju obitelji Brlić.  

Redateljica: Katja Šimunić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 21. 1. 2013.
 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Maro Market, Srđan Nogić, Ljubo Pauzin: Sali, pluralia tantum

"Sali, pluralia tantum" je emisija koju su Maro Market, Srđan Nogić i Ljubo Pauzin snimili u Salima na Dugom otoku. Priča počinje s knjižnicom koju vodi Ante Mihić, a koja se doima kao središte mjesta i ishodište kulturnih zbivanja i nastavlja se mnogim zanimljivostima ovog neobičnog mjesta. Središte emisije je jedinstvena "Tovareća mužika" koja već godinama postoji u Salima, a čiji članovi stvaraju glazbu sviranjem u kravlje rogove.

Autori: Maro Market, Srđan Nogić, Ljubo Pauzin. Urednik: Nikica Klobučar.
Premijerno emitirano: 02.10.2018.

 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ 

Ranko Marinković: Maestrov luk (iz Kiklopa) 

Izrazito duga scena između Melkiora (u ovom ga dijelu igra Krešimir Mikić) i Maestra (u intrepretaciji Mladena Vasarija) osnova je trećeg dijela radijske dramatizacije. Melkior prati od grada do predgrađa svoga dobrog poznanika i novinara iz iste redakcije u kojoj i Melkior radi, sluteći da taj dugi put ima neki skriveni razlog. Slutnja se na kraju tragično i obistinjuje. 

Dramatizirala i uredila: Lada Martinac Kralj, redatelj: Mislav Brečić, ton majstorica: Lana Deban, skladatelj: Stanislav Kovačić. 

U glavnim ulogama Mladen Vasary kao Maestro i Krešimir Mikić kao Melkior. U ostalim ulogama: Pero Juričić, Željko Duvnjak, Dado Ćosić, Dean Krivačić i Danijel Ljuboja.
Premijerno emitirano: 11.12.2018.


18,05 – 18,15
, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca: Priča o opanku

Ova kratka radiofonijska forma donosi nam priču o Peri Zebić, starici koja je nekad izrađivala opanke, koji su neizostavni dio opreme alkara. Alka je  viteško natjecanje u kojem alkari jašući na konjima gađaju kopljem alku, a održava se jedanput godišnje, u nedjelju prve trećine kolovoza u Sinju. Alkarsko natjecanje staro je tri stotine godina.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine.
Kazivali: Ivan Vrca i Draško Talaja.
Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca, skladatelj: Maro Market, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano:  19. 4. 2017.

 

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Ines Hrain Ludošan: Švedska grenčica

Jedna je starica pronađena mrtva u parku, njezina sestra zadavljena je iste večeri u svome krevetu, a treća starica gurnuta s balkona u staračkome domu.  Imaju li ove tri smrti veze sa liječnikom koji ih je liječio ili sa njegovim poslovnim  suradnicima? Sve tri starice odlučile su prodati svoje stanove u zamjenu za doživotnim uzdržavanjem.  Jedan umirovljeni policajac i mladi inspektor uz svesrdnu pomoć znatiželjnih susjeda otkrit će nevjerojatnu istinu o ljudima koji žive jedni pored drugih u naizgled mirnom susjedstvu.

Redateljica: Stephanie Jamnicky , dramatizacija: Ivana Gudelj, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Helena Buljan, Zoran Čubrilo,  Biserka Ipša, Franjo Jurčec, Frano Mašković, Romano Nikolić, Dora Vitez Polić, Tomislav Štriga, Mladen Vujčić, Ivan Vukelić .
Premijerno emitirano: 05.06.2018.

 

SRIJEDA, 17.04. 2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: SPOMENARI I SPOMENI BRLIĆEVCA - Bolje da propade selo već da propade običaj 

Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se zapisima o slavljima Vincekova u vinogradu Brlićevih.

Redateljica: Katja Šimunić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 9. 1. 2013.

 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca: Priča o vratima 

Ova kratka radiofonijska forma donosi nam priču o vratnicama crkve Gospe Sinjske, a autor kojih je hrvatski akademski kipar Stipe Sikirica.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine.
Kazivali: fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, Jelena Pavlinušić i Petar Malbaša.
Glumac: Alen Šalinović.
Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca, skladatelj: Maro Market, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano:  18. 4. 2017.

 

ČETVRTAK, 18.04. 2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Marija Pečnik Kvesić: Mirila – Granica dvaju svjetova

Mirila su ravne pločaste stijene koje su točno u mjerama (odatle im i ime) dužine i širine tijela pokojnika. Do nogu se stavljao kamen s oblim završetkom, a do glave zaglavni kamen, sličnoga oblika, ali malo povišen. Mirila su jedinstven spoj tradicije, misticizma i religije koji se može pronaći samo na području južnog Velebita. O mirilima u našoj emisiji govori Mirjana Trošelj, povjesničarka umjetnosti.

Autorica i ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 5.11.2018.

 

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Milan Begović : Kvartet   

Autorski radiofonski projekt Petra Vujačića zasnovan je na istoimenoj pripovijetci Milana Begovića „Kvartet“ (1925). Četvoro glazbenika amatera sastaju se srijedom i subotom i zajedno sviraju. Oni su Prim, Sekunda, Viola i Čelo, a njihovim je glazbeno- ljubavnim odnosima supostavljen Gudački kvartet u F-duru Mauricea Ravela. U složenoj jukstapoziciji glumačkih glasova i instrumentalne izvedbe svakoga pojedinoga „glasa“ gudačkoga kvarteta nastaje inovativno radiofonsko čitanje kultne Begovićeve pripovijetke.

Redatelj: Petar Vujačić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstori: Srđan Nogić i Marija Pečnik Kvesić. Autor koncepta i prilagodbe teksta. Urednica: Katja Šimunić.
Glumili su: Alma Prica, Adrian Pezdirc, Sreten Mokrović i Tomislav Martić.
Pjevali su: Mima Karaula, Siniša Galović, Dario Ćurić i Ozren Bilušić.Gudački kvartet Mauricea Ravela u F-duru izvodio je Zagrebački kvartet. 

PREMIJERA

 

PETAK, 19.04. 2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Marija Pečnik Kvesić: Mirila – Mjesto povratka

Mirila su ravne pločaste stijene koje su točno u mjerama (odatle im i ime) dužine i širine tijela pokojnika. Do nogu se stavljao kamen s oblim završetkom, a do glave zaglavni kamen, sličnoga oblika, ali malo povišen. Mirila su jedinstven spoj tradicije, misticizma i religije koji se može pronaći samo na području južnog Velebita. O mirilima u našoj emisiji govori Šime Gazić.

Autorica i ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 6. 11. 2018.

 

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI  

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Portret glumice Brune Bebić 

Portret dramske pedagoginje te dugogodišnje članice i prvakinje Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Brune Bebić.
Premijerno emitirano: 21.12.2018.

 

SUBOTA, 20.04. 2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca: Priča o vratima

Ova kratka radiofonijska forma donosi nam priču o vratnicama crkve Gospe Sinjske, a autor kojih je hrvatski akademski kipar Stipe Sikirica.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine.
Kazivali: fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, Jelena Pavlinušić i Petar Malbaša.
Glumac: Alen Šalinović.
Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca, skladatelj: Maro Market, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano:  18. 4. 2017.

 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ 

Guy de Maupassant: Ljubavni sastanak 

Pripovijetka „Ljubavni sastanak“ (1889)  Guya de Maupassanta prepletanje je unutarnjih monologa sobarice Chantal koja s prozora pogledom prati svoju mladu gazdaricu, s razmišljanjima upravo te gospođe Hagann, koja je krenula u šetnju. Ili na ljubavni sastanak? Dilemu će razriješiti susret s poznanikom koji joj predloži da zajedno pogledaju njegovu privatnu zbirku japanskih djela.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Lana Deban, uredica: Katja Šimunić.
Glume: Lela Margitić, Marija Kolb i Siniša Popović.
Premijerno emitirano: 17.10.2018.

 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Ante Neimarević: 1914 – 1918; 3. Dio – Hinterland

Mladići iz be-ha regimente, trojica prijatelja koji su prošli najkrvavija ratišta Prvog svjetskog rata, poslije ranjavanja, a stjecajem sretnih okolnosti, nađu se u istoj, bečkoj klinici.

Tuna (pripovjedač i pisac), Kabiljo i Branko tumaraju po bolnici i u svojem prepoznatljivom duhovitom stilu komentiraju kako svoju sudbinu tako i onih oko sebe. Rat je ostavio pustoš ne samo u vojničkim sudbinama, nego i u hinterlandu (pozadini). Beč je gladan, a Bosna u koju odlaze na dopust doslovno skapava od gladi i tuge. Saznavaju tko je od njihovih prijatelja preživio, tko je invalid, a koga metak nije niti okrznuo. Monarhija se raspada. Odgovor na pitanje čemu je ovaj rat poslužio ne da se pronaći.

Treći dio Neimarevićeva romana ispisan je u najgrotesknijem stilu i predstavlja ovog nedovoljno poznatog pisca kao jedinstvenog u hrvatskoj književnosti razdoblja između dva rata.

Režija Darka Tralića uz asistenciju ton majstora Tomislava Šameca i glazbenog urednika Mara Marketa zaokružuje se u trećem dijelu na svim razinama - onom interpretativnom, zvukovnom i metaforičkom uspijevajući iz grupnog portreta ući u pojedinačne sudbine.

U glavnoj ulozi - Živko Anočić koji i dalje plijeni vrsnom interpretacijom.
Dramatizacija: Vid Hribar; redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Maro Market, ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Lada Martinac Kralj.
Uz Živka Anočića igraju: Damir Poljičak, Petar Leventić, Jelena Miholjević, Marija Šegvić, Pero Juričić, Amar Bukvić, Tomislav Martić, Amar Bukvić, Alen Šalinović, Vinko Kraljević, Pavao Fabijan Medvešek.
Premijerno emitirano: 27.12.2016.

 

NEDJELJA, 21.04.2019.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Ladislav Vindakijević: Župnik zaješki 

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 01. 10. 2013.

 

16,05 – 16,45, HR I

RADIOIGRA ZA DJECU

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

 L.F. Baum: Čarobnjak iz Oza

Poznata priča o djevojčici Dorothy koja u pokušaju da se vrati kući u Kanzas susreće neobična stvorenja i stvara nezaboravna prijateljstva sa Strašilom, Limenim drvosječom, Plašljivim lavom i drugim stanovnicima neobične zemlje Oz. U toj avanturi prepunoj opasnosti svi će po nešto naučiti o sebi.

Lyman Frank Baum bio je američki pisac romana za djecu, a najpoznatiji je kao tvorac romana Čarobnjak iz Oza. Napisao je trinaest nastavaka serijala o Ozu.

Redateljica : Stephanie Jamnicky, dramatizacija : Nives Madunić Barišić, tonmajstor: Srđan Nogić, glazbeni dramaturg: Franka Meštrović
Glumili : Mia Krajcar, Sreten Mokrović, Frano Mašković, Alen Šalinović, Dora Polić Vitez, Goran Grgić, Biserka Ipša, Natalija Đorđević, Marija Kolb i Mladen Vujčić.
Urednica: Nives Madunić Barišić

PREMIJERA

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE