Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminuo Darko Tralić

Preminuo Darko Tralić

U utorak, 12. 3. 2019., preminuo je radiodramski i kazališni redatelj, Darko Tralić
Share on facebook
Share on twitter

Darko Tralić rođen je 1948. Studij kazališne režije i radiofonije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti upisao je 1967., a nakon stečene diplome režirao je u brojnim hrvatskim kazalištima (DK Gavella, Teatar ITD, Komedija, Trešnja, HNK Osijek, HNK Varaždin, Kazalište Marina Držića u Dubrovniku, Kazalište Virovitica), pri čemu je najveći broj režija ostvario u Satiričkom kazalištu Jazavac, postavivši i neke od najvećih hit predstava tog kazališta („Volim Njofru“, „Ludnica prve klase“, „Politička bajka“, „Drugovi Glembajevi“, „Let iznad nogometnog gnijezda“).

Još za vrijeme studija počeo je surađivati s Dramskim programom Hrvatskoga radija, na kojem je kao redatelj bio stalno zaposlen od 1980. do 2013.

U tom razdoblju, te nakon umirovljenja, režirao je više od tristo igranih i dokumentarnih radio drama, razvivši se u redatelja međunarodnog ugleda, potvrđenog i s dvjema nagradama koje je za svoje emisije dobio na najprestižnijim međunarodnim festivalima („I lako je breme“, Prix Futura, 1987.; „Zavjet moru“, Nagrada U.R.T.I., 1999.).

Bio je jedan od prvih hrvatskih nautičkih novinara te urednik časopisa More (1995.-2000.), a 2018. objavio je knjigu „Najljepše jadranske plovidbe“.

U posljednjim tjednima života Darko Tralić je s malološinjskim kazalištem JAK radio predstavu „Specijalna pošiljka“ čija će se premijera, igrom sudbine, održati upravo na dan njegova odlaska.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI