Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Crowdfunding u hrvatskom kazalištu: ‘Mistero Buffo’ nadomak cilja

Crowdfunding u hrvatskom kazalištu: ‘Mistero Buffo’ nadomak cilja

Projekt Dražena i Jane Šivak, te Lee Delong u samo je tri dana prikupio 50% potrebnih sredstava pa ćemo ga po svoj prilici gledati već u siječnju!

Na platformi IndeGoGo u tijeku je crowdfunding kampanja prikupljanja sredstava za produkciju predstave 'Mistero Buffo' po istoimenom tekstu nobelovca Darija Foa, a u produkciji Grupe i Triko Cirkus Teatra.

Čuvenu Foevu seriju satiričnih monologa iz 1969. godine u izvedbi Dražena Šivaka režirat će Lee Delong, a producira Jana Šivak.

Iako će sredstva prikupljati još više od mjesec i pol dana, kampanja Mistero Buffo je već sada osigurala 77% željenog iznosa, od čega 50% u samo tri dana!

Takav je uspjeh iznenadio i njezine pokretače koji su se crowdfundingu okrenuli nakon neuspjelih pokušaja osiguravanja sredstava iz javnih izvora:

'Odlučili smo se jer nismo vidjeli neku drugu mogućnost da napravimo predstavu osim da je sami financiramo. Pokušali smo se, ponovo, prijaviti na uobičajene natječaje Grada Zagreba i Ministarstva kulture, neuspješno. Talijanski institut je bio nezainteresiran. Pokušali smo i s koproducentom iz Splita, neuspješno. Kad smo našli koproducenta, "Triko Cirkus Teatar", koji su dobili prenamjenu sredstava s druge suradnje na ovu, na vidiku su bila inicijalna sredstva koja su omogućila nadu da je ipak možda moguće započeti cijelu priču.', kaže Dražen Šivak.

I tako je odluka pala na crowfuding, koji je u hrvatskoj kulturi već nanizao nekoliko prilično uspjelih projekata, od onih izdavačkih do filmskih.

Evo kako dosadašnje iskustvo s tim modelom opisuje Šivak:

'Pokrenuta "crowndfunding" kampanja je bila početnički rad, ništa o tome nismo znali, a još manje očekivali, budući je iskustvo drugih govorilo suprotno, no nisam imao što za izgubiti, rekako sam da moramo probati jer druge nema, inače predstave nema. Do ovog trenutka je prikupljeno oko 77% sredstava, daleko više od očekivanog. Ljudi su većinom skromnim sredstvima, no vrlo entuzijastično i s porukama podrške, pomogli i pomažu, dajući nadu da još nismo digli ruke.'

No odmah i dodaje:

'Možda to i nije put, da se s onih koji bi trebali podržavati kulturu i umjetnost, a koji nemaju niti dovoljno novaca da nas isprate niti dovoljno mehanizama da sistem održavaju, vrati na nas same, da mi iz privatnih sredstava podržavamo taj segment društva. Ne zaboravimo da smo mi ti koji smo uplaćivali taj novac u proračun RH upravo za tu namjenu. To samo pokazuje kuda idemo.'

Mistero Buffo istovremeno, sasvim sigurno ide prema premijeri, a želite li ga i vi podržati nude vam se perkovi u rasponu od rukom pisane zahvale do spominjanja u promotivnim materijalima predstave.

https://vimeo.com/304551202

Fo je ovaj niz monologa utemeljio na srednjovjekovnoj narodnoj predaji  i tradiciji tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša, koji su teme pronalazili u subverzivnom, odnosno alternativnom čitanju biblijskih tema.

Dodatna je posebnost ovog Foova djela i činjenica da ga je napisao na izmišljenom jeziku u tradiciji grammelota, onomatopejske mješavine narječja koja proizlazi iz tradicije commedie dell'arte.

Mistero Buffo smatra se i pretečom narativnog teatra koji je kasnije u Italiji stekao golemu popularnost, kao uostalom i sama ova zbirka monologa koja je prevedena na više od 30 jezika i igrana čak i u - sportskim arenama.

Fo je tekstove nekoliko puta revidirao i nadopunjavao, a kad je njezin drugi dio 1977. godine prikazana na televiziji RAI u sklopu prgrama Il teatro di Dario, Vatikan ga je ocijenio - blasfemičnim!

Gdje ćete pak i kad Mistera Buffa moći pogledati, objašnjava na koncu opet Dražen Šivak:

'Premijera je krajem siječnja, upravo smo u pregovorima za mjesto same premijere, a zatim će igrati posvuda, neće biti vezana za mjesto već će se vrtiti po mnogim mjestima koja su i nekazališna.'

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE