Pomozite obnoviti Kuću Klajn

Dvorana nekadašnjeg kina Martin uz vašu će pomoć postati dvorana za izvedbe, probe, filmske projekcije, edukativne programe, treninge i seminare, a služit će korisnicima Kuće i lokalnoj zajednici.

Kućni kolektiv pokrenuo je crowdfunding kampanju na platformi Kickstarter kojom žele prikupiti iznos od 375 000 kuna (57 000$) za obnovu i opremanje multifunkcionalne dvorane u Kući Klajn - jedinstvenom prostoru boravka, kreacije i izvedbe u srcu Zagorja.

Njihov poziv prenosimo u cijelosti.

***

BORAVAK / KREACIJA / IZVEDBA

Obnavljanjem dvorane Kina koje je u kući djelovalo od druge polovice prošlog stoljeća do 2004.., kreirat ćemo multifunkcionalni prostor u kojem će se susresti tri glavne odrednice kuće - kreacija, boravak i izvedba.

Kuća je u stalnoj komunikaciji sa zajednicom i od nje traži aktivno sudjelovanje, a mi ćemo stvoriti mjesto susreta njenih korisnika, stanara i zajednice. Dvorana će postati svojevrstan forum, pružajući zajednici prostor za kino, kazalište, opuštanje, učenje, razmjenu. Mjesto u kojem su dobro došli svi kreativni procesi, umjetnički, istraživački i oni usmjereni na unutarnji razvoj čovjeka. Korisnici kuće ostavljat će svoja znanja i kreacije zajednici, koja će na njih reagirati i imati priliku pružiti povratnu informaciju, mijenjati i nadograđivati ili jednostavno uživati i pratiti djela i ideje koja u kući nastaju i iz nje izlaze.

KLAJN KORAK ZA ČOVJEKA, ALI KUĆA KLAJN ZA ČOVJEČANSTVO

Kuća Klajn, smještena u centru Klanjca jedinstveni je prostor boravka, kreacije i izvedbe namijenjen umjetnicima, kreativcima, tražiocima i zajednici, izvan dinamike velikog grada.

Pozicija kuće unutar grada Klanjca jamči mir i osigurava mogućnost definiranja vlastitog ritma rada.

Rezidencijalni prostori su smješteni na prvom katu, a prizemlje s multimedijskom dvoranom i kućnim predvorjem/dnevnim boravkom će biti usmjereno prema izvedbi i susretu Kuće i zajednice.

Tavanski prostor bit će prostor kreacije s prostorima za rad, sastanke, seminare i konferencije s istraživačkim tendencijama u umjetnosti i radu pojedinaca na poboljšanju kvalitete života.

Radni prostori omogućavaju mjesto susreta, istraživanja, razmjene znanja, stvaranja kreativnih procesa unutar dramskog, izvedbenog, likovnog, književnog, glazbenog i audiovizualnog izričaja ostavljajući mogućnost spajanja profesionalnog i amaterskog, lokalnog i međunarodnog, gostiju i domaćina.

O nama: DUNJA, JERKO I KUĆNI KOLEKTIV

Mi smo Dunja i Jerko, odnedavno stanovnici Klanjca i stanari Kuće Klajn, ali ovo nije samo naša kuća - to je kuća za sve nas.

Naša potraga za promjenom kvalitete života postala je potraga za sigurnim mjestom u kojem ćemo se moći razvijati manje opterećeni gradskim dinamikama i politikama, samostalno kreirati posao i biti u većem kontaktu s prirodom i sobom. Promjena je postala imperativ, želje su bile krajnje konkretne.

U proljeće 2019. čežnja je postala prostor, Kuća Klajn je našla ime, ideje su postale svakodnevni život a ispunjenje naših želja tražilo je odgovor ili objašnjenje. Tražilo je našu odgovornost (response-ability) i (re)akciju.

Potrebno je izgraditi mjesto u kojem caruje drugarstvo, mjesto u kojem caruje mir i njeguje se kreativnost.

Put je već zacrtan bogatom poviješću kuće. Započeo ga je graditelj i prvi vlasnik Albert Novak 1937., klanječka zajednica ga je kroz Narodno sveučilište obogatila i razvijala, a mi smo kroz Kućni kolektiv odlučili slijediti taj put: dovoditi ljude u Klanjec, omogućiti im prostor za sigurnost, učenje i stvaranje te građanima Klanjca ponovno otvoriti vrata mjesta za kreaciju, slavlje, susret s umjetnošću, sa sobom i s drugima.

Više o povijesti Kuće možete pročitati u publikaciji izdanoj povodom Arhitektonsko- urbanističke radionice Iz perspektive Kuće koja je održana u svibnju 2021.

Kućni kolektiv je udruga koja osmišljava i provodi program u Kući. Članovi udruge su samostalni umjetnici, kulturni radnici, nezavisni autori i stručnjaci iz područja arhitekture, urbanizma i restauracije te suvremenih izvođačkih praksi.

Udruga je tijekom 2021. realizirala niz kulturno-umjetničkih i edukativnih programa u Klanjcu i Krapinsko-zagorskoj županiji kroz koje su vrata Kuće otvorena ne samo Klanjčanima, već i čitavoj zajednici, a posebno onoj umjetničkoj. Provedeni programi podržani su od strane Krapinko-zagorske županije, Hrvatskog audiovizualnog centra, Europske mreže kulturnih centara (ENCC), Grada Klanjca i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske čime je ujedno i potvrđena potreba za ovakvom vrstom sadržaja i prostora.

Udruga i vlasnici kuće do sada su uložili gotovo 450.000,00 kuna (60.000,00 eura) u kompletnu obnovu dotrajalog krovišta, popravke električnih i vodovodnih instalacija na prvom katu, opremanje spavaćih soba, kuhinje te prostora za rad i boravak. Dio troškova sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH. U troškove nisu uračunati stotine sati rada volontera - prijatelja i vlasnika Kuće.

Sada nam predstoji veliki zahvat: rekonstrukcija i opremanje dvorane nekadašnjeg kina Martin. A za to trebamo vašu pomoć.

THIS MUST BE THE PLACE

Projektom rekonstrukcije dijela prizemlja kuće i tehničkim opremanjem dvorane bit će osiguran multimedijski prostor izvedbe kućnih i gostujućih programa, s naglaskom na promociju hrvatskog i europskog nezavisnog filma i kazališta, edukativne program za djecu i mlade, seminare, istraživačke radove, ali i sigurni prostor za individualne i grupne procese rada na osobnom rastu i razvoju. Kino će zadržati ime Kino Martin, u spomen na omiljenog klanječkog projekcionista Martina Someka.

Za provedbu obnove i opremanja potrebna nam je financijska podrška u iznosu od 375 000,00 kuna (57 000 $). Tim sredstvima pokrit ćemo troškove rušenja, demontaže i obnove postojećeg stanja, gradnju novih elemenata, postavljanje izolacije, obnovu električnih i vodovodnih instalacija, obnovu stolarije, uređenje predvorja i uredskog prostora.

Cilj nam je stvoriti ugodan i siguran prostor za stvaranje i bivanje i dvoranu dovesti do stupnja tehničke i funkcionalne opremljenosti kako bi mogla biti sve ono kako se nekad zvala, a to je dvorana Jedinstvo.

U slučaju da ne uspijemo skupiti traženu svotu, prioriteti u obnovi su nam rušenje, demontaža, zidarski i stolarski radovi.
U slučaju da iznos donacija prijeđe traženu svotu, uložit ćemo u kompletno uređenje interijera predvorja dvorane te nabavu dodatne tehničke opreme.
Sav novac trošit će se transparentno te će informacije o radovima biti redovno objavljivane na web stranici kuće: www.kucaklajn.com

Uz brojne druge nagrade, donatori će kao zahvalu će dobiti jednu od razglednica s motivima Klanjca ili Kuće Klajn koje će posebno za ovu prigodu ilustrirati i naslikati prijatelji Kuće, umjetnice i umjetnici: Adrijana Čelec, Maja Vukina Bogović, Danica Dedijer, Marko Dajak,
Petra Grozaj, Bane Milenković, Marin Remić, Stefan Ćirić, Mate Rupić i Nikica Jurković.

HVALA

Svaka kuća u simboličkom smislu znači sigurnost, utočište, podršku i ljubav. Da bi bila temelj razvoja, dijeljenja i kreativnosti, potrebno je ulaganje vlastitih i kolektivnih resursa njenih ukućana. Na taj način će se plodovi kreacije nedvojbeno prenijeti i na širu zajednicu.

Hvala svima koji će doprinijeti zajedničkom ostvarenju cilja.

Adresa udruge: Antuna Augustinčića 1, 49290 Klanjec
E-pošta: kucnikolektiv@gmail.com
Web stranica: www.kucaklajn.com
Facebook: https://www.facebook.com/kucaklajn
Instagram: https://www.instagram.com/kucaklajnhouseofklajn
YouTube stranica: https://www.youtube.com/channel/UCE0mZVvAsS48XDVioxUo7tA

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE