Naslovnica > PREDSTAVE > Elling (Kerempuh)

Elling (Kerempuh)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U filmskoj je verziji naslovni lik bio norveški kandididat za Oscara, dramska je adaptacija istoimenog romana praizvedena u londonskom Bush Theatreu, a u Hrvatsku, nakon izlaska iz ludnice, Elling stiže treći put i to u Kerempuh.
autorski tim funkcija
Hrvoje Korbarredatelj
Simon Bentautor teksta

Elling je četrdesetogodišnjak koji je cijeli život proveo uz majku, da bi ga nakon majčine smrti država smjestila u instituciju za mentalno oboljele, smatrajući ga nesposobnim da se brine sam za sebe. Međutim, kako je Elling ipak samo lakše zaostao, nakon nekog vremena procijenili su da bi ga, uz povremene kontrole, mogli pustiti da pokuša ostvariti samostalan život.

I tako se Elling nakon dvije godine boravka u instituciji, našao u stanu zajedno s još jednim bivšim štićenikom iste, s kojim je i u instituciji dijelio sobu, Kjellom Bjarneom. Država im je osigurala stan u Oslu, a njih dvojica moraju dokazati da su sposobni nositi se s ‘vanjskim svijetom’. Dok je Elling opsesivno uredan, neurotičan, agorafobičan i blagoglagoljiv, Kjell je čovjek od malo riječi (koje su uglavnom vezane uz žene i hranu), potpuno nezainteresiran za higijenu i pristojnost, te njih dvojica moraju, između ostalog, pokušati pronaći zajednički jezik, kako ih neslaganje ne bi koštalo novostečene slobode…

Komedija o neobičnom paru, koja se naslanja na dugogodišnju dramsku tradiciju ‘neobičnih’ muških parova, poput Estragona i Vladimira, te Stanleya i Olija, nastala je prvo kao film prema romanu norveškog pisca Ingvara Ambjørnsena, te je nakon međunarodnog uspjeha, koji je uključio i nominaciju za nagradu Oscar, roman poslužio i kao inspiracija za istoimenu adaptaciju britanskom dramatičaru Simonu Bentu, a drama je praizvedena u londonskom Bush Theatreu 2007.

U Hrvatskoj je Elling prvi put postavljen 2010. godine u HNK Split, dvije godine kasnije i u Kazalištu Virovitica, a u sezni 2018/2019 na scenu kazališta Kerempuh postavlja ga Hrvoje Korbar.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE