Naslovnica > PREDSTAVE > Elling (vi)

Elling (vi)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon smrti majke, poduljeg boravka u umobolnici i kandidature za Oscara, Elling stiže i u Kazalište Virovitica, a uz pomoć Daria Harjačeka.
autorski tim funkcija
Dragana Vučetićkostimograf
Ingvar Ambjørnsenautor predloška
Simon Bentautor teksta
Belmondo Milišaprevoditelj
Dario Harjačekredatelj
Frano Đurovićskladatelj
Damir Gvojićoblikovatelj svjetla
Leo Vukelićscenograf
izvođači uloge
Blanka BartJohanne / druga pjesnikinja
Draško ZidarKjell Bjarne
Goran KošiElling
Igor GolubFrank Asli
Mijo PavelkoAlfons Jorgensen
Snježana Lančić Prpić Gunn / prva pjesnikinja
Vlasta GolubReidun Nordsletten

Elling je četrdesetogodišnjak koji je cijeli život proveo uz majku, da bi ga nakon majčine smrti država smjestila u instituciju za mentalno oboljele, smatrajući ga nesposobnim da se brine sam za sebe. Međutim, kako je Elling ipak samo lakše zaostao, nakon nekog vremena procijenili su da bi ga, uz povremene kontrole, mogli pustiti da pokuša ostvariti samostalan život.

I tako se Elling nakon dvije godine boravka u instituciji, našao u stanu zajedno s još jednim bivšim štićenikom iste, s kojim je i u instituciji dijelio sobu, Kjellom Bjarneom. Država im je osigurala stan u Oslu, a njih dvojica moraju dokazati da su sposobni nositi se s ‘vanjskim svijetom’. Dok je Elling opsesivno uredan, neurotičan, agorafobičan i blagoglagoljiv, Kjell je čovjek od malo riječi (koje su uglavnom vezane uz žene i hranu), potpuno nezainteresiran za higijenu i pristojnost, te njih dvojica moraju, između ostalog, pokušati pronaći zajednički jezik, kako ih neslaganje ne bi koštalo novostečene slobode…

Komedija o neobičnom paru, koja se naslanja na dugogodišnju dramsku tradiciju ‘neobičnih’ muških parova, poput Estragona i Vladimira, te Stanleya i Olija, nastala je prvo kao film prema romanu norveškog pisca Ingvara Ambjørnsena, te je nakon međunarodnog uspjeha, koji je uključio i nominaciju za nagraduOscar, roman poslužio i kao inspiracija za istoimenu adaptaciju britanskom dramatičaru Simonu Bentu, a drama je praizvedena u londonskom Bush Theatreu 2007.

U Hrvatskoj smo ovu dramu prvi put gledali 2009. i to na gostovanju BDP, a 2010. premijerno se našla i na repertoaru HNK Split. Najnovija produkcija na kazališne daske stiže zahvaljujući Kazalištu Virovitica u kojem predstavu režira Dario Harjaček.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter