Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Mogu li Lederer i Hasanbegović osujetiti izbor ravnatelja Drame, Opere i Baleta HNK u Zagrebu?

Mogu li Lederer i Hasanbegović osujetiti izbor ravnatelja Drame, Opere i Baleta HNK u Zagrebu?

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu raspisalo je, u skladu sa statutom, natječaj za ravnatelje Drame, Opere i Baleta, koji bi u iduće 4 godine mandata trebali biti pomoćnici Dubravke Vrgoč.
Share on facebook
Share on twitter

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 7. rujna 2017. godine, Dubravka Vrgoč imenovana je u još jedan mandat intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a koji počinje teći 1. rujna ove godine. U skladu s tim, ali i sa Statutom HNK u Zagrebu, rečeno je kazalište raspisalo i natječaj za pomoćnike intendantice, odnosno ravnatelje Drame, Opere i Baleta, te poslovnog ravnatelja, a koji bi na dužnosti trebali biti koliko i Vrgoč.

Raspisan je i natječaj za rukovoditelja službe tehnike, no njega - za razliku od ostalih spomenutih - ne bira i ne imenuje Kazališno vijeće već sama intendantica.

iz Statuta HNK u Zagrebu

Hoće li nakon natječaja za novog ravnatelja Drame HNK, dva člana Kazališnog vijeća koja predstavljaju ministricu iz HDZ-a i Ministarstvo kulture dati suglasnost za ponovni izbor gospodina Ivice Buljana za ravnatelja Drame koji je, i ranije nadahnut kolegom Oliverom Frljićem i poduprt javnim novcem, HNK pretvorio u stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma?”, pitao je prošlog rujna Hasanbegović minstricu kulture u svom zastupničkom pitanju na aktualnom satu u Hrvatskom saboru.

U prosincu je pak isti taj Hasanbegović imenovan u Kazališno vijeće HNK u Zagrebu, a potom je u lipnju članica njegove stranke i bivša intendantica istog tog HNK u Zagrebu, Ana Lederer postala pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, ne krijući u nastupnim intervjuima animozitet prema aktualnoj upravi središnje nacionalne kazališne kuće.

Aktualni izbor ravnatelja sektora HNK u Zagrebu stoga će biti prvi test odnosa snaga Hasanbegovića i Lederer s jedne, te uprave HNK i Ministarstva kulture s druuge strane.

Podsjetimo, prema Zakonu o kazalištima, Kazališno vijeće HNK u Zagrebu čine po dva predstavnika Grada Zagreba, Ministarstva kulture te umjetnika i svih zaposlenika kuće, a to su redom:

  • Dušan Ljuština (Grad Zagreb)
  • Zlatko Hasanbegović (Grad Zagreb)
  • Iva Hraste Sočo (Ministarstvo kulture)
  • Srećko Šestan (Ministarstvo kulture)
  • Svebor Sečak (HNK Zagreb)
  • Željka Pulig Barišić (HNK Zagreb)

Predsjednik Kazališnog vijeća, Ljuština, dosad je u pravilu na sjednicama glasao u skladu s proklamiranom politikom Ministarstva kulture (a koje je više nego zadovoljno rezultatima uprave na čelu s Vrgoč), izuzmemo li slučaj sjednice na kojoj je suprotno nalazima Ministarstva financija i Državne revizije i ustvrdio kako je HNK u mandatu Ane Lederer poslovao gotovo pa besprijekorno. No, malo je vjerojatno da će se u ovom slučaju suprotstaviti izboru kandidata koje predloži intendantica, premda on u vijeću predstavlja Grad Zagreb, čija pročelnica ne želi da kazalište zadrži dosadašnje ravnatelje. Istovremeno, legitimno je postaviti pitanje hoće li - bude li glasao suprotno Hasanbegoviću - potonji tražiti njegovu smjenu kao što je to bilo s neposlušnim Kazališnim vijećem Zagrebačkog kazališta mladih?

Svebor Sečak je, pak, pri glasanju na sjednicama vijeća znao biti suzdržan, dok je Željka Pulig Barišić nova članica vijeća, koja je u istom zamijenila još jednog člana Hasanbegovićeve strake - Sašu Ivacija.

Pri izboru ravnatelja će stoga biiti presudni glasovi predstavnika HNK u Zagrebu i/ili samog Ljuštine, jer je za potvrdu prijedloga intendantice potrebna - većina.

Natječaji za ravnatelje otvoreni su do 30. kolovoza.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI