Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Kak je zgorel presvetli Trombetassicz' Marka Gregura, 'Miserere - razgovor s knezom Pavlom' Zvonimira Berkovića, 'Ona koja čeka' Olje Lozice i 'Turbulencije' Valentine Galijatović premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 18.05. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Pavlica Bajsić i Lana Deban: Vrijeme i djeca

U maloj dokumentarnoj formi autorice dovode u korelaciju vrijeme i djecu, a rezultat je krajnje subjektivno zaigrano vrijeme.

Glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Željka Turčinović.
U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal, Jelena Miholjević, Nina Bajsić, Martin Deban, Pavlica Bajsić.
Premijerno emitirano: 26.12.2012.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: MAJA GREGL

Marko Gregur:  Kak je zgorel presvetli Trombetassicz 

Roman pripovijeda Paulus Aytich, uznapredovali službenik u magistratu koji je uvjeren da će mu pismenost donijeti moć  i – ljubav, te se sa sucem Trombetassiczem i ostalim zavjerenicima upušta u opaku političku igru. Radnja  romana zbiva se u Koprivnici u drugoj polovini 17. stoljeća u doba Zrinsko-frankopanske urote. Roman je povijesno-politička satira i gorka humoreska kojom se Marko Gregur predstavlja kao zreo, nadahnut i duhovit autor koji nam otvara škrinju zaboravljenog blaga, otkrivajući potencijal podravsko kajkavskog autentičnog izričaja.

Redatelj: Dejan Šorak, Dramatizacija: Dubravko Torjanac, Ton majstor: Miro Pijaca, Glazbeni urednik: Maro Market, urednica: Maja Gregl.
Glume: Goran Grgić, Franjo Kuhar, Dora Lipovčan, Sven Madžarević, Zlatko Ožbolt, Boris Svrtan, Damir Šaban, Željko Šestić.

PREMIJERA  (14.05. – 18. 05. 2018.)

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Nikolaj Vasiljevič Gogolj: Kabanica

Klasik ruske književnosti Nikolaj Vasiljevič Gogolj otac je sjajnih likova koji su trajno ostali živjeti u svjetskoj književnosti. Najvažniji je svakako Akakij Akakijević, mali činovnik koji gubi mir kada se u njemu pojavi žudnja – žudnja nad žudnjama u koju se stapaju sve njegove neosviještene žudnje, a to je žudnja za kabanicom, i koja ga na kraju stoji života.

Režija: Mislav Brečić, prijevod: Zlatko Crnković, dramatizacija: Lada Martinac-Kralj, urednica: Nada Zoričić.
Premijerno emitirano:17.10.2008.

 

SUBOTA, 19.05. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Kristina Kegljen: Klin se klinom

Kako spriječiti postariju Ivanku, strastvenu poklonicu Facebook-a, da neprekidno naziva telefonom i priča, priča i priča, gnjavi sitnicama i anegdotama prezaposlenu Natašu i njezina sina Marija?  Nataša će otkriti jedinu djelotvornu strategiju: klin se klinom izbija.

Režija: Petar Vujačić,  glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Helena Buljan, Vanda Winter, Borko Perić.
Premijera: 27. 11. 2017.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Sanja Lovrenčić: Pjevanja Male Sirene

Pjesnikinja Sanja Lovrenčić na svoj način piše nastavak poznate bajke Hansa Christiana Andersena, stvarajući osebujnu, pomalo feminističku inačicu kultnoga lika nesretne djevojke ribljega repa koja traži svoj glas.

Redateljica: Katja Šimunić, glazbeni urednik: Maro Market, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glasovi: Alma Prica i Sanja Lovrenčić.
Premijerno emitirano: 26.03.2018.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Dejan Šorak: Vrganj

Radnja je smještena u kraj na desnoj strani Kupe, predio oko Kamenskog. Glavno lice, Joža, ili Ludi Joža, kako ga u selu zovu, vrst je božjeg čovjeka, onog kome je po njegovoj dobroti i djetinjoj prostodušnosti namijenjeno kraljevstvo nebesko, ali zato na zemlji, bez obzira na plemenitu otvorenost i fizičku snagu koju ima, mora se suočavati s odbačenošću. Inače, Jožina je osobitost je da razgovara s životinjama koja će postupno prerasti u gubljenje osjećaja za realnost.

Ova radio drama nastala je prema priči iz zbirke „Gdje je nestala haljina Blažene Djevice Marije Snježne“ pisca i redatelja Dejana Šorka. Navedenoj zbirci vraćamo se po drugi put (prvi put je to bilo povodom priče „Bolest Franje Gajana“) zbog emotivnosti i psihološke slojevitosti priča, zbog njihove uronjenosti u krajolik, mentalitet i jezik.

Njihovu osnovu čini realistička naracija koja u nekima prelazi u grotesku, a u nekima, kao što je u pripovijetci Vrganj riječ, u fantastiku.

Adaptaciju i režiju potpisuje sam autor.

Redatelj: Dejan Šorak, tonmajstor: Miro Pijaca, glazbena urednica: Franka Meštrović, urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Boris Svrtan (u glavnoj ulozi), Jelena Miholjević, Željko Šestić, Goran Grgić, Damir Šaban, Žarko Savić i Zlatko Ožbolt.
Premijerno emitirano: 30.12.2017.

 

NEDJELJA, 20.05.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anton Pavlovič Čehov: Sa zla na gore

Dosifej Petrovič Gradusov, zborovođa saborne crkve uvrijedio je zborskoga pjevača Djeverjaškina i ovaj ga je tužio mirovnome sudu. Kako bi povukao tužbu Djeverjaškin traži javnu ispriku - u krčmi.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, prijevod: Ivan Kušan, dramatizacija: Ivan Vulić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dražen Bratulić, Petar Leventić, Frano Mašković, Mladen Vasary.
Premijerno emitirano: 07. 11.2017.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Ana Đokić Pongrašić: Ja zvekan

"Ja Zvekan" duhovita, originalna radio-igra nastala po motivima Andersenove bajke "Zvekan" koju potpisuje ugledna spisateljica za djecu Ana Đokić Pongrašić. Sama radijska realizacija je jedna od najuspjelijih ostvarenja redatelja Ladislava Vindakijevića koji je inače u Radio-igri za djecu potpisao neke od najšarmantnijih i najdorađenijih emisija.

Redatelj. Ladislav Vindakijević, tonmajstor: Vito Gospodnetić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Vinko Štefanec, Petar Juričić, Marina Kostelac,Željko Mavrović, Stjepan Baher, Alen Šalinović i Robert Bošković.
Premijerno emitirano. 28.07.2002.

  

PONEDJELJAK,  21.05.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Pavlica Bajsić i Lana Deban: Vrijeme i spavanje

U kratkoj dokumentarnoj formi autorice problematiziraju spavanje kroz snove kao paralelnu stvarnost.

Glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Željka Turčinović.
U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 27. 12. 2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

UREDNICA: MAJA GREGL

Damir Zlatar Frey: Stanzia Grande 1./5.

Kada na obiteljskoj svečanosti u vrtu obiteljske vile nestane djevojčica Francesca, odmotava se fantastična bajka o Trstu i Istri od prve polovine 19. stoljeća do danas… Oživljava moćno doba jedrenjaka, vremena uzgoja dudova svilca, vrijeme kada je Trst bio najveća i najvažnija mediteranska luka, vrijeme kada su se u Istri gradile stancije. Na vrhu Savudrijskog zaljeva nalazi se veličanstvena Stanzia Grande. Vila je sagrađena iz ljubavnog gnijezda, ali je stiže prokletstvo koje je u nju utkano. Priča o ljubavi Francesce Fabris Pallato i moreplovca Maria Morpurga de Nilme čini ljubavni trokut sa zaljubljenim anđelom koji postaje demon i plete svoje moćne mreže oko Francesce i njezine obitelji…

Redatelj: Dejan Šorak, Dramatizacija: Siniša Matasović, Ton majstor: Marija Pečnik Kvesić, Glazbeni urednik: Maro Market, Urednica: Maja Gregl.
Glume: Branka Cvitković, Franjo Kuhar, Maja Katić, Nedim Prohić, Zlatko Ožbolt, Asja Jovanović, Beti Lučić, Jelena Miholjević.
Premijera: 01. – 05.05. 2017. 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

Zvonimir Berković: MISERERE-RAZGOVOR S KNEZOM PAVLOM

PRVI DIO TRILOGIJE VLADKO MAČEK-TRI RAZGOVORA 

Poznati hrvatski redatelj i publicist Zvonimir Berković (1928. – 2009.) u zadnjim je godinama života napisao  dramsku trilogiju „Vladko Maček - tri razgovora“ u kojoj, polazeći od povijesnih činjenica i Mačekovih memoara,  reinterpretira dramatične događaje s početka i kraja Drugog svjetskog rata, u kojima su se predsjednik HSS-a i njegovi sugovornici, suočili s dvojbama o kojima su umnogome ovisile njihove vlastite sudbine, ali i sudbina naroda kojem su pripadali. Prvi dio trilogije događa se 27. ožujka 1941., na dan vojnog udara u Beogradu, kada se Maček u Zagrebu susreće s ključnim članom Namjesništva, knezom Pavlom, koji postupno postaje svjestan neminovnosti svog silaska s političke pozornice te prezira s kojim će ga pri tom ispratiti mnogi sunarodnjaci i njegovi engleski prijatelji.    

Redatelj: Darko Tralić, urednik: Hrvoje Ivanković.   

PREMIJERA

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Olja Lozica: Ona koja čeka                                                                       

Mlada žena slučajno ostaje noću zatvorena u prostoru bankovne poslovnice. U očekivanju nekoga iz službe osiguranja tko bi otvorio vrata i omogućio joj da izađe iz banke, ona razmišlja o svom životu, nelagodnostima i nazadovoljstvima, promašenim situacijama i preosjetljivostima na svakodnevicu. Odlučuje da se to mora promijeniti, odmah po oslobađanju iz „bankovnog zatočeništva“.

Redatelj: Petar Vujačić. Urednica: Katja Šimunić
Glumica: Iva Mihalić, glazbeni urednik: Maro Market, ton-majstor: Srđan Nogić, urednica: Katja Šimunić. 

PREMIJERA

 

UTORAK,  22.05.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Andrea Zlatar: Odgođeni život

Glumica: Doris Šarić Kukuljica.
Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano:07.10.2015. 

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

UREDNIK: NIKICA KLOBUČAR

Đino Đivanović, Srđan Nogić: Skrivena zemlja

Goran Glamuzina jedan je od upućenijih pojedinaca koji već godinama razotkriva skrivenu nam povijest, nepoznate arheološke lokalitete i revalorizira naš historijski, geografski i kulturni prostor. Po životnom pozivu geolog, istraživač i avanturist, Goran veliki dio svoga vremena ulaže u rasvjetljavanje naše izgubljene i zaboravljene megalitske civilizacije. Obilazeći na stotine gradinskih vrhova i nepristupačnih brdskih točaka te pronalazeći brojne ostatke impresivne drevne graditeljske ostavštine po južnoj Dalmaciji i Hercegovini, Goran je uspio registrirati i sistematizirati mnoge dokaze o postojanju jednog iščezloga svijeta kojega tek trebamo prepoznati i sustavno prezentirati. U velikom broju slučajeva riječ je o mjestima koja u arheološkom smislu nitko nikada nije istražio niti zabilježio, a skrivaju posebno upečatljive i višestruko intrigantne monumente.

O Goranu te novoj povijesnoj slici koja se postepeno slaže i baca drugačije svjetlo na naš prostor u kontekstu drevnih civilizacija čije tekovine baštinimo, govori dokumentarna radio drama ˝Skrivena zemlja˝.  

Autori su Đino Đivanović i Srđan Nogić, urednik Nikica Klobučar.
Premijerno emitirano: 27. 06.2017. 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC KRALJ

Henri Duvernois: Fuga

Henri Duvernois (1875 – 1937) francuski filmski scenarist, pisac i dramaturg, kratki roman „Fuga“ napisao je 1922 godine. Roman je inteligentno i cinično bacanje rukavice dvoličnosti višeg građanskog sloja. Napisan duhovito, scenaristički precizno, s brzim izmjenama scena, „Fuga“ ima zanimljiv, moderan, vrlo bizaran duh koji nam je bio poziv za stavljanje na repertoar. Pripovjedač je inače i glavno lice. Skladatelj Etienne Laoche, čovjek s dva lica (priznat skladatelj ali i morfinista), donosi odluku, nakon što čuje liječničku dijagnozu da mu preostaje samo šest mjeseci života, da od uzornog supruga i oca postane preljubnik i amoralna osoba. Njegova ideja je da će tako pomoći svojim najdražima (ženi i kćeri) da ga lakše prebole i zaborave kad umre. Vrhunska požrtvovnost razbija se najprije o dijagnozu koja se pokaže pogrešnom, a onda i o licemjerno lice svijeta čiji je i sam Etienne, uostalom, predstavnik..

Prema prijevodu Nikole Andrića, dramatizator: Ivan Vulić, skladateljica i pijanistica: Franka Meštrović, ton majstor: Dubravko Robić, redatelj: Dejan Šorak, urednica: Lada Martinac Kralj.
Igraju: Nedim Prohić, Dora Lipovčan, Bors Svrtan, Antonio Franić, Asja Jovanović, Dunja Sepčić, Željko Šestić, Damir Šaban.
Premijerno emitirano: 13.10.2015.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Valentina Galijatović: Turbulencije                                          

Stjuardesa i samo jedan putnik u avionu. Čini se da je to običan, stvaran let, no ipak - odsutnost ostalih putnika stvara nelagodnost, zapitanost, pritajenu jezu.

Redatelj: Petar Vujačić, glazbeni urednik: Maro Market, ton-majstor: Srđan Nogić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Alma Prica i Željko Duvnjak. 

PREMIJERA

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

Barbara Kraus: Barbi na ljetovanjuciklus Napetica

Urnebesno komična napetica Barbare Kraus nastavak je avantura duhovite kćerke čistačice wc-a Ruže (u interpretaciji Vlaste Knezović). Ovoga puta zatičemo Barbi, u briljantnoj interpretaciji Matije Prskalo, kao čuvaricu hotela Azurna obala. Ime hotela obećava puno no stvarnost jeponešto drukčija. U ovom četvrtom nastavku iz serijala o Barbikinim krimi-avanturama ponovno se pojavljuje načelnik koji se prejeda veprovine (u interpretaciji Vinka Kraljevića), a upoznat ćemo kao djelatni lik napokon i legendarnu Barbikinu babu sa sela (u interpretaciji Lene Politteo). I ovaj izvanredno napisan nastavak napetice režirao je, dinamično, duhovito i sa zvučnim aluzijama na aktualnost.

Redatelj: Deja Šorak, tonmajstor: Vito Gospodneti, glazbeni urednik: Franka Meštrović, urednica: Katja Šimunić.
glume: Matija Prskalo, VlataKnezović, Vinko Kraljević, Linda Begonja, Otokar Levaj, Lena Politeo, Nedim Prohić i Ivan Pucar.
Premijerno emitrano: 07.02.2005.

  

SRIJEDA, 23.05. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Vladimir Vidrić: Notturno

Vladimir Vidrić (1875-1909) jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatske moderne lirike iako je objavio samo jednu zbirku pjesama u samizdatu („Pjesme“, 1907). „Notturno“ poseže u mitsko razdoblje u kojemu ljubav ima primordijalnu snagu i ljepotu. U ovoj maloj formi ta se pjesma umrežava sa sadašnjošću evocirajući prevalentnu moć ljubavi suvremenom banaliziranju usprkos.

"Notturno" je dobio drugu nagradu na festivalu Grand Prix Nova 2017. u Bukureštu u kategoriji kratkih radijskih formi.  

Redateljica: Katja Šimunić, glazbeni tonmajstor: Zoran Brajević, skladatelj: Maro Market, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić,urednica: Katja Šimunić.
Glasovi: Dunja Fajdić i Sreten Mokrović.
Premijerno emitirano: 14. 2. 2017.      

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Auguste Rodin : Mladi ljudi, koji želite biti  slavitelji ljepote, možda će vam se svidjeti pronaći ovdje sažetak jednoga dugog iskustva

Jedan od najvećih, najutjecajnijih i najvoljenijih  svjetskih kipara Auguste Rodin umro je u Meudonu pokraj Pariza 17. studenog 1917. U povodu 100. Godišnjice njegove smrti radiofonijski uprizorujemo svojevrsni umjetnički testament, ulomak teksta koji je kipar diktirao Paulu Gsellu 1911. kako bi bio objavljen nakon njegove smrti.

Redateljica i urednica: Katja Šimunić, tekst s francuskoga prevela: Katja Šimunić, skladatelj: Maro Market, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić.
Glas: Franjo Kuhar.
Premijerno emitirano: 15. 11. 2017. 

  

ČETVRTAK, 24.05. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Anton Pavlovič Čehov: Ispit radi promaknuća

Činovnik poštanske ustanove Fenedrikov nakon dvadeset godina rada mora položiti pismeni i usmeni ispit radi promaknuća. Što nije nimalo jednostavno.

Redateljica: Stephanie Jamnicky, prijevod: Ivan Kušan, dramatizacija: Ivan Vulić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Mladen Vasary, Dražen Bratulić, Petar Leventić, Frano Mašković, Romano Nikolić.
Premijerno emitirano: 06. 11.2017.   

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

Jasna Mesarić: Munch i Munch – diptih

Radiofonska igra Jasne Mesarić: „Munch i Munch – diptih“ primarno je inspirirana „Krikom“ (1893-1910, četiri verzije slike) Edwarda Muncha, ali i njegovim drugim slikama, dnevnicima, pismima, kao i filozofijom Friedricha Nietzschea. Radikalna zvučna slika tonske majstorice Marije Pečnik Kvesić duboko je komplementarna tjeskobnoj sažetosti teksta te zajedno stvaraju gotovo demonski radiofonski vrtlog pitanja o beskompromisnosti  umjetnosti.

Glume: Livio Badurina, Tomislav Martić, Sreten Mokrović, Lela Margitić, Alen Šalinović, Antonija Stanišić Šperanda, vokal: Berislav Vulin.
Režija: Jasna Mesarić,  glazbena urednica: Franka Meštrović, tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica Katja Šimunić.
Premijera: 15.02. 2018.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI