Search
Close this search box.

Slikari rudari

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Rudari koji otkrivaju vlastiti slikarski talent stižu u Gavellu iz Velike Britanije u režiji gosta iz Slovenije Same M. Streleca.
autorski tim funkcija
Lee Hallautor teksta
Nika Korenjakasistent redatelja
Christian Kanazirautor audio materijala
Christian Kanazirautor video materijala
Jasenko Rasolfotograf
Andrea Gladšaptač
Snježana Majdakinspicijent
Samo M. Strelecredatelj
Samo M. Strelecscenograf
Tomislav Kuzmanovićprevoditelj
Marita Ćopokostimograf
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Andrej KopčokŠofer i Butler
Anja ĐurinovićSusan Parks
Anja Šovagović DespotHelen Sutherland
Dražen KühnGeorge Brown
Đorđe KukuljicaOliver Kilbourn
Filip KrižanMali
Franjo DijakJimmy Floyd
Hrvoje KlobučarRobert Lyon
Ranko ZidarićHarry Wilson
Siniša RužićBen Nicholson

Engleski dramatičar i scenarist Lee Hall širokoj je javnosti najpoznatiji po scenariju za višestruko nagrađivani hit film Billy Eliot, a koji tematizira odnos britanske radničke klase i umjetnosti na primjeru mladog talentiranog baletana. Slične je provenijencije i njegova drama Slikari rudari, u izvorniku The Pitman Painters praizvedena 2007. godine na sceni Live Theatrea u Newcastleu, da bi potom bila preseljena u National Theatre, a onda i na West End.

Drama je to nastala po istinitim događajima vezanim uz Ashingtonsku grupu, skupinu slikara prepoznatih '30-ih i '40-ih godina 20. stoljeća, čiji su članovi uglavnom bili rudari, a počeli su slikati posve slučajno, kao dio doškolovanja tadašnjeg radništva.

Hall u toj povijesnoj situaciji i njenim protagonistima prepoznaje silan dramski potencijal te ga vješto koristi kako bi progovorio o potrebi za komunikacijom, moći umjetnosti da nas mijenja, autentičnoj žudnji za stvaranjem, nadilaženju klasnih uvjetovanosti, vitalnosti lijevih ideja, relativnosti uspjeha, ambiciji i skromnosti.

"Ovo je duhovit komad koji postavlja velika pitanja o izobrazbi, kulturi i radničkoj klasi, a pritom nikada nije pokroviteljski, glup, dosadan ili koristi groznu riječ 'uključivanje'", zapisala je engleska kritika o Slikarima rudarima, unisono hvaleći Hallov tekst koji na pozornicu kazališta "Gavella" dolazi u režiji Same M. Streleca.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE