Naslovnica > PREDSTAVE > Slikari rudari

Slikari rudari

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Rudari koji otkrivaju vlastiti slikarski talent stižu u Gavellu iz Velike Britanije u režiji gosta iz Slovenije Same M. Streleca.

Engleski dramatičar i scenarist Lee Hall širokoj je javnosti najpoznatiji po scenariju za višestruko nagrađivani hit film Billy Eliot, a koji tematizira odnos britanske radničke klase i umjetnosti na primjeru mladog talentiranog baletana. Slične je provenijencije i njegova drama Slikari rudari, u izvorniku The Pitman Painters praizvedena 2007. godine na sceni Live Theatrea u Newcastleu, da bi potom bila preseljena u National Theatre, a onda i na West End.

Drama je to nastala po istinitim događajima vezanim uz Ashingtonsku grupu, skupinu slikara prepoznatih '30-ih i '40-ih godina 20. stoljeća, čiji su članovi uglavnom bili rudari, a počeli su slikati posve slučajno, kao dio doškolovanja tadašnjeg radništva.

Hall u toj povijesnoj situaciji i njenim protagonistima prepoznaje silan dramski potencijal te ga vješto koristi kako bi progovorio o potrebi za komunikacijom, moći umjetnosti da nas mijenja, autentičnoj žudnji za stvaranjem, nadilaženju klasnih uvjetovanosti, vitalnosti lijevih ideja, relativnosti uspjeha, ambiciji i skromnosti.

"Ovo je duhovit komad koji postavlja velika pitanja o izobrazbi, kulturi i radničkoj klasi, a pritom nikada nije pokroviteljski, glup, dosadan ili koristi groznu riječ 'uključivanje'", zapisala je engleska kritika o Slikarima rudarima, unisono hvaleći Hallov tekst koji na pozornicu kazališta "Gavella" dolazi u režiji Same M. Streleca.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter