Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U blagdanskom tjednu uz obilje repriza premijerno poslušajte i male forme Dine Vukelić.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 30.03. 2018.

0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

Miro Pijaca: Tvrdalj Petra Hektorovića

Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 13. 01. 2014.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Maja Klarić: Vrijeme badema

Ova putopisna intimistička proza inspirirana je hodočašćem dugim 780 kilometara koje završava  u gradu Santiago de Compostela i još dalje na krajnjoj točki Camina – Finisterri. Camino je prije svega – cesta. Ona duga, ravna cesta koju autorica i hodačica Maja Klarić vidi kako se rasteže kilometrima i kojoj se ne nazire kraj. „Cesta koje se ne smijemo bojati“…Ta duga cesta koju prolazi sa svojim suputnicima na kraju će ipak svjedočiti o životnoj snazi da nastavi dalje, obogaćena životnim iskustvom i promjenom  koju  joj donosi sam put.  Gledati visoke planine u daljini poseban je osjećaj koji ispunjava hodače koje priroda neprekidno iznenađuje dok prolaze kroz slikovite predjele Baskije, Galicije i Pireneja.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, tonmajstorica: Katarina Račić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Maja Gregl
Glume: Tena Nemet Brankov i Nedim Prohić
Premijerno emitirano: 25. – 29.09. 2017. 

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Portret multimedijalnog umjetnika Damira Bartola Indoša – 2. dio

 

SUBOTA, 31.03. 2018.

0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

Miroslav Pijaca: Teta Rita Politteo, stanovnica tvrdalja

Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 14. 01. 2014.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME 

Antun Gustav Matoš: Flanerija

Feljtonistički zapis Antuna Gustava Matoša naslova „Flanerija“, nastao za vrijeme njegove pečalbe u Parizu, posveta je tom gradu kojega je on senzibilno, predano i s velikom erudicijom - volio. „Flanerija“ nas upoznaje s tim izrazom koji bismo najpribližnije preveli kao šetnja, no Matoš nas upozorava da je velika razlika između utilitarističke, obične šetnje i onoga što je posebnost pariškog zanosnog i „beskorisnog“ flaniranja. I piše da je to „riječ neprevodljiva poput svih koje označuju viša, rafiniranija uživanja“.

Redateljica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović, ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 19.03. 2014. 

18,05 – 18,55¸HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

GUSTAV FLAUBERT: „PRIPROSTO SRCE

Malograđani dobrotu „čitaju“ kao priglupost i lakovjernost i upravo je to razlog zašto je služavka Félicité smatrana takvom. Inače, život se s radišnom, sućutnom i dobrom Félicité poigrao i na taj način što je u životu gubila one uz koje bi se vezala. Nadomjestak sreće koja ju je mimoilazila nalazi u osjećanju duhovnosti koje je prožima kad se nalazi u vjerskom ozračju. Posljednji stvor koji će joj pružiti utjehu bit će - papiga.

„Priprosto srce“ jedna je od posljednje tri novele napisane i objavljene za piščeva života (1877). Zanimljivosti vezane uz nju su da je pripovijest posvećena piščevoj prijateljici, spisateljici George Sand, te da je dala povod nešto više od sto godina poslije romanopiscu Julianu Barnesu da napiše roman „Flaubertova papiga“. 

Dramatizacija Sanje Lovrenčić je narativno-komentatorskim postupkom unijela dah modernog senzibiliteta u Flaubertov osjećaj svijeta, a redateljica Katja Šimunić je to popratila svojim nenametljivim a senzibilnim redateljskim rukopisom.

Redateljica: Katja Šimunić, prijevod s francuskog i dramatizacija: Sanja Lovrenčić, glazbena urednica: Maja Žarković, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica:Lada Martinac Kralj.
Glume: Davor Borčić, Katija Zubčić, Nađa Perišić Nola, Dubravka Ostojić, Ljiljana Zagorac, Urša Raukar i Filip Nola.
Premijerno emitirano: 26. 12. 2003.

  

NEDJELJA, 1.04. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca: Priča o opanku

Ova kratka radiofonijska forma donosi nam priču o Peri Zebić, starici koja je nekad izrađivala opanke, koji su neizostavni dio opreme alkara. Alka je  viteško natjecanje u kojem alkari jašući na konjima gađaju kopljem alku, a održava se jedanput godišnje, u nedjelju prve trećine kolovoza u Sinju. Alkarsko natjecanje staro je tri stotine godina.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine
Kazivali: Ivan Vrca i Draško Talaja.
Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca, skladatelj: Maro Market, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano:  19. 4. 2017.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

Jeanne-Marie LePrince de Beaumont : Ljepotica i zvijer

Jedna od najpoznatijih svjetskih bajki „Ljepotica i zvijer“ poznata je u mnogim verzijama, ali najslabije u onoj izvornoj koju je napisala žena. Radijska verzija ove poznate bajke temelji se prije svega na dramatizaciji izvorne priče u kojoj ljepotica ima sestre i braću a u kojoj razlog zbog kojega je mladić pretvoren u strašnu zvijer nije u njegovoj osobnoj krivnji nego u postojanju zla kao jednog od životnih fenomena. Mladića kroz njegovu patnju vodi njegova dobra vila, a ljepotica  dobiva slobodu da odluči što je za nju ljubav i prema tome se postavi. Prijateljstvo ili ljubav pitanje je kojim se bavi ova dramatizacija. Režija je međutim spektakularna, puna efekata kako i priliči velikoj bajci . Nedostatak vizualnoga ovdje je nenadmašno nadomješten bujnošću zvuka, a zvijer prestaje biti strašna zbog svoga izgleda nego svega što bi mogla biti.. Ova bajka tako prelazi okvire dječje klasike i postaje problemska radio igra za mlade  puna efektne i plastične zvučnosti.

Redateljica: Ranka Masarić, tonmajstor: Zoran Sajko, glazbena urednica Adriana Kramarić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Filip Juričić, Natalija Đorđević, Maro Martinović, Katarina Bistrović Darvaš , Ana Maras, Mia Biondić, Tvrtko Jurić i Silvio Vovk.
Premijerno emitirano: 27. 6. 2010.

 

PONEDJELJAK,  2.04.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME 

Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca: Priča o vratima

Ova kratka radiofonijska forma donosi nam priču o vratnicama crkve Gospe Sinjske, a autor kojih je hrvatski akademski kipar Stipe Sikirica.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine.
Kazivali: fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, Jelena Pavlinušić i Petar Malbaša.
Glumac: Alen Šalinović.
Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca, skladatelj: Maro Market, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano:  18. 4. 2017. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Luko Paljetak: Skroviti vrt

U romanu “Skroviti vrt” Paljetak ispisuje imaginarni dnevnik Cvijete Zuzorić, plemkinje dubrovačke, kao suptilnu analizu raskošnoga, složenog prostora njezina intimnog i javnog života: od njezine petnaeste godine, kada dnevnik počinje, pa sve do posljednjih dana u devedesetšestoj godini.

Za roman “Skroviti vrt” Luko Paljetak je dobio nagradu “Ksaver Šandor Đalski” za 2005. godinu.

Redatelj: Dejan Šorak, adaptacija: Iva Gruić, urednica Maja Gregl.
Premijerno emitirano: 25.11.2005 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Hugo von Hofmannsthal: Svatković

Srednjevjekovni moralitet o mogućnosti spasenja, ispripovijedan kroz priču o bogatašu koji se u smrtnom času pokušava pogađati sa Smrću, u glasovitoj verziji austrijskog pisca Huga von Hoffmansthala, praizvedenoj 1911. godine.

Redatelj: Darko Tralić, prijevod: Ante Stamać. Urednik: Hrvoje Ivanković.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca: Priča o zvonima

Ova kratka radiofonska forma donosi nam priču o zvonima crkve Gospe Sinjske.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine.
Kazivali: fra Gabrijel Hrvatin Jurišić i Draško Talaja. Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano:  17. 4. 2017.

 

UTORAK,  3.04.2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME 

Lada Martinac Kralj – Ljubo Pauzin: Priče Jakova Bratanića 1.dio

U mini dokumentarcu kao svjedok svoga vremena govori slikar, povjesničar i omiljeni profesor mnogih naraštaja na zagrebačkoj ADU, Hvaranin Jakov Bratanić (1912. –  2001.).

Ton majstor: Tomislav Šamec, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 01. 02. 2013.

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

Lada Martinac Kralj, Ljubo Pauzin, Miroslav Pijaca: Za križon

Osobita i po mnogo čemu jedinstvena tradicija uskrsnih procesija zbiva se svake godine u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak na uskom prostoru u krugu od dvadesetak kilometara između 6 mjesta na hrvatskom otoku Hvaru.

Prema raširenom vjerovanju početak ovih procesija, u narodu zvanih “Za križon”, seže 500 godina unatrag i prenosi se s generacije na generaciju. Prema tako utemeljenom kolektivnom sjećanju tradicija “za križon” nikada nije prekinuta u svih tih 500 godina, osim jednom, a i tada je održana na drugom mjestu.

Premda nastala iz vjerskih povoda, procesija “Za križon” uvijek se izmicala strogom nadzoru crkve i svećenika i dan danas organiziraju ih sami vjernici okupljeni u bratovštine.

Dugostoljetni niz sačuvao je arhetipsku snagu starih napjeva, u narodu prerađenih madrigala koji, dakle, vuku podrijetlo iz vremena od prije pola tisućljeća.

Ovo je priča o jednoj noći “Za križon” i glavnom licu te noći – puku.
Autor(i): Lada Martinac Kralj, Ljubo Pauzin, Miroslav Pijaca. Urednik: Nikica Klobučar.
Premijerno emitirano: 13.08.2002. 

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

Irena Vrkljan Meyer Wehlack: Pisma za jednu zemljopisnu kartu         

Osnovna situacija koju tekst propituje položaj je stranca u zemlji u koju se doselio. Ovdje je riječ o našoj studentici u Njemačkoj. Intimistički, misaono i poetično autorica ispisuje mrežu odnosa i gradi temu stranca na različitim nivoima – zemljopisnom, društvenom, obiteljskom, emotivnom, identitetskom. Osim činjenice da je ova literatura izuzetno kvalitetna, ona nudi i uzbudljivost otkrivanja motiva koji su, iako ispisani prije više od 40 godina (1968.), i danas aktualni – odnos nas i Europe, intelektualca i kozmopolitizma, odnos prema neposrednoj ratnoj prošlosti, studentskim pobunama, marketinškoj agresivnosti.

Naš motiv za remake ovog za radio originalno pisanog teksta Irene Vrkljan je činjenica da je tekst dramaturški moderno vođen, a s osjećajem za radiofoniju. To je maksimalno iskoristio redatelj Mislav Brečić a s ekipom odličnih glumaca – Juditom Franković, Božidarkom Frajt, Krešimirom Mikićem, Biserkom Ipšom i drugima.

Redatelj: Mislav Brečić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Dubravko Robić, urednica: Lada Martinac Kralj.

Glume: Judita Franković, Mladen Vasary, Božidarka Frajt, Elizabeta Kukić, Krešimir Mikić, Marko Makovičić, Biserka Ipša.
Premijerno emitirano:  11.6.2011.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Dina Vukelić:Ugodan život      

Irma Valić, nekada davno poznata televizijska voditeljica žali za prošlom slavom i svojom emisijom „Ugodan život“. Jedan je nepoznati obožavatelj pozove putem Facebooka na piće i probudi nadu u njoj da nije posve zaboravljena.

Glazbena urednica: Franka Meštrović, ton- majstor: Tomislav Šamec, redateljica: Stephanie Jamnicky, urednica: Katja Šimunić.
Glumile su: Mia Krajcar i Biserka Ipša. 

PREMIJERA

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

E.A.Poe: Izdajničko srce

“Izdajničko srece” je jedna od antologijskih pripovijedaka kriminalističkog žanra koju je u formi krimi-monodrame za radio dramatizirala Koraljka Meštrović. Riječ je, dakle, o svojevrsnoj radijskoj ispovijedi ubojice koji je počinio savršeno i minuciozno razrađeno umorstvo kojem je jedini motiv bilo starčevo “prokleto oko” koje je ubojicu neizdrživo nerviralo.

No, ubojicu ubojstvo nije zadovoljilo, pa je preventivno, u strahu od policije, nožem raskomadao starčevo tijelo; odsjekao mu je glavu, ruke i noge, te je tako raskomadano truplougradiou kuću, ispod sobnih podnih dasaka. Ali, tadaoživljavastarčevo mrtvo srce...

Režija: Ranka Mesarić, prijevod i dramatizacija: Koraljka Meštrović,  tonmajstor: Krešimir Osman, glazbeni urednik: Davor Rocco, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Franjo Dijak i Drago Meštrović.
Premijerno emitirano: 10.3.2000.

 

SRIJEDA, 4.04. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Lada Martinac-Kralj - Ljubo Pauzin: Priče Jakova Bratanića“ – 2. dio

Ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 05. 12. 2012.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Dina Vukelić:Alarm    

Margareti na vrata pozvoni djevojka za koju misli da joj nešto želi prodati ali je ova uvjeri da se znaju iz škole. I da je pomno pratila što se s perspektivnom djevojčicom Margaretom dalje u životu događalo. Uznemirujući susret pretvara se polagano u nešto poput noćne more usred dana.

Glazbena urednica: Franka Meštrović, ton- majstor: Tomislav Šamec, redateljica: Stephanie Jamnicky, urednica: Katja Šimunić.
Glumile su: Mia Krajcar i Nika Levak. 

PREMIJERA

 

ČETVRTAK, 5.04. 2018.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME 

Lada Martinac-Kralj - Ljubo Pauzin: Priče Jakova Bratanića – 3

Ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 04. 01. 2013.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE 

Sanja Lovrenčić: Zgrada

Zgrada je metafora za korporacijsku neman koja prisiljava ljude na ovisnost o poslu u strahu da ne izgube egzistenciju. Trgovački centar, urede, multiplex-kino, sve ima zgrada u kojoj čovjek radi, spava, živi i otuđuje se od života. Pročitavši Fidine zapise, Belona, jedna od vođa pobune pokušava promijeniti taj suludi perpetuum mobile, ali ono što ostavlja generacijama iza sebe su „Belonini proglasi“ u kojima pokazuje kako ljudsko društvo nikada nije bilo bez neke vlasti, a samo je loša vlast dovela do krajnje nepravde. Belona ostavlja pitanje otvorenim – ima li dobre vlasti. Kao i dilemu: Mogu li riječi išta promijeniti?

Režija:  Katja Šimunić, skladatelj:  Stanislav Kovačić, tonmajstorica : Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović
Glume Linda Begonja, Dunja Fajdić, Vilim Matula, Vedran Komerički, Sven Medvešek, Tena Brankov Nemet.
Premijerno emitirano:   21. 1. 2016. 

19:00-19:30, HR III
SKITNJE U ZVUKU

Dubravko Mihanović: Porculan

Tekst Dubravka Mihanovića svojevrstan je žanrovski miks između biografskog zapisa, poetizirane proze i putopisa. Unutarnje, intimno putovanje sastavljeno je od fragmentarnih misli, zapažanja i potisnutih osjećaja o viđenim gradovima, međuljudskim odnosima te odlascima i dolascima. Autorovo putovanje je stvarno i imaginativno, a u njemu se susreću: Béla Hamvas, Ivan Ladislav Galeta na biciklu, Benares – grad gdje mrtve spaljuju na ulicama, jedno drvo s kojeg pada lišće, trgovci s Dalekog istoka i otkriće izrade “bijelog zlata” u Dresdenu, Beč kao “radosna apokalipsa”, Kris Kristofferson i Schieleov “Pogled s leđa na polugolu ženu s odjećom”, djeca, stara vremena i daleki put koji sliči bijegu…

Redatelj: Mislav Brečić, dramatizacija: Mislav Brečić, kompozitor: Stanislav Kovačić, tonmajstorica: Lana Deban, urednik: Nikica Klobučar.
Glume: Rakan Rushaidat, Hrvojka Begović
Premijerno emitirano:   15.8.2017.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI