Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Hoće li smjena Kazališnog vijeća ZKM završiti na sudu?

Hoće li smjena Kazališnog vijeća ZKM završiti na sudu?

Zagrebačka Gradska skupština jučer je smijenila svoje predstavnike u Kazališnom vijeću ZKM, optuživši ih da su izborom ravnatelja narušili ugled te kuće i kršili izmišljene pravne norme. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

25 od 40 prisutnih zastupnika na jučerašnjoj je sjednici zagrebačke Skupštine diglo ruke za smjenu gradskih predstavnika u Kazališnom vijeću ZKM. Bila je to odmazda vladajuće većine nakon što je rečeno Vijeće Skupštini predložilo da ravnateljem ZKM imenuje Danijela Ljuboju, a ne Snježanu Abramović Milković, kako su to željeli i očekivali vladajući.

Činjenicu da se Kazališno vijeće tako 'otelo kontroli', zastupnik Hasanbegović još je na prošloj sjednici nazvao pučem, te ultimativno zahtijevao smjenu Vijeća, a gradonačelnik Bandić ekspresno mu je udovoljio.

Trebalo je, međutim, naći formalno-pravni razlog za smjenu, jer to eto propisuju Zakon o kazalištima (ZOK) i Staut ZKM. No, kako se Kazališno vijeće neposlušnosti usprkos nije ogriješilo o zakon, vladajući su razloge za smjenu doslovno – izmislili.

I doslovno ih u zadnji čas pred raspravu zapakirali u osebujni dokument naslovljen Dopuna obrazloženja Prijedloga zaključka o razrješenju i imenovanju članova Kazališnog vijeća Zagrebačkog kazališta mladih, a što ga je u ime Odbora za izbor i imenovanja potpisala Milana Vuković Runjić.

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/04-Dopis-predlagatelja-dopuna-obrazloženja.pdf

U njemu se kao prvi 'grijeh' Kazališnog vijeća iznosi tvrdnja da su proveli proces izbora iako su znali da jednom od njih za 10 dana ističe mandat. Dakle, ne da mu je mandat istekao u trenutku odlučivanja, nego 10 dana nakon što je cijeli postupak bio okončan?

Od te su bizarne konstrukcije i sami vladajući ubrzo odustali, pravdajući je tipfelerom, jer za razliku od Zakona o prijenosu vlasti (sjećate se, onog po kojem je Hasanbegović izgubio spor s Gradom Rijekom), ni Zakon o kazalištima niti Zakon o upravnom postupku ne propisuju što itko smije ili ne smije 10 dana prije kraja mandata.

Dapače, Zakon o kazalištima propisuje da je Kazališno vijeće konstituirano imenovanjem većine članova, pa bi odluka vijeća bila valjana sve i da je navodno spornom članu mandat doista istekao.

Drugo opravdanje vladajućih za smjenu Kazališnog vijeća još je nevjerojatnije, ali i puno, puno opasnije.

U njemu stoji kako je tijekom procesa izbora ravnatelja Zagrebačko kazalište mladih «predstavljeno u negativnom kontekstu”, što mu je – kao i aktualnoj ravnateljici Snježani Abramović Milković, «narušilo ugled».

Ovaj logički salto mortale još je bizarniji pročitate li zapisnik prošle skupštinske sjednice, na kojoj su upravo zastupnici vladajućih rezolutno vikali kako su ZeKaeMovci lijeni, žele što manje raditi, ali i da im je - ispran mozak...

Sve navedeno, potvrdila je s govornice i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičević Vukičević, posve je dovoljno da smijenjeni članovi Kazališnog vijeća, ali i još po koja ‘stranka u postupku’ podignu tužbu protiv Gradske skupštine, kako zbog povrede Zakona o kazalištima i Statuta ZKM, tako i klevete.

Nije, naime, mala stvar biti u službenom skupštinskom dokumentu optužen za narušavanje ugleda i časti jedne gradske ustanove i / ili kolegice koja joj je na čelu.

Potonja je pak u cijelom ovom orvelijanskom procesu možda i najgore prošla. Naime oporbeni su zastupnici uzaludno isticali kako baš nju za razliku od protukandidata, osobno poznaju i cijene, ali brane proceduru, legalnost i demokratske principe.

Ispostavilo se, da joj pored 'prijatelja' kakvi su zagrebački vlastodršci, neprijatelji i nisu potrebni.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI