Grga Čvarak (GKL Split)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
‘Čas je dobar; čas je zao / Što je takav? Tko bi znao?’
autorski tim funkcija
Ana Marinkostimograf
Ana Marinautor lutaka
Ana Prolićautor dramatizacije
Gordan Tudorskladatelj
Vesna Režićscenograf
Dario Harjačekredatelj
Dario Harjačekautor songova

Grga Čvarak pjesma je Ratka Zvrka po kojoj je ime dobila i cijela njegova zbirka za djecu, jedna od u nas najpoznatijih. Grga je ujedno i čest gost domaćih pozornica, a za njegovo utjelovljenje na sceni GKL Split u sezoni 2017/2018 zaslužni su redatelj Dario Harjaček i Ana Prolić, autorica dramatizacije.

Potonja o predstavi kaže:

Poznata pjesma hrvatskog pisca Ratka Zvrka o dječaku koji je čas ovakav, čas onakav, svojom scenskom adaptacijom progovorit će o djeci koju se određuje kao  neposlušnu, zločestu, neprilagođenu, neodgojenu, nezainteresiranu, manje sposobnu (a posljedično i manje vrijednu). O djeci koja zbog svoje specifičnosti u recepciji i percepciji svijeta oko sebe, drugačije i reagiraju na njega. O djeci čija emocionalna impulzivnost postaje kamen spoticanja njima samima, njihovim obiteljima, njihovoj okolini te rezultira nerazumijevanjem, odbacivanjem, isključivanjem i osudom. Takva djeca, poljuljane samosvijesti, teže uče socijalne vještine, teže stječu prijatelje, teže pronalaze svoje mjesto pod suncem. Sve im to, dakako, donosi osjećaj manje vrijednosti, zbunjenost, nesigurnost, tugu, osjećaj krivnje. U svjetlu znanstvenih spoznaja - kako o tome što se to zbiva u glavama, tijelima, srcima takve djece, tako i o tome kako im pristupiti, olakšati, kako ih integrirati - ova predstava želi potaknuti gledatelje na propitivanje viđenja poznatog suharka i raščupanka, ali i sve druge drugačije, „naopake“ djece, imajući u vidu i „drugu stranu“ odnosa – djecu kojoj drugo dijete remeti mir, ulazi u privatan prostor, stvara „buku“.

Naš je Grga Čvarak našao svoj put do toga da bude prihvaćen od okoline. Kao i do toga da prihvati sam sebe. Baš takvog, savršeno naopakog. Na tom su putu i ostali likovi - i djeca i odrasli- zadobili nove spoznaje, perspektive, ali i prijatelja.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE