Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Kako je Zlatko Hasanbegović postao ključni element biografija hrvatskih glumaca

Kako je Zlatko Hasanbegović postao ključni element biografija hrvatskih glumaca

Što biste, da vas netko pita, izdvojili kao najvažniji element profesionalne biografije nacionalne dramske prvakinje Alme Price? Sasvim sigurno ne potpis na jednu peticiju? Zavisi, valjda, tko ste.
Share on facebook
Share on twitter

Naime, 30. prosinca točno 20 članova ansambla Drame HNK u Zagrebu:

Alma PricaDamir MarkovinaKsenija MarinkovićVlasta RamljakMilan PleštinaDora LipovčanLana BarićBarbara VickovićBojan NavojecNina ViolićAna Begić TahiriDušan BućanLuka DragićIvana BobanDušan GojićDaria Lorenci, Krešimir MikićIva MihalićSilvio VovkOlga Pakalović,

...odaslalo je zagrebačkom gradonačelniku, predsjedniku Skupštine i medijima pismo kojim protestiraju zbog imenovanja Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće HNK u Zagrebu. Ili njihovim riječima:

"...iako gospodina Hasanbegovića u našem kazalištu nismo još imali priliku upoznati, ni tijekom tekuće sezone, niti za vrijeme njegovog kratkog mandata na čelu Ministarstva kulture, njegove javne objede o našem kazalištu koje je okarakterizirao kao “stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma” ne ostavljaju previše prostora mašti."

Samo par sati kasnije, između ponoći i jedan sat ujutro na samu Staru godinu, netko je na hrvatskim stranicama Wikipedije upravo taj potpis unio kao ključni biografski podatak na stranice 20 članova nacionalne Drame.

Taj nepoznat netko krije se iz imena Spectorwarman, već četiri je godine Wikipedijin suradnik iz Hrvatske i za sebe kaže da "slijepo vjeruje u ideje Ante Starčevića". Demonstrirao je to već spornim angažmanom na člancima o Juri i Bobanu, zbog čega su na njegovom Wiki profilu zabilježeni prigovori:

Sectorwarman tako npr. nije našao za shodno u 4 godine na Wikipediji objaviti ni slova o činjenici da je Alma Prica postala nacionalna dramska prvakinja, a kamo li spomenuti njezin pedagoški rad. No, zato je samo par sati od njezina potpisa na peticiju protiv imenovanja Zlatka Hasanbegovića baš o tome imao potrebu izvjestiti čitatelje Wikipedije.

Takav kreativan pristup činjenicama već dulje vrijeme karakterizira hrvatske stranice najveće i najposjećenije mrežne enciklopedije, no premda mediji o tome redovito sa zgražanjem izvještavaju, stanje ostaje manje više isto. Ili možda - eskalira?

Jer ovaj konkretan slučaj uredničkog wiki-angažmana moguće je čitati i kao svojevrsnu potjernicu za dvadeset članova nacionalne Drame.

Pa je posve legitimno pitati - tko je slijedeći?

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI