Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Otvorenje nove sezone milanske Scale u izravnome prijenosu na HR3

Otvorenje nove sezone milanske Scale u izravnome prijenosu na HR3

Na Trećemu programu Hrvatskoga radija danas, 7. prosinca, s početkom u 18.00 na rasporedu je izravni prijenos otvorenja nove sezone milanskoga Teatra alla Scala.
Share on facebook
Share on twitter

Već dug niz godina putem izravnih prijenosa u okviru operne sezone Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) otvorenje sezone milanske Scale dostupno je i slušateljima Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3).

Ove sezone u milansku Scalu vraća se remek-djelo Umberta Giordana, opera Andrea Chénier, prema libretu Luigija Illice, pod ravnanjem maestra Riccarda Chaillyja te u režiji Maria Martonea. Zvjezdanu pjevačku podjelu predvode Yusif Eyvazov u naslovnoj ulozi, Anna Netrebko u ulozi Maddalene de Coigny, Luca Salsi kao Gérard, Annalisa Stroppa u ulozi mulatkinje Bers te Mariana Pentcheva u ulozi Contesse de Coigny. Večer otvorenja posvećena je uspomeni na dugogodišnjega umjetničkog ravnatelja Scale, dirigenta Victora de Sabatu, o pedesetoj obljetnici njegove smrti. Nakon povijesnoga datuma otvaranja karnevalske sezone Scale 26. prosinca svake godine, on je 1951. godine ustanovio novi datum otvaranja sezone, 7. prosinca, na dan svetca zaštitnika Milana, sv. Ambrozija”, ističe urednica radijskoga prijenosa Zrinka Matić.

S Giordanovom operom Andrea Chénier svjetla Scale nakon dugo vremena obasjat će tzv. veristički repertoar: opere ovoga žanra postavljene su za otvorenje Scale samo jedanput, i to davne 1963. godine, kada je GIanandrea Gavazzeni ravnao operama L'amico Fritz i Cavalleria rusticana, obilježavajući stogodišnjicu Mascagnija. Samo je spomenuta Cavalleria rusticana, u paru s operom Pagliacci, ostala dijelom stalnoga repertoara Scale.

Andrea Chénier, četvrta opera tada dvadesetdevetogodišnjega skladatelja, praizvedena je u milanskoj Scali 28. ožujka 1896. godine s velikim uspjehom, koji je odjeknuo i preko oceana. S prvim njemačkim izvedbama u Hamburgu u veljači 1897. godine, kojima je dirigirao Gustav Mahler, Giordano je dobio velikoga obožavatelja – Mahler je operu opisao kao „jedno od novih, snažno utjecajnih djela”. Temelj uspješnosti Giordanove opere bio je libreto Luigija Illice, koji na vjerno dočaranoj pozadini Francuske revolucije prikazuje sudbine pojedinaca uvjetovane okružjem, a naslovni lik temelji na povijesnome liku pjesnika iz toga doba, Andréa Chéniera.

Plod Giordanove i Illicine suradnje sažeta je herojska melodrama, koja je dodatno osnažena bujnim vokalnim pisanjem, zbog čega je opera jedan od omiljenih žanrova u pjevačkome repertoaru tenorâ, sopranâ i baritonâ.

Osim u izravnome prijenosu na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3), otvorenje sezone milanske Scale moći će se pratiti i putem mobilnih uređaja.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI