Naslovnica > PREDSTAVE > Povratak

Povratak

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U HNK Osijek pogledajte najpoznatiju hrvatsku verističku operu, napravljenu po dramskom tekstu Srđana Tucića, a ovoga puta u režiji Ivana Lea Leme.
autorski tim funkcija
Srđan Tucićautor teksta
Josip Hatzeskladatelj
Josip Ružičkaoblikovatelj svjetla
Ozren Bakotićasistent scenografa
Ivan Leo Lemoredatelj
Ivan Leo Lemooblikovatelj svjetla
Mario Lekoasistent kostimografa
Barbara Bourekkostimograf
Vesna Režićscenograf
Mladen Tutavacdirigent

Povratak, drama u jednom činu, izdana 1898., požeškog autora Srđana Tucića, vjerojatno je jedno od najprepoznatljivijih  dramskih djela hrvatske moderne, ali svakako i najcjenjenija iz cijelog Tucićevog književnog opusa.  Pod jakim utjecajem stranih naturalističkih autora, te zaokupiran socijalnom  slikom  manjih sredina te životima ljudi koji u njima žive, Tucić je portretirao tragičnu sudbinu nekoliko likova koji istovremeno pokušavaju spasiti vlastito dostojanstvo, ali i preživjeti u financijski nemogućim uvjetima.

Komad je vrlo brzo privukao pozornost i splitskog skladatelja Josipa Hatzea,  učenika velikog  Pietra Mascagnia, pa se već  1911. dogodila praizvedba danas gotovo najpoznatije hrvatske verističke opere, za koju niti sam Mascagni nije štedio pohvale. 'Povratak', u glazbenom smislu, zanimljiv je kao spoj tipično verističke orkestracije te istaknutih motiva preuzetih iz hrvatske narodne glazbe.

Radnja se odvija u malom slavonskom selu na Badnju večer, kada se Jela i njena majka Kata spremaju na polnoćku na koju ih treba voditi Stanko, Jelin ljubavnik, s kojim je Jela isključivo zbog financijske pomoći koju joj on može ponuditi.  No, iznenada se na vratima pojavljuje Katin muž Ivo, koji je dugo bio odsutan zbog rada u tvornici. Žene su zaprepaštene jer je Ivo u tvornici izgubio ruku.  Ivo je to učinio namjerno, kako bi dobio odštetu i vratio se konačno svojem domu. No, Ivina sreća zbog povratka domu ne traje dugo jer uskoro saznaje da je njegova kćer ljubavnica Stanku. Bijesan zbog toga, Ivo ubija Stanka,  a Jela, očajna, baca mu se pod noge i moli ga da ubije i nju…

U HNK Osijek pogledajte Povratak u režiji Ivana Lea Leme, i pod dirigentskom palicom Mladena Tutavca, i to čak 16 godina nakon zadnje postave ove verističke jednočinke.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE