Login za korisnike

Povratak

U HNK Osijek pogledajte najpoznatiju hrvatsku verističku operu, napravljenu po dramskom tekstu Srđana Tucića, a ovoga puta u režiji Ivana Lea Leme.

***

Povratak, drama u jednom činu, izdana 1898., požeškog autora Srđana Tucića, vjerojatno je jedno od najprepoznatljivijih  dramskih djela hrvatske moderne, ali svakako i najcjenjenija iz cijelog Tucićevog književnog opusa.  Pod jakim utjecajem stranih naturalističkih autora, te zaokupiran socijalnom  slikom  manjih sredina te životima ljudi koji u njima žive, Tucić je portretirao tragičnu sudbinu nekoliko likova koji istovremeno pokušavaju spasiti vlastito dostojanstvo, ali i preživjeti u financijski nemogućim uvjetima.

Komad je vrlo brzo privukao pozornost i splitskog skladatelja Josipa Hatzea,  učenika velikog  Pietra Mascagnia, pa se već  1911. dogodila praizvedba danas gotovo najpoznatije hrvatske verističke opere, za koju niti sam Mascagni nije štedio pohvale. 'Povratak', u glazbenom smislu, zanimljiv je kao spoj tipično verističke orkestracije te istaknutih motiva preuzetih iz hrvatske narodne glazbe.

Radnja se odvija u malom slavonskom selu na Badnju večer, kada se Jela i njena majka Kata spremaju na polnoćku na koju ih treba voditi Stanko, Jelin ljubavnik, s kojim je Jela isključivo zbog financijske pomoći koju joj on može ponuditi.  No, iznenada se na vratima pojavljuje Katin muž Ivo, koji je dugo bio odsutan zbog rada u tvornici. Žene su zaprepaštene jer je Ivo u tvornici izgubio ruku.  Ivo je to učinio namjerno, kako bi dobio odštetu i vratio se konačno svojem domu. No, Ivina sreća zbog povratka domu ne traje dugo jer uskoro saznaje da je njegova kćer ljubavnica Stanku. Bijesan zbog toga, Ivo ubija Stanka,  a Jela, očajna, baca mu se pod noge i moli ga da ubije i nju…

U HNK Osijek pogledajte Povratak u režiji Ivana Lea Leme, i pod dirigentskom palicom Mladena Tutavca, i to čak 16 godina nakon zadnje postave ove verističke jednočinke.


Odgovori