Login za korisnike

Anđeli Babilona (HNK Osijek)

Sodomiji sklon Gradonačelnik pritisnut prozivanjima medija u jednom danu pokušava naučiti čitati i pisati…

***

Radnja ove rustikalne travestije, kako je naziva sam autor u svojevrsnoj želji da “razbuca” uvriježene stavove na svim razinama, prati bahatog Gradonačelnika koji, pritisnut prozivanjima medija koji javnost alarmiraju na njegovu neukost, grozničavo pokušava u samo jednome danu naučiti čitati i pisati. U tome mu pomaže mladi profesor koji je spreman umrijeti za svoje akademske ideale (onako kako umrijeti mogu samo mladi, svijetom još nepregaženi idealisti). Uz Gradonačelnika, njegova tajnika Maxa, glavni sudionici ovog komada koji se neštedimice poigrava političkom zbiljom i njezinom percepcijom u javnosti su i stari konformist i poltron Profesor II kojemu je svijet, dakako, osujetio i bez imalo pompe pokopao sve ideale. Kao šlag na torti pojavljuje se i zanemarena gradonačelnikova žena željna osvete, ženskom pronicavošću i gorčinom oboružana i spremna za krajnji obračun. Do “istrebljenja”...

To je ukratko radnja drame Anđeli Babilona Mate Matišića koja je je praizvedena u zagrebačkoj Gavelli 1996. godine, no tad se nije dugo zadržala na repertoaru jer su mnogi u liku Gradonačelnika sa sodomijskim sklonostima prepoznali - Franju Tuđmana.

Anđeli Babilona su, naime, kako je to svojevremeno zapisao jedan od kritičara: "nedorečena parabola o moći što se zasniva na zlouporabi demokratskih načela: polupismeni Gradonačelnik, inačica modernoga, tranzicijskog kralja Ubuja, vlada uz pomoć demagogije i nasilja, služeći se i grotesknom servilnošću inteligencije. Ruralni je tip te iz njegova pastoralnog okruženja potječe i njegova (dakako, uz vlast) jedina strast: ljubav prema ovci (ali ne kao atipičnome kućnom ljubimcu, nego s naznakama sodomije)."

U sezoni 2017/2018 Anđeli na repertoar HNK u Osijeku stižu u režiji Vinka Brešana.

autorski tim
Tomislav Kobiaoblikovatelj svjetla
Vuk Ognjenovićkoreograf
Vinko Brešanredatelj
Julia Martinovićasistent redatelja
Zrinka Stilinovićšaptač
Eduard Srčnikinspicijent
Mate Matišićautor teksta
Dragutin Brozscenograf
Željka Udovičić Pleštinadramaturg
Doris Kristićkostimograf

izvođači
Aleksandar BogdanovićGradonačelnik
Aljoša ČeplAnđeo I, ženstvene pojave
Antonio JakićPlesači
Danijel NovoselacPlesači
Davor PanićProfesor II, 60 godina
Krunoslav TumaKlapa
Matea GrabićAnđeo II, alkoholičar
Miroslav ČabrajaTajnik
Sandra LončarićŽena, gradonačelnikova supruga
Vanja DušićPlesači
Vladimir TintorProfesor, 29 godina
Vuk OgnjenovićPlesači

Odgovori