Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Portret Tomislava Štrige, male forme Ivane Gudelj i roman 'Emet' Ivane Šojat - premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 29.09. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

LJUBO PAUZIN: POPLAVA

Ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 30. 06. 2014.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

MAJA KLARIĆ: VRIJEME BADEMA

Ova putopisna intimistička proza inspirirana je hodočašćem dugim 780 kilometara koje završava  u gradu Santiago de Compostela i još dalje na krajnjoj točki Camina – Finisterri. Camino je prije svega – cesta. Ona duga, ravna cesta koju autorica i hodačica Maja Klarić vidi kako se rasteže kilometrima i kojoj se ne nazire kraj. „Cesta koje se ne smijemo bojati“…Ta duga cesta koju prolazi sa svojim suputnicima na kraju će ipak svjedočiti o životnoj snazi da nastavi dalje, obogaćena životnim iskustvom i promjenom  koju  joj donosi sam put.  Gledati visoke planine u daljini poseban je osjećaj koji ispunjava hodače koje priroda neprekidno iznenađuje dok prolaze kroz slikovite predjele Baskije, Galicije i Pireneja.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, tonmajstorica: Katarina Račić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Maja Gregl.
Glume: Tena Nemet Brankov i Nedim Prohić
Premijera: 25.9. – 29.9.2017.

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

PORTRET DRAMSKOG UMJETNIKA PREDRAGA TOMISLAVA ŠTRIGE

PREMIJERA

U razgovoru sa Željkom Turčinović, glumac Tomislav Štriga govori o svojim kazališnim početcima, godinama provedenim u Zagrebačkom kazalištu mladih, Satiričkom kazalištu Kerempuh i Glumačkoj družini Histrion, ulozi Drageca Vrageca u seriji „Smogovci“ te o Kulturnom centru Peščenica kojeg je vodio dvadesetak godina, pokrenuvši za to vrijeme i stalnu kazališnu scenu, KNAP, koja je postala važnom točkom na kazališnoj karti Hrvatske. Uz uvodni esej u Portretu  dramskog umjetnika Tomislava Štrige čut ćemo i fragmente iz nekoliko njegovih kazališnih, radijskih i televizijskih ostvarenja.

SUBOTA, 30.09. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

BRUNO MARGETIĆ: RAZGOVOR S TIŠINOM

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić.
Glumi: Luka Dragić.
Premijerno emitirano: 04.02.2014.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME 

JASNA AŽMAN I LADA MARTINAC KRALJ: SPOMENARI I SPOMENI BRLIĆEVCA -  SKLONIŠTE   

Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se sklonošću Ivane Brlić Mažuranić zapisivanju svakodnevnih događaja i važnih sitnica koja se tako dobro uklapala u tradiciju obitelji Brlić.

Redateljica i urednica: Katja Šimunić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, glazbena urednica: Adriana Kramarić.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 21. 1. 2013.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

TOMISLAV ŽIGMANOV: BUNJEVAČKI BLUES – SAGA O SVITU KOJI NESTAJE (VEČER DRUGA)

U našoj radijskoj adaptaciji oslonili smo se na istoimenu kazališnu predstavu. No, itekako je bilo važno scensku impostaciju prenijeti i prilogoditi radijskom mediju. Osjetljivog zadatka primila se redateljica Vedrana Vrhovnik.

U drugoj večeri dijalog starog bračnog para, Tome i Lojzike, prepliće se s četiri sudbine ispričane kroz monološke ispovijedi koje dolaze iz raznih vremena.

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; dramatizator: Vlatko Dulić; skladatelj. Pere Ištvančić; glazbeni urednik: Maro Market; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Vlatko Dulić, Nina Erak Svrtan, Boris Svrtan, Goran Grgić, Dražen Kuhn, Ivana Buljan Legati.
Premijerno emitirano: 07.02.2014.

 

NEDJELJA, 01.10. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE VITRINE – VITRINA GOSPOĐE VUKOVIĆ

Glazbeni suradnik: Maro Market, ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 07.04. 2017.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

Mladen Kopjar: Čokoladne godine

Roman „Čokoladne godine“ dnevnički je zapis dječaka Darka koji prati njegov život od rođenja do desete godine. On je najmlađe dijete u peteročlanoj obitelji. Otac je građevinar, a majka studira povijest umjetnosti.

Između praktičnog i duhovnog, čvrstog i eteričnog, raste i Darko okružen braćom i sestrom koji na svoj način oblikuju i njegov karakter. Duhovita je ovo minijatura iz svakodnevnog obiteljskog života, a osobitost ove radioigre čini nastup troje djece koji pod sigurnim vodstvom redateljice oslikavaju dječji obiteljski život.

Dramatizacija i režija: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Matilda Sorić, Sven Medvešek, Tit Medvešek, Alma Todorović, Lela Margitić, Marul Medvešek, Ivan Magud.
Premijerno emitirano: 9.6.2014.

 

PONEDJELJAK,  02.10.2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE VITRINE – VITRINA GOSPODINA SLAVKA LOVASIĆA

Glazbeni suradnik: Maro Market, ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 08.04.2017.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN 

Ivana Šojat: Emet  1/5                                                               

Emet je priča o životu i umiranju. U židovskoj tradiciji ova riječ ima više značenja i simbolizira tijek života. Luciju je obilježilo zlostavljanje u djetinjstvu koju je čuvala unutar obitelji kao svoju tajnu. Ali sve tajne na kraju bivaju otkrivene, tako da se u samotnoj kući vodi dijalog živih i mrtvih, mraka i svjetla, a tragične sudbine svih članova obitelji izranjaju u dijalozima svodeći međusobne račune kako bi konačno zavladao mir.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, ton majstor: Lana Deban, glazbeni urednik: Maro Market, urednica: Maja Gregl.

Glume: Tena Nemet Brankov, Asja Jovanović, Vinko Kraljević, Boris Svrtan, Goran Grgić, Živko Anočić, Rada Mrkšić

PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Tanja Radović: ZAROBLJENI U CRTEŽU

Urednik: Hrvoje Ivanković.
Premijerno emitirano: 04.10.2002

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Ivana Gudelj: Vraćam ti prezime                                         

Suptilan i ubojit monolog s onu stranu života. O braku kao hororu iz kojega se ne može iskoračiti čak ni u smrti.

Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica : Katja Šimunić.Glumi: Ivana Krizmanić.

PREMIJERA

 

UTORAK,  03.10.2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE VITRINE – VITRINA GOSPOĐE ZLATE BUJAN KOVAČEVIĆ

Glazbeni suradnik: Maro Market, ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 13. 4. 2017.

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA 

Giga Gračan: Snješka Knežević – njom samom  

Dokumentarna emisija iz ciklusa NJOM SAMOM / NJIM SAMIM (7. 10. u 14 h, 2. program HR) donosi audioportret SNJEŠKE KNEŽEVIĆ, dr. sci., povjesničarke umjetnosti i prevoditeljice. Iskazima o obiteljskom zaleđu i odrastanju te o stručnom formiranju i susljednoj bogatoj djelatnosti na više razboja (među kojima nije nevažan aktivizam u temama gradske svakodnevice), protagonistica omogućuje da se "iz prvoga lica" sazda dokument o vremenu/vremenima i o njezinu doprinostu istraživanjima urbanizma u Zagrebu te prijevodnoj književnosti. Kao dugogodišnja urednica, praktički od njegova osnutka, u Trećem programu tada Radio Zagreba a danas Hrvatskog radija, Snješka Knežević je zaslužna za uspostavljanje tadašnje visoke razine i tona govornih emisija. Veliki projekt SOS ZA BAŠTINU koji je vodila, u kojem su uz Radio Zagreb sudjelovale pertinentne institucije i koji je emitiran 1976. i 1977., dobio je skupnu Nagradu grada Zagreba. Na tragu toga svoga interesa Snješka Knežević zadnjih godina uređuje emisiju BAŠTINA, MI I SVIJET na Trećem programu HR.

Autorica: Giga Gračan, tonmajstor: Srđan Nogić, urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 07.10.2014.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA 

Marguerite Duras: TRG      

Povodom stogodišnjice rođenja velike spisateljice na repertoar radio drame stiže njezin, u Hrvatskoj do sada neprevedeni, Trg (Le Square), kratki roman komornog karaktera (tiskan 1955) kojim prevladava dijaloška partitura muško-ženskog para. Njih dvoje, muškarac i djevojka slučajno se sreću u ograđenom prostoru gradskog trga-parka. Ona je tu jer kao dadilja čuva dječaka iz neke bogate obitelji, a on, trgovački putnik, naprosto je tu zato jer u ovom prostoru može sjediti, odmarati, nekoga sresti. Djevojka je zagledana u nadu da će jednog dana imati budućnost koju će joj donijeti voljeni muškarac, a on fokusiran u sadašnji trenutak jer sebi može omogućiti život tek dan po dan. Iz vrlo formalnog razgovora postupno se razvija durasovska filozofija ljubavi. U ovom romanu ljubav nema boju žudnje, ali je puna sjete i najave u onom, za autoricu tipičnom, neizrečenom. Utoliko Trg najavljuje motive poetike Marguerite Duras, ali i dotiče društveni kontekst stavljajući naglasak na klasnu pripadnost para.

Zanimljivo je da je književnica dvije godine poslije tiskanja, 1957, Trg adaptirala za kazalište.

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Sven Medvešek, Vanda Winter.
Premijerno emitirano: 13.05.2014.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Ivana Gudelj: Nešto kratko                                                                      

Ona je konobarica u zabačenom kafiću. I ona je dobro osim kada jako nije dobro i porazbija sve oko sebe.

Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica : Katja Šimunić.Glumi: Maja Posavec.

PREMIJERA

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

ASJA SRNEC-TODOROVIĆ: ŠEST NIJE DEVET

“Šest nije devet” je najnoviji radio-krimić već poznate autorice toga žanra Asje Srnec-Todorović u kojem inspektor Grabovec rješava slučaj umorstva u tramvaju. Iako su na početku istrage osumnjičeni svi putnici koji su u trenutku ubojstva bili u blizini žrtve, inspektor Grabovec uspijeva pronaći krivca koji je nastojao prikriti svoj zločin vrlo lukavim krivotvorenjem dokaza. Redatelj ove napetice je naš proslavljeni redatelj Mislav Brečić.

Redatelj: Mislav Brečić, tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić , glazbeni dramaturg: Adriana Kramarić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Boris Svrtan, Elizabeta Kukić, Mila Elegović, Pjer Meničanin, Janko Rakoš, Sven Medvešek i Žejko Duvnjak.
Premijerno emitirano: 25.01.2005.

 

SRIJEDA, 04.10. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE VITRINE – VITRINA GOSPODINA SILVIJA VERSONA

Glazbeni suradnik: Maro Market; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 14.04. 2017.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Ivana Gudelj: I ja imam priču                                                     

Promjena identiteta ne donosi razliku. Samo tek druge priče o sebi za one druge.

Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonska majstorica: Marija Pečnik Kvesić. Urednica : Katja Šimunić.
Glume: Ivana Krizmanić i Maja Posavec.

PREMIJERA

 

ČETVRTAK, 05.10. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE VITRINE – VITRINA GOSPOĐE VJERE REISER

Glazbeni suradnik: Maro Market; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Katja Šimunić.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Gertrude Stein: Svijet je okrugao

„Ruža je ruža je ruža je ruža“  napisala je Gertrude Stein u poemi „Sveta Emily“ (1913) a istu će rečenicu autorica pripisati i desetogodišnjoj djevojčici imena Rose koja će je urezati uokrug stabla na visokoj planini u kratkome romanu naslova „Svijet je okrugao“. Izdavačica Margaret Wise Brown ponudila je Ernestu Hemingwayu, Johnu Steinbecku i Gertrude Stein da napišu knjigu za djecu. Prva su dvojica odbila a Gertrude Stein je poslala djelo koje je već imala nagrad žena

o – „Svijet je okrugao“ i koje je nakon dosta opiranja izdavačkoga savjeta tiskano uz ilustracije Clementa Hurda (Young Scott Books, 1939). Opiranje je donekle razumljivo u smislu ne/razumljivosti djeci budući da je kratki roman „Svijet je okrugao“ ludistička igra mislima, o djevojčici Rose koja je u potrazi za spoznajom vlastitoga identita, ali i smisla svijeta kao takvog. Rose je njezino ime, a omiljena boja plava. U tim dvjema oznakama iščitavamo odjek ružičaste i plave Picassove faze, posvetu umjetniku kojega je Steinova strastveno zastupala i tumačila a u ovom djelu željela je to oprimjeriti tekstom bez interpunkcija, kombinacijom proze i poezije, često začudnim sklopovima rečenica. „Svijet je okrugao“ kultna je knjiga onih odraslih kojima je duša o(p)stala dječjom, zapitanom, zaljubljenom u izazove, umjetnost i - ljubav.

Prijevod s engleskog: Saša Čohar Mančić. Režija: Stephanie Jamnicky; skladatelj: Maro Market; glazbena ton-majstorica: Marijana Begović; tonmajstor: Miro Pijaca; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Vanda Winter, Alma Prica i Tvrtko Jurić. Spikerica: Ana Marija Štorga.
Premijerno emitirano: 29.06. 2017.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE