Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Radijska verzija iznimno hvaljenog kazališnog projekta Zdenka Jelčića 'Veliki odlazak', dokumentarac o Voji Šiljku i 'Tri prozora prije...' Irene Matijašević premiejrni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 22.09. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

JASMINKA DOMAŠ: „DEBELI IVO“   

Početak šetnje u subotnje prijepodne u središtu Zagreba Ivi će samo potvrditi da je usamljen i debeo, ali zastoj lifta na tržnici odvest će ga na kavu u simpatičnom ženskom društvu.

Režija: Stephanie Jamnicky. Glume:Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter.
Tonmajstor: Zoran Sajko. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Urednica: Katja Šimunić
Premijera: 23.11. 2016.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

DEJAN ŠORAK: JA I KALISTO         

Daroviti astronom Luka Skjavetić, kojem u obećanoj zemlji Americi karijera stoji u mjestu, otkriva veliku tajnu, no da bi je riješio mora se vratiti kući – u istarski gradić Mednjan. Uz živopisne likove lokalnog župnika, gradonačelnika, mjesnog tajkuna i njegove kćeri te gradske liječnice, Luka Skjavetić prolazi muke utemeljenja zvjezdarnice. Strogo čuvana tajna od svijeta ustvari je Galilejevo otkriće u orbiti oko Jupiterovog mjeseca Kalista i odnosi  se na izvanzemaljsku letjelicu, koja se ponovno treba pojaviti baš iznad Mednjana!

Tajne svemira i izvanzemaljskog života na trenutak će se ukazati Luki Skjavetiću, ali zapravo će se samo razotkriti temeljni odnosi među ljudima u potrazi za srećom i smislom života.

Redatelj: Dejan Šorak, ton majstor: Tomislav Šamec, glazbena urednica: Franka Meštrović, dramatizacija: Siniša Matasović,  urednica: Maja Gregl
Uloge: Franjo Kuhar, Jelena Miholjević, Goran Grgić, Damir Šaban, Dora Lipovčan, Boris Svrtan, Slavica Knežević
Premijera: 06. – 10.06. 2016.

13,30 – 14,30, HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

Lada Kaštelan: ADAGIO

Redateljica: Biserka Vučković, glazbena suradnica: Vesna Šir, tonmajstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Koraljka Hrs, Sunčana Zelenika, Branka Cvitković, Jelena Miholjević, Dragan Milivojević.
Premijerno emitirano: 20.6.1993.

 

SUBOTA, 23.09. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

VLADIMIR VIDRIĆ: „NOTTURNO“

Vladimir Vidrić (1875-1909) jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatske moderne lirike iako je objavio samo jednu zbirku pjesama u samizdatu („Pjesme“, 1907). „Notturno“ poseže u mitsko razdoblje u kojemu ljubav ima primordijalnu snagu i ljepotu. U ovoj maloj formi ta se pjesma umrežava sa sadašnjošću evocirajući prevalentnu moć ljubavi suvremenom banaliziranju usprkos.

Urednica: Katja Šimunić. Glasovi: Dunja Fajdić i Sreten Mokrović. Glazbeni tonmajstor: Zoran Brajević. Skladatelj: Maro Market. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić. Redateljica: Katja Šimunić.
Premijera: 14. 2. 2017

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME 

JASNA AŽMAN I LADA MARTINAC KRALJ: „SPOMENARI I SPOMENI BRLIĆEVCA – DRAGA MAMA“

Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se „dragom mamom“ kako su Ivanu Brlić Mažuranić zvali i djeca i unuci. „Draga mama“ je bila brižna majka i baka a u spomenarima piše mnogo o svemu osim o vlastitome pisanju.

Redateljica: Katja Šimunić. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić, uredica Katja Šimunić.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijera: 15. 1. 2013.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

TOMISLAV ŽIGMANOV: BUNJEVAČKI BLUES – SAGA O SVITU KOJI NESTAJE (VEČER PRVA)

Radio drama nastala prema kazališnoj dramatizaciji proze Prid svitom Tomislava Žigmanova, hrvatskog pisca i publiciste iz Subotice. Žigmanov je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, pokretač i urednik časopisa i leksikona (Lekisikon pudunavskih Hrvata-Bunjevaca i Šokaca), filozof i pjesnik, pa je naslov Bunjevački blues, dramatizator Vlatko Dulić „posudio“ od njegove istoimene zbirke pjesama. Naslov itekako odgovara jednoj od tematskih okosnica komada.

U dugoj zimskoj noći pod toplom perinom stari se bračni par sjeća sudbina ljudi (a i obitelji) kojih više nema. Tome i Lojzika, smiješni u svojoj starosti, sućutni su u sjećanju. U blues tonalitetu redaju se, između njihovog dijaloga, monolozi-ispovijedi lica koja žive u uspomenama. Svaka od ispovijedi ujedno je i slika jednog povijesnog trenutka u kojem su različiti ratovi i poraća, te politika poigrali ljudskim sudbinama, sažvakali ih i ispljunuli.

Prekrasna bunjevačka ikavica posebna je vrijednost, kako ovog komada nastalog prema kazališnoj dramatizaciji i predstavi, tako i proze koja je naravno mnogo obimnija. I govor i detaljiziranje u opisivanju običaja, mješavina različitih vremena sugestivno nas prenosi u bunjevački svijet i neuralgične povijesne razdjelnice.

Dramatizator je iz knjige izabrao sedam sudbina, a mi smo ih onda podijelili u dva dijela, to jest dvije večeri.

U prvoj večeri Tome i Lojzika se sjećaju sudbine Vranje, Mande i Eme. Tri sudbine, tri različita života, pa tako i tri različita kraja, slušaju se ipak s utjehom smisla.

Žigmanov je jedan od onih rijetkih intelektualaca čiji angažman rasvjetljava tmine kako povijesnih bespuća, tako i egoističnu neosjetljivost suvremenosti koja olako zanemaruje sve što nije u momentalnoj žiži političkog i društvenog interesa. Njegov je angažman upregnut u ideju očuvanja dostojnog statusa Hrvata u Vojvodini i zaustavljanja odnarođivanja ove nacionalne manjine.

Vlatko Dulić, autor kazališne predstave, a u našem slučaju dramatizator i glavni glumac, u međuvremenu nas je, nažalost napustio. Slušajući ovaj blues sjetimo se njegovog lika, glasa, porijekla. Obnovimo uspomenu.

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; dramatizator: Vlatko Dulić; skladatelj. Pere Ištvančić; glazbeni urednik: Maro Market; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Vlatko Dulić, Nina Erak, Dražen Bratulić, Ivana Buljan Legati, Suzana Nikolić.
Premijera: 31.1. 2015.

 

NEDJELJA,24.09. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

A.P. ČEHOV: „KIRURGIJA“

U odsuću liječnika koji je nekamo otputovao bolesnike prima bolničar Sergej Kuzmič Kurjatin. On će pokušati izvaditi zub crkvenjaku Jefimu Mihejiču Vonmiglasovu koji je sav natečen i bolne čeljusti. No taj pokušaj neće biti ni bezbolan ni bezopasan.

Dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, glume: Vinko Kraljević i Boris Svrtan. Tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market. Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 19. 12. 2016.

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

OSCAR WILDE „ODANI PRIJATELJ“

Manje poznata pripovijetka „Odani prijatelj“ Oskara Wildea o prijateljstvu i lažnom prijateljstvu ispripovijedana je iz vizure životinja. Oštra, pomalo surova i trpka fokusira se na čovjeka i njegovu sebičnost. Mlinar Hans i vrtlar Ivica naglašenih karaktera i jasnih dramskih silnica naglašavaju poantu priče fokusirajući suvremenost pod okriljem arhaičnoga jezika i mjesta radnje. Dramatizacija Lade Martinac-Kralj nenaglašenim osuvremenjivanjem ostvarila je sjajan spoj između tradicije i suvremenosti tako svojstven Wildeovom književnom stilu.

Prijevod: Stjepan Krešić, dramatizacija: Lada Martinac Kralj, režija: Petar Vujačić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, tonmajstor: Delka Lambaša Milanov, glume: Žarko Savić, Zvonimir Zoričić, Vanda Winter, Ana Maras, Jelena Miholjević, Frano Mašković.
Premijerno emitirano:  20.09.2009.

 

PONEDJELJAK, 25.09.2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

A. P. ČEHOV: „SUZE, KOJE SVIJET NE VIDI“

Potpukovnik  Rebrotesov, nadzornik bogoslovije Dvojetočijev i njegov pomoćnik dosta su toga pojeli i popili a još bi mogli i pojesti i popiti. Kako je sve u to noćno doba zatvoreno,  potpukovnik ih pozove k sebi u goste. Kako njegova žena spava, a ključ od podruma s pićem i jelom je kod nje, potpukovnik je mora probuditi, ali to neće proći bez obračuna.

Dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, glume: Vinko Kraljević, Dora Lipovčan, Damir Šaban i Boris Svrtan. Tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market. Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 20. 12. 2016.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

MAJA KLARIĆ: VRIJEME BADEMA

Ova putopisna intimistička proza inspirirana je hodočašćem dugim 780 kilometara koje završava  u gradu Santiago de Compostela i još dalje na krajnjoj točki Camina – Finisterri. Camino je prije svega – cesta. Ona duga, ravna cesta koju autorica i hodačica Maja Klarić vidi kako se rasteže kilometrima i kojoj se ne nazire kraj. „Cesta koje se ne smijemo bojati“…Ta duga cesta koju prolazi sa svojim suputnicima na kraju će ipak svjedočiti o životnoj snazi da nastavi dalje, obogaćena životnim iskustvom i promjenom  koju  joj donosi sam put.  Gledati visoke planine u daljini poseban je osjećaj koji ispunjava hodače koje priroda neprekidno iznenađuje dok prolaze kroz slikovite predjele Baskije, Galicije i Pireneja.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, tonmajstorica: Katarina Račić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Maja Gregl
Glume: Tena Nemet Brankov i Nedim Prohić

PREMIJERA
18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Zdenko Jelčić: VELIKI ODLAZAK

(Prema motivima drame Thomasa Bernharda „Minelli")

P R E M I J E R A

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „SRETAN ČOVJEK“          

Na kazališnu predstavu Sretnom čovjeku kasni tajnica kojoj je zakazao ljubavni sastanak. Kako rješava taj problem i što je epilog njegova posjeta kazalištu poslušajte iz pera mlade hrvatske dramatičarke Nine Mitrović (1978.).

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Katja Šimunić.
Glumi: Goran Grgić.
Premijerno emitirano: 20. 03. 2013.

 

UTORAK, 26.09.2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

A.P. ČEHOV: „GOSPODA GRAĐANI“

Sastanku vatrogasnoga društva nazočan je i gradonačelnik koji saznaje da je gradski vatrogasni toranj nizak, a kuće visoke. Predlaže stoga povećanje gradskoga proračuna kako bi se povisio vatrogasni toranj. No rasprava i dalje traje usporedbama međunarodnoga stanja u vatrogastvu i njihovoga lokalnog. Gradonačelnik odlučuje dodati još novca. A onda, nakon nekoliko dana u pilani se dogodi požar i treba organizirati gašenje. Ali kako kad nedostaje vatrogasaca?

Dramatizacija: Ivan Vulić, prijevod: Ivan Kušan, glume: Vinko Kraljević, Damir Šaban i Boris Svrtan. Tonmajstor: Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market. Redatelj: Dejan Šorak, urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 21. 12. 2016.

14,00 – 15,00, HR III
DOKUMENTARNA RADIO-DRAMA

Vojo Šiljak: „I to sam ja“                      

PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA 

LUKIJAN: IKAROMENIP ILI LETAČ IZNAD OBLAKA

Tekst radio drame oslanja se na Lukijana i njegova Ikaromenipa, letača u nebo. Lukijan iz Samozate (125-180) bio je sirijski retoričar i satiričar koji je pisao na grčkom jeziku. U „Istinitim pripovijestima“ opisuje putovanje svemirom i ljudskim umom i tako anticipira suvremene znanstveno-fantastične teme kao što je putovanje na Mjesec i Veneru, vanzemaljski život i međuplanetarne ratove stoljeća prije Julesa Vernea i H. G. Wellsa. Može ga se smatrati ocem znanstvene fantastike. U satiričkom dijalogu „Ikaromenip“, usmjeren protiv filozofa, opisuje putovanje na Mjesec i Nebo. Menip, u potrazi za istinom, pričvrsti par krila i leti na Mjesec i dalje u nebo prema bogovima.

Redateljica: Jasna Mesarić, prijevod: dr.Marina Bricko, dramatizirala urednica: Nada Zoričić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Miroslav Pijaca, UREDNICA: Lada Martinac Kralj.
Glume: Tomislav Martić, Siniša Ružić, Krešimir Mikić, Pero Juričić, Alen Šalinović, Nenad Cvetko, Ranko Tihomirović.
Premijerno emitirano: 04. 12. 2013.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

DINO PEŠUT: „DVOJE NA INTERNETU“

Ona radi u studentskoj referadi, on je rekviziter u kazalištu. Oboje su usamljeni, traumatizirani neuspjelim brakovimaa, s odraslom djecom. „Chat“ neobavezno započet na mrežnoj stranici za traženje partnera imat će u svojoj neizvjesnosti realnog upoznavanja pomalo začudan svršetak.

Režija: Stephanie Jamnicky. Glazbena urednica: Franka Meštrović. Tonmajstorica: Katarina Račić. Glume: Jelena Miholjević, Franjo Kuhar i Hrvojka Begović.
Premijera: 12. 10. 2016.

23,00 - 24,00, HR II
Krik   -    KRIMIĆ I KOMEDIJA

TOMSILAV ZAJEC: " JOHN SMITH, PRINCEZA OD WALESA"

Iz naslova drame mladog hrvatskog književnika Tomislava Zajeca možemo naslutiti nerazrješiva proturječja koja dramaturški determiniraju postupke glavnog junaka, automehaničara i obožavatelja princeze Diane – Johna Smitha. Praveći od Lady Diane neku vrst “tabloidnog zlatnog teleta” kome se idolatrički klanja, John Smith sebe travestira – glasom i stasom – u nju, princezu od Walesa. Poništen kao čovjek i izgubljen u konglomeratu najkonfuznijih stanja koja se mogu zamisliti, John Smith počinje ubijati ljude osvećujući se za smrt obožavane princeze, tj. samoga sebe.

Režija: Ranka Mesarić, tonmajstor: Vito Gospodnetić glazbeni urednik: Davor Rocco,
Glume: Sven Medvešek, Pero Juričić, Dubravka Ostojić, Filip Nola.
Premijerno emitirano: 27.01.2000.

 

SRIJEDA, 27.09. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

IVAN VIDIĆ: STANJE NACIJE

U obliku male forme,  Ivan Vidić ispisuje monodramu naslovljenu „Stanje nacije“ u kojoj je glavni lik - Zatvorenik  koji opisuje na vrlo parodičan način dnevni život u zatvoru. Zatvor je metafora društva, a zatvorenici narod, masa koju pisac ironizira predstavljajući ih kao ogledalo društva koje je primitivno, poniženo i jadno.

Režija: Mislav Brečić. Ton-majstor: Dubravko Robić, urednica: Katja Šimunić.
Glumi: Luka Petrušić.
Premijerno emitirano: 13.09.2016.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Jasna Mesarić i Miroslav Pijaca: U KORNATE SMO HODILE U SLANOM SE MORU UMIVALE

Redateljica: Jasna Mesarić, ton majstor: Miro Pijaca, urednica: Željka Turčinović
Glume: Smiljka Mudronja, Anka Mudronja, Neda Juraga
Premijerno emitirano: 25.12.2013.

 

ČETVRTAK, 28.09. 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

JASNA AŽMAN I LADA MARTINAC KRALJ: „SPOMENARI I SPOMENI BRLIĆEVCA - BOLJE DA PROPADE SELO VEĆ DA PROPADE OBIČAJ“

Redateljica: Katja Šimunić. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Katja Šimunić
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijera: 9. 1. 2013.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

IRENA MATIJAŠEVIĆ: „TRI PRIZORA PRIJE…“

PREMIJERA

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI