Search
Close this search box.

Orlando kvartetu 4 gitare, Grabariću i Juvančiću

68. Dubrovačke ljetne igre zatvorene su gala koncertom i dodjelom nagrada Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja u dramskom i glazbenom programu, sinoć, 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha.

Nagrada Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u glazbenom programu Igara pripala je 4 gitare, kvartetu kojeg čine Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić, za koncert održan 30. srpnja u Kneževu dvoru, odlučio je ocjenivački sud u sastavu Dubravka Tomšič, Marija Grazio i Frano Đurović obrazloživši kako su ovi izvrsni gitaristi osim sjajne tehnike pokazali umijeće vrhunskog zajedničkog muziciranja, a opet je svatko unio ponešto svoje osobnosti uz zavidno velik dinamički raspon te posebno širok i doista bogat raspon boja zvuka. Nagradu je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić uručio Maroju Brčiću koji je zahvalio sudu što su prepoznali ljubav i emocije koju su unijeli u svoj nastup. Glazbeni sud je također obratio pozornost na hvalevrijedan projekt – operu Orlando Georga Friedricha Händela na otoku Lokrumu, naglasivši zavidnu razinu izvedbe te želju da se i ubuduće na programu Igara nađe pokoji sličan projekt. Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu pripao je Ozrenu Grabariću za glumačke kreacije u predstavi Marin Držić - Viktorija od neprijatelja u režiji Ivice Boban, premijerno prikazanoj 20. kolovoza u parku Umjetničke škole. U obrazloženju ocjenivačkog suda, u sastavu Željka Turčinović, Petra Jelača i Davor Mojaš, između ostaloga stoji kako Grabarić virtuoznošću velikog i nadahnutog glumca u širokom rasponu različitih likova interpretira njihove karakterne osobine, ekvilibrira između zahtjevnog dubrovačkog govora i preobrazbe u Držićeva lica te postiže vrhunac glumačkog umijeća pred kojim zastaje dah. Grabarića su pri preuzimanu nagrade pratile ovacije publike, a on je najprije zahvalio upravo Dubrovčanima što su prihvatili njega, njegove interpretacije i čitavu predstavu. Podsjetit ćemo i da je noć prije, za poseban, velik i neprocjenjiv doprinos Dubrovačkim ljetnim igrama posebnim priznanjem - Grand Prix Orlandom – nagrađen redateljski bard Joško Juvančić Jupa, kazališna duša Grada.

Program gala koncerta počeo je nakon dodjele Orlanda Dubrovačkim impresijama poljskog skladatelja, Ludomira Michała Rogowskog, suitom u kojoj je nadahnuto oslikao ljepote grada Dubrovnika i okolice. Program se nastavio Koncertom za violinu i orkestar u fis-molu, br. 1, op. 14 Henrija Wieniawskog tijekom kojeg se Simfonijskom orkestru HRT-a pridružio mladi ukrajinski violinist Aleksej Semenenko koji je svojom virtuoznom izvedbom još jednom oduševio festivalsku publiku i podsjetio svih zašto je baš on lani dobio Orlanda. Koncert je završio izvedbom 1. i 2. suite Edvarda Griega iz uglazbljene Ibsenove drame Peer Gynt, koje je orkestar izveo lirski iznijansirano. 68. Dubrovačke ljetne igre simbolično su zatvorene slaganjem festivalske zastave Libertas koji su nosili dubrovački glumci, članovi Festivalskog dramskog ansambla uz Himnu svetoga Vlaha u sjajnoj izvedbi Dubravke Šeparović Mušović.

Dubrovačke ljetne igre i ove su godine okupile gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 16 scenskih i ambijentalnih pozornica grada Dubrovnika, pred približno 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 72 dramska, glazbena, operna, plesna, folklorna, filmska i likovna programa. Ukupni proračun 68. Igara bio je 7% veći, a značajno povećanje, od čak 17%, zabilježeno je u prihodu od ulaznica.

 

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE