Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerno poslušajte 'Posljednjeg galeba' Stanislava Pejkovića, a od brojnih repriznih naslova izdvajamo radio roman 'Povijest moje obitelji' Ivane Sajko.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,12. svibanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Ivan Vidić: BANDA VELIKOG PETKA

Ova mala forma na duhovit i ironičan način opisuje atmosferu jednog ureda u predblagdansko vrijeme fokusirajući se na tipične činovnike koji malo rade, a puno kukaju. Likovi su tipovi tako prepoznatljivi u našoj svakodnevnici: činovnik koji jede burek na uredskom stolu, šef  katastrofičnog raspoloženja, uredske simpatije i sl.

Režija: Mislav Brečić. Ton-majstor: Dubravko Robić. Glazba: Stanislav Kovačić. Urednica: Katja Šimunić
Glume: Krešimir Mikić, Željko Duvnjak, Luka Petrušić i Marija Šegvić.
Premijerno emitirano: 14.09.2016.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

ROBERT PERIŠIĆ: NAŠ ČOVJEK NA TERENU                          

„Naš čovjek na terenu“ društveni je roman o današnjim medijima i našim iluzijama - roman kroz koji defiliraju novinari, glumice, poduzetnici, manekenke, buntovnici izvan kontrole, lokalni političari, ljudi opsjednuti televizijom, mali dioničari u potrazi za srećom...

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Iva Gruić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Maja Gregl.
Glume: Pjer Meničanin, Franjo Kuhar, Boris Svrtan, Željko Šestić, Biserka Fatur, Dora Lipovčan.
Premijerno emitirano u listopadu 2008.

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE ALME PRICE, 1. dio                                               

Alma Prica jedna je od rijetkih osobnosti hrvatskoga glumišta koju možemo nazvati zvijezdom. U isto je vrijeme krase karakteristike skromnosti, samozatajnosti, stalnog preispitivanja vlastitog rada i iznimno duboke posvećenosti kazališnoj umjetnosti. Prica je svoj bogati profesionalni glumački put, na kojem je često tumačila glavne i naslovne uloge, započela početkom osamdesetih godina kad je, već kao studentica završene prve godine glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, igrala u koru u legendarnoj Držićevoj Hekubi u režiji Ivice Boban na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje nekoliko godina nakon toga igra u predstavi Ecce Homo u režiji Joška Juvančića, da bi sredinom osamdesetih zabljesnula ulogom Giuliette u Romeu i Giulietti u režiji Ivice Kunčevića za koju osvaja nagradu Orlando. Godinu dana nakon diplomiranja dobiva angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje ostaje do danas. Početkom devedesetih njezina tumačenja eteričnih djevojaka nezemaljske ljepote i finoće okrunjena su ulogom Ondine u istoimenoj Giraudouxovoj drami-bajci, a nekoliko godina nakon toga Prica, kako kaže kritičar Dalibor Foretić, "otkriva neku novu sebe na pozornici" maestralno odigranom Blanche DuBois u Williamsonovom Tramvaju zvanom žudnja u režiji gosta iz Amerike Stevena Kenta.

Razgovor s Almom Pricom vodila: Tajana Gašparović

U emisiji sudjeluju: Ivica Boban, Joško Juvančić, Ivica Kunčević, Franjo Kuhar i Steven Kent
Glazbena urednica: Adriana Kramarić, Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić
Urednik: Hrvoje Ivanković

 

SUBOTA,13. svibanj 2017. 

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Marija Pečnik Kvesić i Katarina Račić: PRIČA O SAZU                          

Kratka dokumentarna  forma koja govori o starinskom orijentalnom instrumentu na temelju susreta i razgovora s Ćamilom Metiljevićem, jednim od pasioniranih i sve rjeđih graditelja sazova u Bosni i Hercegovini.

Tonmajstorice: Marija Pečnik Kvesić i Katarina Barišić. Urednica: Željka Turčinović.
Premijera: 21. 9. 2016. 

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

LADA MARTINAC KRALJ I MIRO PIJACA: „PRIČA O OPANKU“

Ova kratka radiofonijska forma donosi nam priču o Peri Zebić, starici koja je nekad izrađivala opanke, koji su neizostavni dio opreme alkara. Alka je  viteško natjecanje u kojem alkari jašući na konjima gađaju kopljem alku, a održava se jedanput godišnje, u nedjelju prve trećine kolovoza u Sinju. Alkarsko natjecanje staro je tri stotine godina.

Snimljeno u Sinju, u lipnju 2015. godine. Kazivali: Ivan Vrca i Draško Talaja. Skladatelj: Maro Market. Autori: Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca. Urednica: Katja Šimunić.
Premijera: 19. 4. 2017. 

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

LADA MARTINAC KRALJ, MARIJA PEĆNIK KVESIĆ: I OSTAT ĆE ZVUK – GRUPNI PORTRET S RADIO DRAMAMA, 1. DIO                                        

Urednica: Lada Martinac Kralj; ton majstorica: Marija Pećnik Kvesić
Premijera: 14.5.2016.

 

NEDJELJA, 14. svibanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

NINA MITROVIĆ: „SRETAN ČOVJEK“                                         

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Goran Grgić.
Premijerno emitirano: 20. 03. 2013. 

16,05 – 16,45, HR I
RADIOIGRA ZA DJECU

LADA MARTINAC KRALJ „ SREĆA NA SAMCU“                         

Otok Samac, kako mu ime kaže usamljena je hrid na velikom moru. Osim svjetionika na njemu žive jedino jedan stari namrgođeni gušter i njegov prijatelj galeb. Povremeno ih posjećuje dupin donoseći im vijesti iz svijeta. Problemi nastaju kada se na otoku i u uhodanom momačkom životu pojave prvo jedna tek rođena mačkica, a potom i ostarjeli talijanski ribar. Duhovita i razigrana animalistička bajka o prijateljstvu , ljubavi  i promjenama ispričana radiofonskim sredstvima podjednako će se svidjeti i mlađoj i starijoj radijskoj publici.

Redatelj: Dejan Šorak, tonmajstor: Katarina Barišić, glazbeni dramaturg: Adriana Kramarić, glume: Alen Šalinović, Žarko Savić, Dražen Bratulić, Dora Lipovčan i Ivica Vidović
Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ
Premijerno emitirano: 11.07.2010.

16,45 – 16,50, HR I
KUTIĆ POEZIJE

GUSTAV KRKLEC : PTIČJI PJEV, NEOSTVARIVE ŽELJE, LUDI DANI, PUT U HOLIVUD - IZ ZBIRKE VEDRI I TUMURNI DANI 2                             

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

 

PONEDJELJAK, 15. svibanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: ČIKLIT – PETA EPIZODA : BADMINTON                     

Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković.
Premijerno emitirano u travnju 2013. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

IVANA SAJKO: POVIJEST MOJE OBITELJI                                             

Ugledna hrvatska dramska književnica i prozaistkinja nedavno je objavila drugi vlastiti roman „Povijest moje obitelji od 1941. do 1991.“, dospassosovski objektivnu fresku o prosječnom anonimcu, tj. u ovom slučaju – obitelji, u velikim društveno-političkim prevratima prošlog stoljeća. Autorica hrabro i bez ustezanja tretira vlastitu obitelj u prijelomnim ratnim događajima, uvodeći u tijek turbulentnog vremena i dokumentaristički diskurs (uloga realnih povijesnih osoba, i to bez obzira na njihovu uobičajenu a kasniju povijesnu percepciju). Takvim postupkom uvjerljivo i efektno podupire vlastitu tezu o autorskom literarno-dramskom objektivizmu kao reflektoru koji bez ikakve pristranosti obasjava u mnogo čemu prijelomne događaje našeg naroda druge polovine prošlog stoljeća.

Redatelj: Mislav Brečić; dramatizacija: Dubravko Torjanac; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Maja Gregl.
Glume: Vili Matula, Mladen Vasary, Vanja Matujec, Ksenija Marinković, Elizabeta Kukić.
Premijerno emitirano u rujnu 2010.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

LADA MARTINAC KRALJ: 'KO ME TO POKRIVA                                     

Troje djece ratnika vraćaju se s bojišnice u rodno selo, no tamo ne pronalaze svoje izgubljeno djetinjstvo i život kojeg su ostavili. Odbačeni od zajednice i obitelji prisiljeni su ponovno otići u nepoznato, zajedno sa svojim strahovima, traumatičnim sjećanjima i dječjim snovima.

Potresna drama Lade Martinac Kralj događa se u Kongu i samo je djelić priče o 300 000 djece vojnika koliko ih prema podacima francuskog UNICEF-a u ovom trenutku postoji u svijetu.

Režija: Mislav Brečić Urednik: Hrvoje Ivanković 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

ANTUN GUSTAV MATOŠ: „JA PUCAM!“                                                  

Radiofonska dramatizacija humoreske „Ja pucam!“ Antuna Gustava Matoša započinje piščevim riječima: „Kako je poznato, Hrvatska obiluje velikim ljudima. I Krapovec ima svog velikana, pa se spremao već godinama da mu podigne spomenik, mada Krapovčani nisu znali što je upravo veliki Krap učinio za otadžbinu. Glavni trg ponosi se njegovim imenom i sedam kuća bore se za čast njegovog rođenja. I ljetos se, kao gotovo svake godine u lipnju, potaknu misao za neviđenost Njegova spomenika, pa jedne nedjelje nagrnu iz cijele domovine prama Krapovcu nekoliko domoljubnih društava i dosta radoznala svijeta.“ Aktualna i iznimno duhovita analiza ondašnjih običaja i karaktera ukazuje nam se kao – suvremeno zrcalo.

Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo.
Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ
Premijerno emitirano: 10. 03. 2014.

 

UTORAK, 16. svibanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

PAVLICA BAJSIĆ I LANA DEBAN: „VRIJEME I SPAVANJE“                   

U kratkoj dokumentarnoj formi autorice problematiziraju spavanje kroz snove kao paralelnu stvarnost.

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Željka Turčinović.
U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal. Urednica: Katja Šimunić
Premijerno emitirano: 27. 12. 2013. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

IVANA SAJKO: POVIJEST MOJE OBITELJI                                             

Ugledna hrvatska dramska književnica i prozaistkinja nedavno je objavila drugi vlastiti roman „Povijest moje obitelji od 1941. do 1991.“, dospassosovski objektivnu fresku o prosječnom anonimcu, tj. u ovom slučaju – obitelji, u velikim društveno-političkim prevratima prošlog stoljeća. Autorica hrabro i bez ustezanja tretira vlastitu obitelj u prijelomnim ratnim događajima, uvodeći u tijek turbulentnog vremena i dokumentaristički diskurs (uloga realnih povijesnih osoba, i to bez obzira na njihovu uobičajenu a kasniju povijesnu percepciju). Takvim postupkom uvjerljivo i efektno podupire vlastitu tezu o autorskom literarno-dramskom objektivizmu kao reflektoru koji bez ikakve pristranosti obasjava u mnogo čemu prijelomne događaje našeg naroda druge polovine prošlog stoljeća.

Redatelj: Mislav Brečić; dramatizacija: Dubravko Torjanac; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Maja Gregl.
Glume: Vili Matula, Mladen Vasary, Vanja Matujec, Ksenija Marinković, Elizabeta Kukić.
Premijerno emitirano u rujnu 2010.

14,00 – 15,00, HR III
DOKU
MENTARNA RADIO-DRAMA

SANJA LOVRENČIĆ I ZVJEZDANA JEMBRIH: "ISPOD LIPE NAM ZELENE"                                                  

Redatelj: Sanja Lovrenčić, tonmajstor: Anka Savić, Urednik: Ljubo Pauzin
Sudjeluju: Silva Jembrih, Mojmir Novaković
Premijerno emitirano: 28.11.2006.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

RUDOLF HABEDUŠ KATEDRALIS-ERNEST RADETIĆ: DIPTIH 85

Prošlo je 90 godina od emitiranja prve hrvatske radio drame „Vatra“! Dramski program Hrvatskog radija stoga 7. travanj smatra svojim rođendanom, pa će ga i ove godine obilježiti.

DIPTIH '85, radioigra nastala prije pet godina, a proizašla iz adaptacije najstarijih sačuvanih dramoleta koji su na Radio stanici Zagreb bili izvedeni 1938 godine. Tako„Javlja se starinska ura …“ Rudolfa Habeduša Katedralisa i „Ulični fotograf“ Ernesta Radetića u ovoj prilici daju povod za povijesni i radiofonski album iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, vrijeme početaka Radio stanice Zagreb. U tapiseriju prošlosti uvlače se i trenuci suvremenosti, to jest današnji način rada jedne dramske emisije.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica i dramturginja: Lada Martinac Kralj
Glume: Franjo Kuhar, Ana Marija Vrdoljak, Mladen Vasary, Damir Poljičak, Dražen Bratulić, Vanda Winter, Nancy Abdel Sahi, Alen Šalinović

23,00 - 24,00, HR II
KriK   -    KRIMIĆ I KO
MEDIJA   

STANISLAV PEJKOVIĆ „ POSLJEDNJI GALEB“                          

Ostarjeli žigolo vraća se u rodno mjesto u želji da mirno provede starost. Njegove planove poremetit će dvije žene:  prijateljica iz mladosti i atraktivna Amerikanka.

Žene će unijeti nemir u njegov život i pokušati promijeniti njegove planove. Iskra mladosti budi se u njemu, ali između dvije žene ona će ili umah utrnuti ili će u njoj pregorjeti.

Redatelj: Dejan Šorak, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstor:  Srđan Nogić
Glume: Siniša Popović, Nadežda Perišić i Lukrecija Tudor.
Urednica: Nives Madunić Barišić

PREMIJERA 

18,05 – 18,15¸HR I
MALE FORME
 

ANTUN GUSTAV MATOŠ: „MORALISTA“                                    

Lijepa Zagrepčanka imena Malvina udala se u provinciju za mjernika i kućevlasnika Krulca i zbog svojeg, navodno, oholog držanja prema sumještanima meta je njihovih stalnih napada, osobito najvećega moraliste među njima, mjesnog ravnatelja štedionice Golojuha. Ovaj će nagovoriti zdvojnoga muža da uhodi privlačnu suprugu, no rezultat će biti ipak – neočekivan.

Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić. Urednica: Katja Šimunić

Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo, Dora Lipovčan.
Premijerno emitirano: 11. 03. 2014.

 

SRIJEDA, 17. svibanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

PAVLICA BAJSIĆ I LANA DEBAN: „VRIJEME I DJECA“                          

U maloj dokumentarnoj formi autorice dovode u korelaciju vrijeme i djecu, a rezultat je krajnje subjektivno zaigrano vrijeme.

Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Urednica: Katja Šimunić
U emisiji sudjeluju: Dubravko Mihanović, Boris Bakal, Jelena Miholjević, Nina Bajsić, Martin Deban, Pavlica Bajsić.
Premijerno emitirano: 26. 12. 2012. 

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

IVANA SAJKO: POVIJEST MOJE OBITELJI                                                        

Ugledna hrvatska dramska književnica i prozaistkinja nedavno je objavila drugi vlastiti roman „Povijest moje obitelji od 1941. do 1991.“, dospassosovski objektivnu fresku o prosječnom anonimcu, tj. u ovom slučaju – obitelji, u velikim društveno-političkim prevratima prošlog stoljeća. Autorica hrabro i bez ustezanja tretira vlastitu obitelj u prijelomnim ratnim događajima, uvodeći u tijek turbulentnog vremena i dokumentaristički diskurs (uloga realnih povijesnih osoba, i to bez obzira na njihovu uobičajenu a kasniju povijesnu percepciju). Takvim postupkom uvjerljivo i efektno podupire vlastitu tezu o autorskom literarno-dramskom objektivizmu kao reflektoru koji bez ikakve pristranosti obasjava u mnogo čemu prijelomne događaje našeg naroda druge polovine prošlog stoljeća.

Redatelj: Mislav Brečić; dramatizacija: Dubravko Torjanac; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Maja Gregl.
Glume: Vili Matula, Mladen Vasary, Vanja Matujec, Ksenija Marinković, Elizabeta Kukić.
Premijerno emitirano u rujnu 2010. 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

KAREL ČAPEK: „UKRADENI SPIS 139/
VII ODJEL C“ repriza               

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Pero Juričić, Goran Grgić, Jelena Miholjević, Mladen Vasary.
Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ
Premijerno emitirano: 15. 10. 2013.

 

ČETVRTAK,18. svibanj 2017.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

PAVLICA BAJSIĆ I LANA DEBAN: „VRIJEME I SJEĆANJE“                   

U dokumentarnoj maloj formi autorice tematiziraju fenomen sjećanja kroz uspomene na bake i djedove i stvari koje su od njih ostale i postale fetiš novim generacijama.

Glazbena urednica: Adriana Kramarić. Glasovi: Jelena Miholjević, Dubravko Mihanović, Boris Bakal.
Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ
Premijerno emitirano: 28. 12. 2012.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

IVANA SAJKO: POVIJEST MOJE OBITELJI                                                         

Ugledna hrvatska dramska književnica i prozaistkinja nedavno je objavila drugi vlastiti roman „Povijest moje obitelji od 1941. do 1991.“, dospassosovski objektivnu fresku o prosječnom anonimcu, tj. u ovom slučaju – obitelji, u velikim društveno-političkim prevratima prošlog stoljeća. Autorica hrabro i bez ustezanja tretira vlastitu obitelj u prijelomnim ratnim događajima, uvodeći u tijek turbulentnog vremena i dokumentaristički diskurs (uloga realnih povijesnih osoba, i to bez obzira na njihovu uobičajenu a kasniju povijesnu percepciju). Takvim postupkom uvjerljivo i efektno podupire vlastitu tezu o autorskom literarno-dramskom objektivizmu kao reflektoru koji bez ikakve pristranosti obasjava u mnogo čemu prijelomne događaje našeg naroda druge polovine prošlog stoljeća.

Redatelj: Mislav Brečić; dramatizacija: Dubravko Torjanac; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Maja Gregl.
Glume: Vili Matula, Mladen Vasary, Vanja Matujec, Ksenija Marinković, Elizabeta Kukić.
Premijerno emitirano u rujnu 2010.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

MISLAV BREČIĆ: „ISPOČETKA“                                                              

Iznimno zanimljiva i kompleksna struktura dramskog teksta Ispočetka priziva utjecaje Pirandella, Becketta ili pak Schimmelpfenniga, no iznad svega ona, kako na razini sadržaja, tako i na razini forme progovara o rasutosti identiteta današnjega svijeta. Nukleus teksta jest obitelj na kojoj se lome ne samo raznorazne histerije tako tipične za suvremeni način života, već i vječna egzistencijalna, čak ontološka propitivanja. Svako je dramsko lice duboko uvjetovano određenom pričom koju ne može otpustiti, a kroz te se priče propituju razne univerzalne, a opet posve aktualne teme: od nemogućnosti življenja u sadašnjem trenutku, preko mogućnosti oprosta i kretanja iznova, duboke žudnje za potpunim uranjanjem u svijet sna, pa sve do mogućnosti revolucionarnog djelovanja u svijetu vođenom pohlepom i profitom. Ono na što nas, međutim, ovaj tekst poziva jest da na trenutak zastanemo i osjetimo što se zbiva kada samo bivamo i dišemo.

Dramatizacija i režija: Ranka Mesarić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Sreten Mokrović, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Katarina Bistrović Darvaš.
Premijerno emitirano: 18. 04. 2013.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE