Promocija nove knjige Ivice Kunčevića ‘Redateljske bilješke’

U ponedjeljak, na Svjetski dan kazališta 27. ožujka 2017., u 12 sati u velikoj dvorani na Akademiji dramske umjetnosti, održat će se promocija nove knjige Ivice Kunčevića Redateljske bilješke.

Ova knjiga je 64. izdanje Biblioteke Mansioni u nakladništvu Hrvatskog centra ITI.

Ivica Kunčević navodi kako je povod pisanja knjige bio taj što se iz njegovog redateljskog rada skupila hrpa odbačenih bilježnica s nesređenim bilješkama nastalim povodom prvih iščitavanja teksta. Kunčević objašnjava kako je u tim prvim bilješkama «nekad analizom, nekad nepovezanim impresionističkim opaskama, asocijacijom, pokušajem malog eseja, portretom dramske osobe, nekad i pisca, često zamišljanjem živog prizora, kojemu se naknadno traži racionalno ishodište, opisom kostima, još češće skicama prostora» pokušavao pronaći kazališni ulaz u tkivo drame.

Matko Botić u pogovoru knjige ističe kako su Redateljske bilješke «vrijedan kovčeg ideja za nekog budućeg istraživača klasičnih dramskih tekstova, ali njihov značaj ne iscrpljuje se samo u toj primarnoj, praktičnoj namjeni redateljskih skripti. Kunčevićeva knjiga iznad svega vrijedan je dokument vremena, u kojem se vrlo iskreno i bez fige u džepu govori o kazalištu s kraja dvadesetog stoljeća, njegovim običajima i nepisanim pravilima, boljkama i raspuklinama u novo», zaključuje Botić.

Uz autora, na promociji će o knjizi govoriti Matko Sršen i Željka Turčinović, a ulomke iz knjige čitat će Perica Martinović i Kruno Šarić.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE