Naslovnica > PREDSTAVE > La Sylphide

La Sylphide

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedan od najstarijih sačuvanih romantičnih "bijelih" baleta prema originalnoj koreografiji Augusta Bournonvillea iz 1836., prenosi gošća iz Danske s američkom adresom, Karina Elver.

La Sylphide jedan je od najstarijih baleta koji se danas donekle izvodi u originalnoj formi. Balet je premijerno izveden 1832. godine u Parizu. Koreograf Filippo Taglioni napravio je La Sylphides jednim ciljem – da njegova kći Marie Taglioni postane zvijezda. Marie je godinu dana ranije debitirala u operi Robert Le Diable, plešući u koru redovnica koje ustaju iz groba. Publika ju je već onda zapamtila a naslovna uloga u La Sylphide lansirala ju je među zvijezde pa je Marie postala jedna od pet najpoznatijih balerina romantičarskog baleta.

Taglioni je prva balerina koja je prva plesala na vršcima prstiju, en pointe, odnosno na špicama. U La Sylphide plesala je u haljini zvonastog oblika iz  koje je kasnije nastao slavni tutu – suknja od tila.

Četiri godine nakon praizvedbe, danski koreograf August Bournonville postavio je La Sylphideu danskom Kraljevskom baletu, ali nije imao novca za prava na originalnu glazbu koju je skladao Jean-Madeleine Schneitzhoeffer, pa je napravio potpuno novi balet po istom libretu. Danski Kraljevski balet Bournonvillevu verziju La Sylphide izvodi i danas.

Radnja ide otprilike ovako: mladi farmer James spava, dan je njegovog vjenčanja s Effie, no stvari ne idu po planu. Jamesu se ukazuje Silfida, prekrasna šumska vila, on ju pokuša uhvatiti ali vila nestane. Dolaze Effie i Gurn, Jamesov prijatelj koji je zaljubljen u Effie. Pojavljuje se zla čarobnica Madge koja prorekne Effie da će biti sretna u braku, ali s Gurnom, ne sa Jamesom... Kad James ostane sam, Silfida se ponovo pojavi i kaže mu da vile umiru ako im ljubav nije uzvraćena. James joj kaže da ju voli i poljubi ju, što vidi Gurn i kaže Effie. Dokaza Jamesovoj izdaji nema jer je Silfida još jednom nestala. Ceremonija počne, Silfida ukrade prsten s Effienog prsta i pobjegne a James ode za njom.

U šumi James nailazi na Madge koja mu daje čarobni šal i kaže mu da će Silfidi otpasti krila ako ju ogrne tim šalom i onda će moći zauvijek živjeti sretno. James ogrne Silfidu šalom, i doista joj otpadnu krila, ali odmah zatim umre Jamesu na rukama. Šumske vile odnesu Silfidino tijelo, James ostane sam a Effie se uda za Gurna...

U našoj Videoteci možete pogledati verziju iz 1971. koju je Pierre Lacotte postavio prema Taglionijevim bilješkama, crtežima i zapisima  iz vremena praizvedbe baleta. Iako je riječ o rekonstrukciji, kritičari su Lacotteu prigovarali da je zapravo napravio poptuno novu koreografiju. Lijepu šumsku vilu pleše Lacotteova supruga Ghislaine Thesmar, a škotskog farmera Michael Denard.

Od sezone 2016/2017 La Sylphide u Hrvatskoj možete pogledati i uživo i to na sceni HNK Split na koju ga je prema originalnoj koreografiji  Augusta Bournonvillea iz 1836., prenijela gošća iz Danske s američkom adresom, Karina Elver.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE