Naslovnica > VIJESTI > Zvonko Festini – karizmatični bard hrvatskog lutkarstva

Zvonko Festini – karizmatični bard hrvatskog lutkarstva

Monografija iz naslova bit će javnosti predstavljena u četvrtak, 24. studenoga 2016. u 13 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Ulica baruna Trenka 3.
Share on facebook
Share on twitter

"Iako pokriva sva razdoblja njegova života i sve oblike njegova stvaralaštva, monografija je, ipak, u najvećem dijelu posvećena Zvonku Festiniju kao lutkaru jer on zasigurno spada u red velikana hrvatskog lutkarstva. Dapače, bio je posljednji karizmatični bard hrvatskog lutkarstva. Upravo svojim autoritetom i karizmom Zvonko je s lakoćom oko sebe okupljao stare i mlade, znane i neznane, konesere i amatere, bez obzira na njihovo znanje, iskustvo, poetiku i svjetonazor. Njegov se gromoglasni bariton slušao s najvećom pozornošću. Mjesto u njegovu društvu i za njegovim stolom cijenilo se i priželjkivalo. Znalo se tu naći i glumaca i redatelja, svakojakih vrsta kazališnih djelatnika, raznih umjetnika, slikara, kipara, grafičara, književnika, novinara, političara, poduzetnika i obrtnika, gospodarstvenika i znanstvenika, liječnika, arhitekata, ribara, šljakera, običnih ljudi... Svima bi se njima, kada bi se počeli družiti s njime, činilo kao da ga dobro i oduvijek poznaju. Ali rijetki su koji su ga dobro poznavali. To su mogli biti - da upotrijebim njegovu formulaciju - samo njegovi intimni prijatelji. A takvih je malo. Zvuči pomalo nevjerojatnim, nakon svega rečenog o njemu, da je ipak bio skroman i vrlo samozatajan."

Tim riječima izdavačka kuća Kapitol, Hrvatski centar UNIMA i Zagrebačko kazalište lutaka najavljuju izlazak monografije o Zvonku Festiniju, a koju će u ZKL 24. studenoga u 13 sati predstaviti Livija Kroflin i Bože Čović.

Knjiga se proteže na 192 stranice velikog monografskog formata 21 x 28 cm, donosi čak 298 ilustracija, brojne biografske podatke ali niz anegdota, te će na promociji biti dostupna po prigodnoj cijeni.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE