Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerno poslušajte 'Sedam dana u Zagrebu' Tene Štivičić, 'Bijelo, bijelo, bijelo' Mladena Kušeca, te radio-roman tjedna - 'Faraon iz Ilice je mrtav' Milane Vuković Runjić.
Share on facebook
Share on twitter

P E T A K , 18. studeni 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: „SPOMENARI I SPOMENI BRLIĆEVCA - BOLJE DA PROPADE SELO VEĆ DA PROPADE OBIČAJ“

Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se zapisima o slavljima Vincekova u vinogradu Brlićevih.

Redateljica: Katja Šimunić. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 09.01. 2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Ivana Simić Bodrožić: 100% pamuk

Priča o životu žena u tranzicijskom društvu Hrvatske. Autorica u svakoj od njih piše o intimnim obiteljskim dramama, minuciozno i psihološki iznijansirano razotkriva slojeve obiteljskih odnosa. Pet nastavaka povezuje jednu žensku i obiteljsku liniju kroz svakodnevne životne situacije i nemogućnost izravne komunikacije.

Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Maro Market; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Maja Gregl.
Glume: Alma Prica, Hrvojka Begović, Hrvoje Klobučar, Dražen Bratulić, Asja Jovanović, Biserka Ipša, Alen Šalinović, Veno Parašilovac.
Premijerno emitirano u studenome 2014.

13,30 – 14,30, HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

SCENOGRAF MARIN GOZZE                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    U emisiji premijerno emitiranoj 2001. godine, predstavljamo jednog od najuglednijih hrvatskih kazališnih scenografa, Marina Gozzea. Od početka 1970-ih Gozze je kreirao preko 180 scenografija, prije svega u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, Studenstkom teatru Lero te na Dubrovačkim ljetnim igrama, ali i u brojnim drugim kazalištima u Hrvatskoj, Sloveniji i  Bosni i Hercegovini.

Urednik: Hrvoje Ivanković

 

S U B O T A ,   19. studeni 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Jasna Ažman i Lada Martinac Kralj: „SPOMENARI I SPOMENI BRLIĆEVCA – DRAGA MAMA“

Spomenari obitelji Brlić zasnovani 1889. godine bili su zamišljeni kao knjiga dojmova gostiju koji pohode obiteljsko imanje Brlićevac i kao kronika vinogradarskih radova. Ova mala forma bavi se „dragom mamom“ kako su Ivanu Brlić Mažuranić zvali i djeca i unuci. „Draga mama“ je bila brižna majka i baka a u spomenarima piše mnogo o svemu osim o vlastitome pisanju.

Redateljica: Katja Šimunić. Tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić. Glazbena urednica: Adriana Kramarić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 02.01. 2013.

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

Miroslav Pijaca: TONI POLITEO, STANOVNIK TVRDLJA

Urednica: Katja Šimunić

Premijerno emitirano: 15. 01. 2014.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Nikolaj Vasiljevič Gogolj: MRTVE DUŠE 3.dio

Treći dio naše radijske dramatizacije bavi se dijelom romana koji je u velikim segmentima izgubljen. Naime, veliki je pisac proživljavao ozbiljnu krizu dok je stvarao ovaj dio „Mrtvih duša“. Njegova nastojanja da svojim djelom ukaže puteve koji bi za majčicu Rusiju bili bolji i vodili je prema svijetloj budućnosti, stalno su se razbijala o dotad uspješno ispisane satirične i groteskne tonove. Sve u svemu piščeva muka u našoj dramatizaciji postaje važna tema koja prati nastavak Čičikova prevarantskog puta koji se zamalo završava u zatvorskoj ćeliji. U glavnim ulogama Ozren Grabaričć kao Čičikov i Mladen Vasary kao Gogolj.

Redatelj: Mislav Brečić, dramatizacija: Lada Martinac Kralj, urednica: Lada Martinac Kralj.

Glumci: Ozren Grabarić, Mladen Vasary, Sven Medvešek, Ačen Šalinović, Željko Duvnjak. Damir Markovina, Željko Koenigsknecht, Goran Grgić, Renata sabljak, Anja Đurinović, Adrian Pezdirc, Dado Ćosić.

Premijerno emitirano: 19.04.2016.

 

N E D J E LJ A ,   20. studeni 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Antun Gustav Matoš: JA PUCAM

Radiofonska dramatizacija humoreske „Ja pucam!“ Antuna Gustava Matoša započinje piščevim riječima: „Kako je poznato, Hrvatska obiluje velikim ljudima. I Krapovec ima svog velikana, pa se spremao već godinama da mu podigne spomenik, mada Krapovčani nisu znali što je upravo veliki Krap učinio za otadžbinu. Glavni trg ponosi se njegovim imenom i sedam kuća bore se za čast njegovog rođenja. I ljetos se, kao gotovo svake godine u lipnju, potaknu misao za neviđenost Njegova spomenika, pa jedne nedjelje nagrnu iz cijele domovine prama Krapovcu nekoliko domoljubnih društava i dosta radoznala svijeta.“ Aktualna i iznimno duhovita analiza ondašnjih običaja i karaktera ukazuje nam se o stotoj obljetnici Matoševe smrti kao – suvremeno zrcalo.

Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo.
Premijerno emitirano: 10. 03. 2014.

16,05 – 16,50, HR I
RADIO-IGRA ZA DJECU

Stjepan Tomaš: MOJ TATA SPAVA S ANĐELIMA

Dvadeset i tri godine nakon Domovinskog rata djeca čiji su roditelji tada bili njihovi vršnjaci sve manje razumiju razmjere rata i njegove posljedice . O ratu se govori  kroz politiku, a osobne sudbine sve su manje predmet promišljanja. „Mali ratni dnevnik“ Stjepana Tomaša napisan je kao iznimna intimna ispovijest dvanaestogodišnje djevojčice Cvijete u najtežim trenucima njezina dotadašnjeg života.

U Osijeku dane provodi u podrumu osluškujući opće i zračne uzbune i bježeći pred granatama i bombama. Strahuje za roditelje koji svakodnevno odlaze na posao i tek telefonom razgovara s prijateljicama iz škole. Kada rat dođe do svoga vrhunca roditelji je šalju u Austriju u izbjeglištvo s ostalom osječkom djecom. Ova radijska adaptacija romana koji je dio lektire za šesti razred osnovne škole pokušava objasniti današnjoj djeci zašto je važno ne zaboravljati one koji su dali svoje živote u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

Redatelj: Mislav Brečić, tonmajstor:Dubravko Robić, glazbena urednica : Framka Meštrović, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Darko Milas, Elizabeta Kukić, Dunja Fajdić, Ivan Brkić, Goran Grgić, Krešimir Mikić , Marina Bažulić i Krunoslav Klobučar.
Premijerno emitirano: 22.06.2014.

 

P O N E D J E LJ A K ,  21. studeni 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Antun Gustav Matoš: MORALISTA

Lijepa Zagrepčanka imena Malvina udala se u provinciju za mjernika i kućevlasnika Krulca i zbog svojeg, navodno, oholog držanja prema sumještanima meta je njihovih stalnih napada, osobito najvećega moraliste među njima, mjesnog ravnatelja štedionice Golojuha. Ovaj će nagovoriti zdvojnoga muža da uhodi privlačnu suprugu, no rezultat će biti ipak – neočekivan. Humoresku „Moralista“ donosimo u povodu stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša, velikog majstora malih formi.

Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo, Dora Lipovčan.
Premijerno emitirano: 11. 03. 2014.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Milana Vuković Runjić: FARAON IZ ILICE JE MRTAV

Serija tajanstvenih ubojstava potresa Zagreb u prvom kriminalističkom romanu spisateljice Milane Vuković Runjić….

Radnja romana događa se u Zagrebu u jeku rasplesane jazz ere 1929. godine. Samozvani  vidovnjak, tješitelj žena i zavodnik nađen je mrtav u svom stanu.  Mlada Edvina Podolsky odlučuje rasplesti klupko tajanstvenih povezanosti istražujući sama tužne siromašne četvrti koje počinju odmah iza Esplanade,  mjesta balova i zabave bogate građanske gospode….

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Siniša Matasović, ton majstor: Lana Deban, glazbeni urednik: Maro Market, urednica: Maja Gregl.
Glume: Asja Jovanović, Franjo Kuhar, Nedim Prohić, Petra Težak, Dunja Sepčić, Zlatko Ožbolt, Beti Lučić, Branka Cvitković

PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Tena Štivičić: SEDAM DANA U ZAGREBU

Neobičan splet okolnosti spojit će pet pomalo ekscentričnih osoba, od kojih svaka živi u svom paralelnom svijetu, uvjerena u ispravnost svega onoga što radi, misli i govori. Njihove životne priče i činjenja odjek su neurotičnih društvenih procesa, čak i onda kada im se čini kako svojim postupanjem rade sve kako bi ih promijenili.

PREMIJERA

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Jasminka Domaš: KUĆA KOJA GOVORI

Priča o zagrebačkim  „kućama koje govore“ o svojoj povijest i sudbinama svojih bivših stanara. Jedna od takvih kuća je i zagrebačka vila u kojoj je živio odvjetnik kojega su ubili za vrijeme Drugog svjetskog rata u logoru Jasenovac.

Režija: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Zoran Sajko. Glazbeni urednik: Franka Meštrović, urednica: Katja Šimunić
Glume:Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter.
Premijera: 21.11. 2016.

 

U T O R A K ,  22. studeni 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Alphonse Allais: OKRUTNA ZAGONETKA

Redatelj: Mislav Brečić; prijevod i dramatizacija: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Sven Medvešek, Boris Bakal, Linda Begonja.
Premijerno emitirano: 06. 05. 2014.

14,00 – 15,00, HR III
DOKU
MENTARNA RADIO-DRAMA

Mladen Kušec: BIJELO, BIJELO, BIJELO

Djevojčica Tanja rodila se pod bombama u opkoljenom Vukovaru. Odmah nakon poroda njezina je majka izvedena iz rata, ali je beba teška jedva 900 grama ostala u Vukovarskoj bolnici, u inkubatoru. Vukovarski heroj i mirotvorac, novinar Siniša Glavašević spomenuo je bebu u inkubatoru u razgovoru koji je vodio „u živo“ s Mladenom Kušecom i u tom se trenu javila majka iz izbjeglištva u Delnicama… Danas Tanja ima 26 godina, majka je dvoje djece, inkubatora se, naravno, ni ne sjeća, ali neprestano sanja bjelinu… Je li to „bijelo, bijelo, bijelo“ sjećanje na ratni vukovarski inkubator?
Autor – Mladen Kušec, urednik – Ljubo Pauzin.

PREMIJERA

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

LADA MARTINAC-KRALJ: “NA SPRUDU NEZNANOGA ŽALA”
(Prema motivima putopisne proze Ivana Rattkaya: “Izvještaj iz Tarahumare”)

Ivan Rattkay, barun od Velikog Tabora, hrvatski misionar – putopisac, rođen je 1647. u Velikom Taboru, a umro 1683.godine u Meksiku. Nakon visoke naobrazbe (filozofija, pravo) stupio je u isusovački red i kao misionar otišao u Meksiko gdje je djelovao u indijanskom plemenu Tarahumare.

Putopisna proza pisana u obliku dnevnika koja govori o teškom misionarskom putu pokrštavanja divljih meksičkih plemena inspirirala je Ladu Martinac-Kralj da napiše radio-dramu o tom požrtvovanom misionaru, njegovoj asketskoj žrtvi, prilikama i nedaćama koje su pratile njega i njegove sumišljenike u toj misiji.

Režija: Darko Tralić; ton majstor: Delka Lambaša; glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Tomislav Martić, Sreten Mokrović, Boris Miholjević, Hrvoje Zalar, Siniša Popović i drugi.
Premijerno emitirano: 15.04.2001.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Jasminka Domaš: MATILDA, POSLOVNA ŽENA

Matildi je dosta neznatnih honorara koji prate njezin  intelektualni rad i želi se okušati u poduzetništvu. No taj svijet nije nimalo nalik onome kakvog je ona zamislila. Nije dovoljno dobro poznavati neki posao nego treba biti spreman i na – metke i pucnjavu.

Režija: Stephanie Jamnicky. Tonmajstor: Zoran Sajko. Glazbeni urednik: Franka Meštrović, urednica: Katja Šimunić.
Glume:Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter.
Premijera: 22.11. 2016.

23,00 - 24,00, HR II
K r i K   -   
KRIMIĆ I KOMEDIJA  

Edgar Wallace: 74. DIJAMANT

Edgar Wallace je zasigurno jedan od najpopularnijih i najpoznatijih pisaca krimića. Pripovijetka koju je za radio dramatizirao poznati filmski redatelj Davor Žmegač je priča o prevarenom prevarantu i o pokradenim lopovima. Glavni likovi su bivši prijatelji i kriminalci londonskog podzemlja. Wallace obrađuje jedan njihov bizaran i isprva komičan obračun koji završava okrutnim ubojstvom jednog od njih. Detektivi i inspektori Scotland Yarda pojavljuju se uglavnom prekasno za ubijenog, i nedovoljno brzo za ubojice

Režija: Darko Tralić, dramatizacija: Davor Žmegač, glazbeni urednik: Branka Janjanin Magdalenić, tonmajstor: Delka Milanov, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume : Dražen Kuhn, Predrag Vušović, Slavko Brankov, Željko Duvnjak i Pero Juričić.
Premijerno emitirano:  09.10.1998.

 

S R I J E D A ,  23. studeni 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Alphonse Allais: ESTETSKO

Redatelj: Mislav Brečić; prijevod i dramatizacija: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Mladen Vasary, Sven Medvešek, Boris Bakal, Linda Begonja.
Premijerno emitirano: 05. 05. 2014.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Jasminka Domaš: DEBELI IVO

Početak šetnje u subotnje prijepodne u središtu Zagreba Ivi će samo potvrditi da je usamljen i debeo, ali zastoj lifta na tržnici odvest će ga na kavu u simpatičnom ženskom društvu.

Režija: Stephanie Jamnicky, tonmajstor: Zoran Sajko. Glazbeni urednik: Franka Meštrović, urednica: Katja Šimunić.
Glume:Matija Prskalo, Ivana Boban Bićan, Duško Modrinić, Vanda Winter.
Premijera: 23.11. 2016.

 

Č E T V R T A K ,   24. studeni  2016

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Mislav Brečić: OKLADA 1. dio

Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Csilla Barath.
Premijerno emitirano: 04. 02. 2013.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Mladen Rutić: PRED JUTRO

Autor ove radiofonijske igre doajen je radio-dramske umjetnosti Mladen Rutić. Tekstopisac i redatelj, Rutić ponirući u onirički svijet proizvodi začudno i suptilno  radiofonijsko tkanje na rubu sna i snomorice, postavljajući u središte svoga rada dilemu o (ne)mogućnosti izranjanja iz uzapćenosti svakodnevicom u teško dostižnu – slobodu.

Redatelj: Mladen Rutić, dramatizacija: Katja Šimunić, tonmajstorica: Lana Deban, glazbeni suradnik: Maro Market, urednica: Katja Šimunić.
Glumi: Franjo Kuhar
Premijerno emitirano: 15.10.2015.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI