Naslovnica > IZDVOJENO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U tjednu bez iti jedne premijere poslušajte o u ubojstu u jednom splitskom klubu, napuklim cipelama, posljednjim danima mira i - abortusu.
Share on facebook
Share on twitter

P E T A K , 28. listopad 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE
FORME

Kristina Gavran: ABORTUS

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Damir Poljičak, Zoran Pribičević, Petar Cvirn.
Premijerno emitirano: 10. 07. 2013.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Borivoj RadakoviĆ : ŠTO ĆE BITI S NAMA

Roman u stihu suptilno i spretno nas vodi kroz fantastične predjele svakodnevice glavne junakinje  bogatašice Lili, koja stanuje visoko u neboderu na Cvjetnom trgu i jednog dana ulazi u Krugama u zagrebačku podzemnu željeznicu da bi upoznala običan život. Pokreće se golemi sudar sa životima ljudi koji se bore za goli opstanak.  Nešto kasnije na džamiju, koja je sagrađena u neposrednoj blizini njezinog nebodera, iz kanadera se spušta golema vodena bomba. Silovita promjena zahvaća grad. Lili upoznaje e-Rome, i najrazličitije socijalne grupacije preko kojih pokušava spasiti Zagreb. Autor  rimama razigrano vodi priču kroz jezične i kulturne razlike, obogaćujući jezik smionim književnim eksperimentima.

Redatelj: Dejan Šorak, dramatizacija: Dubravko Torjanac, glazbena suradnica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Lana Deban, urednica: Maja Gregl.
Glume: Franjo Kuhar, Jelena Miholjević, Goran Grgić, Nedim Prohić.
Premijerno emitirano: 23. – 27.05. 2016.

13,30 – 14,30, HR III
IZ
ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA

Fra. Ante Marić: U GODINAMA GLADI

Godina je 1917. U Hercegovini je zavladala velika glad i nestašica osnovnih životnih potrepština, a situaciju još težom čini spoznaja da je većina muškog svijeta na dalekim i opasnim bojišnicama. Hercegovački franjevci predvođeni fra Didakom Buntićem pokušavaju zaštiti djecu te organizirati njihov odlazak u Slavoniju, no neke obitelji teško prihvaćaju taj rastanak.

Radijska prilagodba drame fra Ante Marića napravljena je 1997. godine s istom glumačkom podjelom koja je nastupala i u predstavi Hrvatsog narodnog kazališta iz Mostara.

Urednik: Hrvoje Ivanković

Premijerno emitirano: 01.06.2002.

 

S U B O T A ,   29. listopad 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Kristina Gavran: PIJANICA

Redatelj: Mislav Brečić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Iskra Jirsak, Milica Manojlović.
Premijerno emitirano: 09. 07. 2013

10,00 – 10,10, HR III
MALE FORME

A.P.Čehov: ZABORAVIO

Redatelj: Darko Tralić, prijevod: Zlatko Crnković, dramatizacija: Nives Madunić Barišić, glazbeni suradnik: Žarko Joksimović, tonmajstorica: Marija Pećnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Goran Grgić, Natalija Đorđević.
Premijerno emitirano: 22.01.2013.

18,05 – 18,55, HR I
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Ivan Kozarac: ĐUKA BEGOVIĆ

Čulnog, opisima bogatog, u jeziku izazovnog „Đuku Begovića“ za radio je dramatizirala mlada dramaturginja Kristina Gavran prateći fabulativnu liniju romana koja je ustvari niz pokušaja glavnog junaka da nadvlada tamne ponore svoje bećarske naravi. Kontrapunkt glasu i jeziku glavnog junaka (u odličnoj interpretaciji Darka Milasa) stvara glas pripovjedača (Zvonimir Zoričić), te zbor seljaka, „blatnih duša“, kako ih Đuka zove, koji zajedljivo komentiraju njegov život pokazujući kakvo je naličje sela koje glavni junak duboko prezire.

Redatelj: Petar Vujačić, dramatizacija: Kristina Gavran, ton-majstor Miro Pijaca, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Darko Milas, Zvonimir Zoričić, Goran Grgić, Helena Buljan, Suzana Nikolić, Inge Appelt, Vesna Tominac Matačić, Kruno Šarić, Zoran Gogić
Premijerno emitirano: 10.11.2012.

 

N E D J E LJ A ,   30. listopad 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Daniil Harms: SVESTRANO ISTRAŽIVANJE

Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod: Irena Lukšić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dražen Bratulić, Frano Mašković.
Premijerno emitirano: 03. 06. 2014.

16,05 – 16,50, HR I
RADIO-IGRA ZA DJECU

Mladen Kopjar: ČOKOLADNE GODINE

Roman „Čokoladne godine“ dnevnički je zapis dječaka Darka koji prati njegov život od rođenja do desete godine. On je najmlađe dijete u peteročlanoj obitelji. Otac je građevinar, a majka studira povijest umjetnosti.

Između praktičnog i duhovnog, čvrstog i eteričnog raste i Darko okružen braćom i sestrom koji na svoj način oblikuju i njegov karakter. Duhovita je ovo minijatura iz svakodnevnog obiteljskog života , a osobitost ove radioigre čini nastup troje djece koji pod sigurnim vodstvom redateljice oslikavaju dječji obiteljski život.

Dramatizacija i režija: Vedrana Vrhovnik,  tonmajstor: Srđan Nogić, glazbena urednica : Franka Meštrović, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Matilda Sorić, Sven Medvešek, Tit Medvešek, Alma Todorović, Lela Margitić, Marul Medvešek i  Ivan Magud.
Premijerno emitirano: 21.09.2014.

 

P O N E D J E LJ A K ,  31. listopad 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Dino Pešut: NAS DVOJE

Pismo pročitano putem radija nepoznatome Njemu ili Njoj, o usamljenosti, malim bjegovima, malim tajnama. O vjeri u uzajamni susret i buduću – ljubav.

Režija: Stephanie Jamnicky, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Katarina Račić, urednica: Katja Šimunić.
Glumi: Ivan Vukelić
Premijera: 17. 10. 2016.

9,30 – 9,55, HR III
RADIO-ROMAN

Karmela Špoljarić: OVO NIJE TWIN PEAKS (1/5)

Radnja romana smještena je u otočko mjestašce po imenu Gradić, na neimenovani hrvatski otočić. Radoznalost koja s dolaskom ljeta obavija zatvoren univerzum otočne svakodnevice, a koji živne naglim lipanjskim zatopljenjem, autorica s pozornošću bilježi u suodnosu otočana i turista. Kad se dogodi zločin, znatiželju je teško ukrotiti, a svi u mjestu postaju subjektom ali i objektom istrage. Ubojstvo je usko povezano s događajima iz povijesti najbogatije i najuglednije otočne obitelji, gdje se elementi realnosti i fantastike, prošlosti i sadašnjosti vješto isprepleću.

Redatelj:Dejan Šorak,  dramatizacija:Katja Šimunić, glazbeni urednik:Maro Market, ton majstor:Srđan Nogić, urednica: Maja Gregl
Uloge:Asja Jovanović,Boris Svrtan,Beti Lučić,Alen Šalinović,Damir Šaban,Kruno Šarić,Vinko Kraljević,Lukrecija Tudor.
Premijerno emitiranje: 11.01.-15.01.2016.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-IGRA

Ivan Vidić: POSLJEDNJI DANI MIRA

Na idiličnom i zabačenom mjestu na obali nalazi se restoran čija je gazdarica preko oglasa pronašla konobaricu; djevojku, slično njoj samoj, tajanstvene prošlosti i identiteta. Osuđene na samoću, budući da u restoranu nema gostiju, Gazdarica i Konobarica grade neobičan odnos, zajednički prolazeći kroz labirinte vlastitih tajni, iskustava i nedoumica, no stalno balansirajući na razmeđu istine i fikcije, međusobne mržnje i naklonosti. Poigravajući se očištima svojih junakinja Ivan Vidić se u „Posljednjim danima mira“  drami poigrava i pitanjima smisla, postojanosti i kauzalnosti, reflektirajući tako neurotičnu sliku suvremenog čovjeka, lišenog tradicionalnih uporišta  na kojima je gradio način, oblik i mjeru svoga postojanja.

Urednik: Hrvoje Ivanković
Premijerno emitirano:  04.06.2016

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

John Galsworthy: NAPUKLA CIPELA

Redatelj: Mislav Brečić, prijevod i dramatizacija: Branka Žodan, glazbena suradnica: Franka Meštrović, tonmajstor: Srđan Nogić, urednica: Katja Šimunić.
Glume: Ozren Grabarić, Sven Medvešek.
Premijerno emitirano: 11.02.2015.

 

U T O R A K ,  01. studeni 2016.

0,00 – 0,10¸HR II
MALE FORME

Branko Pejnović: VESNA PARUN-O DJETINJSTVU

Redatelj: Ljubo Pauzin; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Katja Šimunić.
Premijerno emitirano: 28. 08. 2014.

14,00 – 15,00, HR III
DOKU
MENTARNA RADIO-DRAMA

Marija Pećnik Kvesić i Nataša Ozmec: NA POLA PUTA (Mirila)

Urednik: Ljubomir Pauzin
Premijerno emitirano: 08.12.2015.

18,00 – 19,00, HR III
RADIO-DRAMA

Marguerite Duras: TRG

Povodom stogodišnjice rođenja velike spisateljice na repertoar radio drame stigao je njezin, u Hrvatskoj do sada neprevedeni, Trg (Le Square), kratki roman komornog karaktera (tiskan 1955) kojim prevladava dijaloška partitura muško-ženskog para. Njih dvoje, muškarac i djevojka slučajno se sreću u ograđenom prostoru gradskog trga-parka. Ona je tu jer kao dadilja čuva dječaka iz neke bogate obitelji, a on, trgovački putnik, naprosto je tu zato jer u ovom prostoru može sjediti, odmarati, nekoga sresti. Djevojka je zagledana u nadu da će jednog dana imati budućnost koju će joj donijeti voljeni muškarac, a on fokusiran u sadašnji trenutak jer sebi može omogućiti život tek dan po dan. Iz vrlo formalnog razgovora postupno se razvija durasovska filozofija ljubavi. U ovom romanu ljubav nema boju žudnje, ali je puna sjete i najave u onom, za autoricu tipičnom, Neizrečenom. Utoliko Trg najavljuje motive poetike Marguerite Duras, ali i dotiče društveni kontekst stavljajući naglasak na klasnu pripadnost para.

Zanimljivo je da je književnica dvije godine poslije tiskanja, 1957, Trg adaptirala za kazalište.

Prijevod, dramatizacija, režija: Katja Šimunić; ton majstorica: Marija Pećnik Kvesić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Vanda Winter i Sven Medvešek
Premijerno emitirano: 13.5.2014.

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Pavlica Bajsić: VRIJEME I SJEĆANJE 1. dio

U dokumentarnoj maloj formi autorice tematiziraju fenomen sjećanja kroz uspomene na bake i djedove i stvari koje su od njih ostale i postale fetiš novim generacijama.

Skladatelj: Nino Bracceduro; glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Katja Šimunić.
Glasovi: Jelena Miholjević, Dubravko Mihanović, Boris Bakal
Premijerno emitirano: 26 12. 2012.

23,00 - 24,00, HR II
K r i K   -   
KRIMIĆ I KOMEDIJA  

Ivan Bauer: CRVENKAPICA

Bračni život nije uvijek bajka premda se u njegovu domenu nerijetko nalaze različiti tipovi kamuflirani u vučju, ali i u janječu kožu. Komedija Ivana Bauera «Crvenkapica» na zanimljiv način govori o razumijevanju, vijernosti i navikama sredovječnoga bračnoga para.

Redatelj: Dražen Ferenčina, tonmajstor: Krešimir Osman, glazbeni urednik: Vesna Šir, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Maja Petrin, Vanja Matujec i Željko Duvnjak.
Premijerno emitirano: 11.02.2001.

Ivan Bauer: NEZABORAVNI FELIX

Za osvetu, kažu žene, nikada nije kasno. A one doista znaju kako stoje stvari u životu. Zamišljanje osvetničkoga čina još je zanimljivije: velika ljubav, tragična pogibija na skijanju, mnogo suza, vječna bol i publika koja doista u sve vjeruje.

Žene su majstori manipulacije. No, može li to ikome biti smiješno? Nezaboravljenom Feliksu ne, ali nama da. Lako je smijati se tuđoj nevolji…

Redatelj:   Dejan Šorak  ,  glazbena urednica Branka Janjanin Magdalenić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Eliza Gerner, Vlasta Knezović, Josip Marotti i Goran Grgić.
Premijerno emitirano: 16.01.2000.

 

S R I J E D A ,  02. studeni 2016.

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Ivan Slamnig: UBILI SU GA CIGLAMA

U nadahnutoj režiji Mislava Brečića poslušajte poeziju istaknutog suvremenog pjesnika, proznog pisca i esejiste Ivana Slamniga (1930. – 2001.). Njegova poezija odlikuje se duhovitom igrom riječi i intoniranom ironijom, a ova pjesma ušla je u antologiju Zlatna knjiga hrvatskog pjesništva.

Redatelj: Mislav Brečić; skladatelj: Stanislav Kovačić; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Katja Šimunić.
Poeziju čitaju: Jelena Miholjević, Rakan Rushaidat.
Premijerno emitirano: 02. 01. 2013.
 

18,05 – 18,15, HR I
MALE FORME

Pavlica Bajsić: VRIJEME I DJECA 4. dio

U maloj dokumentarnoj formi autorica dovodi u korelaciju vrijeme i djecu, a rezultat je subjektivno vrijeme. Kako se to čuje, poslušajte  u zanimljivoj minijaturi „Vrijeme i djeca“.

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Katja Šimunić.
Glume: Dubravko Mihanović, Boris Bakal, Jelena Miholjević, Nina Bajsić, Martin Deban, Pavlica Bajsić
Premijerno emitirano: 31. 12. 2012.
 

Č E T V R T A K ,   03. studeni  2016

0,00 – 0,10, HR II
MALE FORME

Ljubomir Pauzin i Miroslav Pijaca: TRI MLINA NA SLUNČICI

Redatelji: Ljubomir Pauzin i Miroslav Pijaca, tonmajstor: Miroslav Pijaca, snimatelj tona: Miroslav Pijaca, Katja Šimunić.
Glume: Ivo Moćan, Marija Kovačević Beklava, Predrag Jareb, Branko Pejnović.
Premijerno emitirano: 03.03.2015.

18-00-19,00, HR III
RADIO-ATELJE

Elvis Bošnjak: UBOJSTVO U KLUBU QUASIMODO

Dva prijatelja Joe 1 i Joe 2 nađu se jedno jutro u Klubu, pomalo mamurni, prisjećajući se što se dogodilo prošlu noć jer Joe 1 ima pištolj u ruci, a ne zna zašto. Kasnije se uspostavi da ispod stola u klubu leži žena, ne znaju je li mrtva ili živa … i tako još puno upitnika i nedoumica u njihovim je glavama. Konverzacijska drama s elementima napetice žanrovski je najbliža atribucija ove drame u kojoj sve do kraja nije jasno tko je kome tko i što se zapravo dogodilo između ta tri lica.

Redatelj: Mislav Brečić, glazba: Stanislav Kovačić, tonmajstor: Srđan Nogić
urednica: Katja Šimunić.
Glume: Pjer Meničanin, Luka Petrušić i Dubravka Ostojić.
Premijerno emitirano: 09.06.2016.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI