Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Poziv za sudjelovanje na konferenciji ‘Otherhood: Cirkus i identitet’

Poziv za sudjelovanje na konferenciji ‘Otherhood: Cirkus i identitet’

Cirkuski informacijski centar raspisao je poziv za sudjelovanjem na međunarodnoj interdisciplinarnoj konferenciji „Otherhood: Cirkus i identitet“ koja će se održati 14. i 15. studenoga u okviru dvanaestog izdanja zagrebačkog Festivala novog cirkusa.

Poziv prenosimo u cijelosti.

***

Zainteresirani umjetnici i znanstvenici, ali i drugi promišljatelji predmetnih tema, pozvani su do 20. rujna, uz biografiju, poslati sažetke svojih radova/predavanja/ideja za sudjelovanje na centar@cirkus.hr.

Koncept identiteta uvijek se konstruira u odnosu na druge. Bilo da je riječ o identifikaciji s drugima prema dijeljenim vrijednostima i karakteristikama, ili kontraidentifikaciji zbog potrebe za diferencijacijom, drugi očito igraju vodeću ulogu u ovom kontinuiranom procesu.

Cirkus, sa svojim neodvojivim nomadskim životnim stilom, umjetničkom fantazijom i nestandardnim internim politikama, tipičan je primjer Drugoga, queer lomitelj normi koji provocira društvena pravila, realnost i definiciju stabilnosti. To je mikrodruštvo socijalnih izgnanika, ali je li se u globalnom okruženju osjećaj pripadanja zajednici promijenio? Kako umjetnici pristupaju temama roda, nacije, staleža, religije, seksualnosti, rase, freaka? U svojoj umjetnosti, u svom životu? Postoje li otpadnici i među Drugima također? Romantiziramo li pretjerano cirkus i njegove kapacitete prihvaćanja? Kako škole, tržište, festivali podupiru razlike? U potresenom svijetu 21. stoljeća, koje svjedoči enormnim migracijama ljudskog roda zbog političkih, ekonomskih, socijalnih i okolišnih razloga, kako cirkus može koristiti svoje historijske i neotuđive specifičnosti da bi adresirao goruća pitanja svemijenjajućeg društva koje reflektira? Kako autsajderovo ogledalo može biti relevantno? Cirkus jučer / cirkus danas – što je to? Aluzija na Barnumov What is it? je namjerna.

Nakon uspješne konferencije „Žene & Cirkus“ 2009. godine (koja je rezultirala knjigom istog naslova), i intrigantne „Magie Nouvelle“ 2012. godine, ovo je treći veliki međunarodni konferencijski projekt koji organizira Mala performerska scena pod krovom Cirkuskog informacijskog centra. Ovaj projekt omogućen je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Više o programima udruge doznajte na www.cirkus.hr.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE