Naslovnica > PREDSTAVE > Falstaff

Falstaff

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Verdijeva posljednja opera, zasnovana na jednom od najpoznatijih Shakespeareovih komičnih likova, ujedno je i posljednja ovosezonska premijera HNK Zagreb.
autorski tim funkcija
Emmanuelle Favrescenograf
Arnaud Bernardredatelj
Arnaud Bernardoblikovatelj svjetla
Carla Ricottikostimograf
Arrigo Boitoautor libreta
Jasna Žarićprevoditelj
Martina Zdilar-Sertićasistent redatelja
Marta Crnobrnjaasistent scenografa
Ivan Josip Skenderzborovođa
Josip Šegoasistent dirigenta
Michael Helmrathdirigent
Petra Dančevićasistent kostimografa
Giuseppe Verdiskladatelj

Od dvadeset i šest opera koje je Verdi napisao, samo su dvije komedije. Prva je bila 'Un giorno di regno', jedna od skladateljevih ranih opera, dok je 'Falstaffa' napisao već zakoračivši u duboku starost, u deveto desetljeće života. 'Un giorno di regno' je propao odmah nakon premijere 1840. te stoga ne čudi da se Verdi nakon toga odlučio za tragične opere koje su mu bolje išle, a navodno je čak i razmišljao da se u potpunosti prestane baviti glazbom. Neprovjerljiv je podatak da je 'Falstaffa' skladao kako bi odgovorio na navodnu provokaciju tad već mrtvog Rossinija kako nije u stanju napraviti komičnu operu, no 'Falstaff' je postao toliko popularan da je svakako uspio u namjeri da dokaže suprotno.

Opera je praizvedena 9. veljače 1893. u milanskoj Scali, a glavnu je ulogu pjevao Victor Maurel, poznati francuski bariton s kraja devetnaestog stoljeća, koji je prije proslavio ulogu Iaga, kreiranu za Verdijevu praizvedbu 'Otella'.

'Falstaff' je naslovljen prema poznatom komičnom liku iz Shakespeareovih 'Veselih žena vindzorskih' i 'Henrika IV.'. Verdijeva opera, skladana prema libretu Arriga Boita, dobroćudnog pijanca izvodi u prvi plan, a radnja se vrti oko Falstaffova pokušaja da osvoji dvije udane gospođe, Alice i Meg Page, kako bi se zbog ljubavničkih usluga, uspio dokopati njihova novca. Međutim, uspješan završetak mu je otpočetka osuđen na propast, koju organizira gđa Quickly, udruživši se s Alice i Page kako bi pohlepnom Falstaffu pomrsila planove.

Osim glavne priče, u 'Falstaffu' postoji i par nesretnih mladih ljubavnika, Fenton i Nanette. Nanette se, naravno, treba udati za čovjeka kojeg ne voli, dr. Caiusa, no uz malo pomoći gđe Quickly, prerušavanja i dvostrukog vjenčanja, Caius će završiti oženjen za Falstaffovog slugu Bardolpha, a Nanette udana za Fentona...

Praizvedba 'Falstaffa' na domaćim pozornicama odvila se 6. studenoga 1937. u HNK Zagreb pod ravnanjem Krešimira Baranovića, a u režiji Tita Strozzija, dok najnovije uprizorenje na daskama istog kazališta potpisuju redatelj Arnaud Bernard, koji je potpisao prošlogodišnji Puccinijev 'Triptih' i dirigent Michael Helmrath.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter