Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > 9. Festival hrvatske drame za djecu ‘Mali Marulić’

9. Festival hrvatske drame za djecu ‘Mali Marulić’

Evo tko su dobitnici nagrada za najbolji novi domaći dramski tekst za djecu, kao i koje su predstave pozvane na festival istoj publici posvećenih predstava.
Share on facebook
Share on twitter

O devetom izdanju jedinog splitskog festivala profesionalnih kazališta za djecu kao i o današnjoj ulozi i važnosti ozbiljnog i odgovornog kazališta za djecu, govorio je Tomislav Zajec, izbornik ovogodišnjeg Marulića, Jasen Boko, predsjednik žirija za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, koji je proglasio pobjednike ovogodišnjeg Natječaja, te Marija Tudor, ravnateljica GKL-a Split i festivala Mali Marulić.

Na ovogodišnji Natječaj za najbolji tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu u roku do 10. siječnja 2016. pristigla su ukupno 42 dramska teksta. Članovi ovogodišnjeg žirija Jasen Boko, Ivor Martinić i Ivan Plazibat odlučili su nagraditi tri teksta. Predsjednik žirija naglasio je kako je odluka o nagradama bila jednoglasna te da je žiri prvu nagradu dodijelio tekstu MAGNUS, Hane Veček, drugu nagradu tekstu KRADLJIVICA KLJUČEVA, Marte Mehovec de Carvalho i treću nagradu tekstu STONOGA GOGA, Andrijane Grgičević.

Obrazloženja su kako slijedi:

Magnus je dramski tekst za mlade o 13-godišnjem dječaku Marku koji teško prihvaća očevu smrt. Autorica spretno donosi iznimno emotivnu obiteljsku priču, te sa puno pažnje i topline prema svojim likovima nudi moguća rješenja.  U realistično okružje moderno postavljenog svijeta oko dječaka Marka kojeg razdire ljutnja zbog očeve smrti, autorica uvodi jedan neobičan lik  - Magnusa. Upravo će mu taj lik pomoći da se izvuče iz teškog stanja. Kada dječak shvati tko je to Magnus, priča će se na neočekivan način vratiti u realistično okružje, ali će to isto okružje rastvoriti  i učiniti za Marka ponovno prihvatljivim, donoseći  iznimno humanu poruku.  Naslovni lik će u jednom trenutku reći Marku:  „Ne zaboravi, ono što hraniš, to raste. Zapamti da između ljubavi i straha uvijek biraš ljubav.“ Ova poruka svakako je vrijedna prenošenja, te se iskreno nadamo da će tekst uskoro zaživjeti na nekoj kazališnoj sceni.

Kradljivica ključeva dramski je tekst inspiriran fantasy svijetom, te u suvremeno hrvatsko dramsko stvaralaštvo  donosi nove motive i jedan sasvim novi svijet.  Priča se događa u izmišljenom gradu Clustrumu, gradu bezbrojnih vrata. Jedna neobična djevojčica  tražeći svoju sreću krade ključeve tih istih vrata. Vrlo je uspješna u svom pothvatu sve dok jednog dana ne pokuša ući kroz Neprobojna vrata koja čuva strašna Mama Mirakul. Tekst bogat izvrsnim likovima, uzbudljivom dramskom događajnošću, neočekivanim obratima i britkim dijalogom  na nov i uzbudljiv način priča o želji za zajedništvom.

Stonoga Goga iznimno je  šarmantan tekst za najmlađe koji oduševljava pogođenom temom i sjajno izabranom formom. Spretno i maštovito pisan u stihu, prepun šarmantnih likova kritički govori o nama kao potrošačkom društvu potpuno otupjelima prema nevoljama svijeta koji nas okružuje.  Priča o jednoj simpatičnoj Stonogi koja kroz svoju nesreću shvati koje su prave vrijednosti, donosi na scenu univerzalnu poruku:  ne treba robovati materijalnim, stvari treba poklanjati u ime slobode.

Između  18 prijavljenih predstava, selektor je odabrao njih šest za natjecateljski dio programa, dok će predstava Umjetničke akademije iz Osijeka biti izvedena izvan konkurencije.

Festival će  u ponedjeljak 11. travnja otvoriti predstava Moja obitelj i jedan jež, koja je osvojila  Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje predstave za djecu i mlade u 2015. godini.

Publika Malog Marulića gledat će slijedeće naslove:

  1. MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK, Gradsko kazalište lutaka Split, autorica: Olja Savičević Ivančević, redatelj: Ivan Plazibat;
  2. MOJA OBITELJ I JEDAN JEŽ, Kazalište Smješko, Zagreb, autor: Hrvoje Zalar, redateljica: Ivana Boban;
  3. NEISPRIČANA BAJKA, Gradsko kazalište Scena Gorica, autorski projekt i režija: Radovan Rudžjak, Aleksandra Naumov i Damir Klemenić;
  4. HRABRICA, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb, autorica: Željka Horvat Vukelja, režija: Dario Harjaček;
  5. U POTRAZI ZA DIJAMANTNOM SUZOM, Gradsko kazalište Požega, autorski projekt Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića;
  6. TRSATSKI ZMAJ, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, autori i redatelji: David Petrović i Alex Đaković inspirirani pričom Velida Đekića;
  7. DUGA (izvan konkurencija), Umjetnička akademija u Osijeku, autor: Dinko Šimunović, redateljica: Tamara Kučinović.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine dramski pisac Ivor Martinić, redateljica Renata Carola Gatica i scenografkinja Lina Vengoechea. Jednu nagradu dodijelit će i dječji žiri kojeg čine učenici od prvog po petog razreda splitskih osnovnih škola.

Pored predstava, od koji će neke biti izvedene tri puta na dan, i to na pozornicama Gradskog kazališta lutaka i Gradskog kazališta mladih, program festivala uključuje i slušaonice radio - igre za djecu u splitskim osnovnim-školama, te čitanja nagrađenih dramskih tekstova u Gradskoj knjižnici Marko Marulić.

Na Festivalu će sudjelovati gotovo 100 umjetnika i gostiju iz kazališne djelatnosti, a predstave i druge programe pratit će više od 2 000 malih i velikih gledatelja.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE