Naslovnica > VIJESTI > INFO > Cameron Mackintosh, prvi kazališni milijarder

Cameron Mackintosh, prvi kazališni milijarder

Čovjek koji je producirao Les Miserables, Cats, Fantoma u operi i Miss Saigon i službeno je prvi milijarder u kazališnoj industriji i vjerojatno najbogatiji čovjek u povijesti kazališta.
Share on facebook
Share on twitter

Cameron Mackintosh, jedan od vodećih producenata u svijetu mjuzikla, službeno je postao prvi milijarder u svijetu mjuzikla prema časopisu Forbes, poznatom po sastavljanju lista najbogatijih i najutjecajnijih ljudi svijeta. Čovjek koji je na West End doveo Les Misérables, najdugovječniji tamošnji mjuzikl, ali i Fantoma u operi, Mačke, Miss Saigon i Mary Poppins, treći je najbogatiji čovjek u britanskoj glazbenoj industriji. Zahvaljujući njegovoj producentskoj viziji, mjuzikl se prometnuo u izrazito komercijalan i profitabilan kazališni žanr, ali i žanr koji je globalno popularan. Zaslužan je i za dovođenje redateljskih imena poput Trevora Nunna i Nihcolasa Hytnera, koji su se profilirali u dramskom kazalištu, u svijet mjuzikla koji se često smatra industrijom zabave.

Mackintosh je vlasnik osam kazališta na West Endu, dok je vjerojatno njegov najveći izvor prihoda  Musical Theater International, kompanija koja je zadužena za prodavanje licenci svima - od školskih skupina do profesionalnih produkcija u inozemstvu, a čijih 75% dionica posjeduje. Mackintosh kaže da svoj uspjeh duguje činjenici da je mogao učiniti da deset pennyja izgledao kao deset funti na pozornici, i da tu sposobnost nikad nije izgubio. Osim toga, Mackintosh je bio spreman riskirati s projektima koji su unaprijed smatrani beznadnim slučajevima, kao što su legendarne Webberove Mačke ili mjuzikli francuskog dvojca Boubil-Schönberg.

Mackintosh se, kako stvari stoje, ne planira zaustaviti ni u 69. godini - sljedeći pothvat vjerojatno će mu biti transfer trenutno najpopularnijeg broadwayjskog mjuzikla Hamilton (o kojem smo vam već pisali ovdje) na West End. Off Broadway produkcija Hamiltona osvojila je sedam Drama Desk Awardsa, službena snimka Grammyja, a pohod na Tonyje vjerojatno tek slijedi. Do ulaznica za isti trenutno je nemoguće doći, pa čak cvate i tržište krivotvorenih ulaznica, što će reći da će Mackintosh ima još jedan as u rukavu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE