Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Hugh Jackman na čelu kolone jadnika

Hugh Jackman na čelu kolone jadnika

Redatelj 'Kraljeva govora' sprema najnoviju filmsku adaptaciju mjuzikla Les Misérables, za koju je okupio super-zvjezdanu podjelu, ali i jedno veliko iznenađenje. U kina, kažu, stiže u prosincu.
Share on facebook
Share on twitter

Jadnici ili u izvorniku Les Misérables, mjuzikl praizveden 1985. godine, a prema istoimenom romanu Victora Hugoa, drugi je najdugovječniji mjuzikl na svijetu (nakon The Fantastics), i druga najdugovječnija produkcija na West Endu, odmah nakon - Mišolovke.

Skladao ga je Claude-Michel Schönberg, stihove su napisali Alain Boublil i Jean-Marc Natel, a engleski libreto Herbert Kretzmer. No, predstavu je producirao kazališni mogul Cameron Mackintosh, pa se Les Miz danas najčešće nazivaju - njegovom predstavom.

Ista je doživjela nebrojene ekranizacije i filmske adaptacije, a ona najnovija stiže kao poklon za 25. obljetnicu praizvedbe, od koje je do danas predstavu vidjelo 55 milijuna gledatelja u više od 40 zemalja svijeta.

Film, čije snimanje počinje ovih dana, režira Tom Hooper, lani Oscarom nagrađen za 'Kraljev govor'. Hooper je okupio impresivnu ekipu, pa će tako glavnu ulogu u filmu zaigrati trenutno najveća mjuzikl zvijezda - Hugh Jackman (Jean Valjean),  a uz njega i Anne Hathaway (Fantine) , Russell Crowe (Inspektor Javert), Helena Bonham Carter (gđa Thénardier) i - Sacha Baron Cohen (g. Thénardier)!

No, ulogu Éponine neće zaigrati ni Scarlett Johansson, ni Lea Michele, ni Evan Rachel Wood, a koje su se za istu borile 'rukama i nogama', nego širokoj publici posve nepoznata - Samantha Barks.

Ta mlada glumica u Velikoj se Britaniji proslavila natječući se u BBC-vom talent showu I'd Do Anything, a čiji je cilj bio pronaći idealnu Nancy za produkciju mjuzikla Oliver! na West Endu. Barks je na koncu pobijedila, a vijest o tome da je dobila i drugu veliku ulogu u životu saznala je upravo na samom koncu preksinoćnje izvedbe rečenog mjuzikla!.

Naime, veliki meštar (samo)promocije, Cameron Mackintosh, na samom je koncu predstave izašao na scenu i pred cijelim gledalištem objavio kako je Barks dobila ulogu Éponine, i to nakon 15 tjedana dugih audicija.

Iako su njezine konkurentice za ulogu bile daleko slavnije, Barks je imala posebne adute - istu je ulogu godinu dana igrala baš na West Endu, ali i u posebnoj izvedbi Les Miz u O2 areni, a kojom je obilježena 25. godišnjica mjuzikla.

Film bi u kina trebao stići u prosincu, dok je pak preksinoć prethodno Hooperovo ostvarenje - 'Kraljev govor', obavilo tranziciju u drugom smjeru. Po filmu je, naime, napravljena predstava, a u kojoj je glavnu ulogu zaigrao Charles Edwards. Kritike još - čekamo.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI