O kazalištu i drugim radostima

Uredništvo časopisa Gordogan i Književni klub Booksa pozivaju na predstavljanje knjige Une Bauer ‘Priđite bliže; O kazalištu i drugim radostima’ koje će se održati u petak, 12.2. u 19 sati.

  

Skromnu domaću produkciju teatrološke literature obogatit će prva knjiga Une Bauer, predavačice na odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, u kojoj piše o kazalištu (BADco., Societas Raffaello Sanzio, Goat Island), o plesu (Marjana Krajač) i o filmu (Lars von Trier, David Fincher, Michael Haneke). Tema jednog od eseja je inspektorica Sarah Lund (junakinja danske TV-serije Forbrydelsen). Slijedi niz putopisa (Turska, Gruzija, Azerbajdžan, Srbija, Kosovo, Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Engleska) i kraćih zapisa (o goblenima i kruhu, o vrtnim patuljcima, o vožnji biciklom i motorom). Kraj knjige donosi poglavlje iz doktorske dizertacije (Raimund Hoghe). U prvom planu autoričina interesa su različite strategije proizvodnje značenja. Tekst manje govori o životu, više o načinima predstavljanja života.

Una Bauer rođena je 1978. u Zagrebu. Po završetku studija komparativne književnosti i filozofije nekoliko je godina radila u Centru za dramsku umjetnost kao asistent za kazališni program te objavljivala tekstove o kazalištu i plesu u raznim publikacijama. Zahvaljujući stipendiji za doktorat, preselila se u London gdje je živjela od rujna 2006. do početka 2010. Na Queen Mary University of London doktorirala je s tezom o ideji neutralnosti u suvremenom plesnom kazalištu. Po povratku u Zagreb počela je predavati na Odsjeku dramaturgije pri Akademiji dramskih umjetnosti. Zanimaju je slijedeće nepovezane teme kojima se nasumično bavi: eksperimentalne plesne i kazališne prakse, filozofija društvenosti online i offline, povijest (ženskog) biciklizma, afekti, planinarstvo, putopisi kao izvedeni žanr, kriminalistički romani te politička filozofija u kontekstu kazališta i izvedbe. Tekstove najčešće objavljuje na portalu kulturpunkt.hr ili u časopisu Gordogan jer podržava temeljito razumijevanje kulture i umjetnosti koje zastupaju.

Na predstavljanju će govoriti Marcell Mars, Ksenija Stevanović i Antonija Letinić, a razgovor će moderirati Mima Simić. Posjetitelji će, uz knjigu Une Bauer, moći nabaviti starija izdanja časopisa Gordogan te ostale knjige iz Biblioteke Gordogan.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.