Naslovnica > PREDSTAVE > Živjet ćemo bolje

Živjet ćemo bolje

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Svoj prvi roman za scenu je adaptirala Maja Hrgović, a režira - Senka Bulić.

Živjet ćemo bolje roman je prvijenac autorice i novinarke Maje Hrgović iz 2013. godine, a čiji službeni sažetak glasi ovako:

"Što ostane ako skladnom braku oduzmeš tek rođenu bebu, ako oduzmeš dostojanstvo i zdrav razum staroj ženi koja je proživjela rat i prognaništvo, ako oduzmeš obitelj ženi koja je čitav život radila za druge?

Smješten u vrelo, sparno mediteransko ljeto, roman "Živjet ćemo bolje" slojevita je priča o metamorfozama jedne obitelji koja posrće pod teretom neprobavljenih ratnih trauma, osobnih fatalnih pogrešaka, uznemirujućih sjećanja na djetinjstvo i nametnute skrbi o nemoćnoj baki.

Uspomene nadrastaju stvarnost dok unuka postaje skrbnicom bolesnoj baki, a majka, junakinja-žrtva moderne radne migracije s Balkana, u Italiji čuva starce nekih drugih obitelji. Ova je proza kao talog koji ostane u šalici nakon ispijene kave: opor, gust, mračan, zrnat koncentrat koji neugodno zapinje u ustima.."

Roman je izazvao oprečne ocjene kritike, pa ga je tako kritičarka Jutarnjeg lista, Jagna Pogačnik - pohvalila, dok je Božidar Alajbegović u Vijencu ocijenio 'lošim romanom ambiciozne autorice'.

Bilo kako bilo, tuu priču s autobiografskim elementima za scenu je adaptirala sama autorica, a predstavu po tako nastalom tekstu režira Senka Bulić. Zanimljivost je produkcije da će u njoj zaigrati i na (ne samo hrvatskim) pozornicama rijetko viđena - Neda Arnerić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE