Login za korisnike

Živjet ćemo bolje

Svoj prvi roman za scenu je adaptirala Maja Hrgović, a režira – Senka Bulić.

***

Živjet ćemo bolje roman je prvijenac autorice i novinarke Maje Hrgović iz 2013. godine, a čiji službeni sažetak glasi ovako:

"Što ostane ako skladnom braku oduzmeš tek rođenu bebu, ako oduzmeš dostojanstvo i zdrav razum staroj ženi koja je proživjela rat i prognaništvo, ako oduzmeš obitelj ženi koja je čitav život radila za druge?

Smješten u vrelo, sparno mediteransko ljeto, roman "Živjet ćemo bolje" slojevita je priča o metamorfozama jedne obitelji koja posrće pod teretom neprobavljenih ratnih trauma, osobnih fatalnih pogrešaka, uznemirujućih sjećanja na djetinjstvo i nametnute skrbi o nemoćnoj baki.

Uspomene nadrastaju stvarnost dok unuka postaje skrbnicom bolesnoj baki, a majka, junakinja-žrtva moderne radne migracije s Balkana, u Italiji čuva starce nekih drugih obitelji. Ova je proza kao talog koji ostane u šalici nakon ispijene kave: opor, gust, mračan, zrnat koncentrat koji neugodno zapinje u ustima.."

Roman je izazvao oprečne ocjene kritike, pa ga je tako kritičarka Jutarnjeg lista, Jagna Pogačnik - pohvalila, dok je Božidar Alajbegović u Vijencu ocijenio 'lošim romanom ambiciozne autorice'.

Bilo kako bilo, tuu priču s autobiografskim elementima za scenu je adaptirala sama autorica, a predstavu po tako nastalom tekstu režira Senka Bulić. Zanimljivost je produkcije da će u njoj zaigrati i na (ne samo hrvatskim) pozornicama rijetko viđena - Neda Arnerić.

autorski tim
Maja Hrgovićautor adaptacije
Sandi Jesenikasistent redatelja
Pietro Bobanasistent scenografa
Vesna Đikanovićdramaturg
Blaženka Kovač Carićsuradnik za scenski pokret
Damir Martinović Mrleskladatelj
Nikša Mrkonjićoblikovatelj svjetla
Tomislav Ćurkovićscenograf
Oliver Jularićkostimograf
Senka Bulićredatelj

izvođači
Barbara ĐurovićLudmila
Dajana ČuljakLorena
Damir Martinović MrleRedatelj
Damir ŠabanSusjed u Utrinama / Konobar s papigom / Umirovljenik iz Vukovara
Filip NolaVjeran
Katarina Bistrović - DarvašMater
Maja Hrgović
Milivoj BeaderOtac
Nataša DangubićMara
Neda ArnerićBaba
Petar LeventićSusjed Jozo
Stipe KostanićMak

Odgovori