Login za korisnike

Neda Arnerić

Neda Arnerić bila je jedno od najomiljenijih i najpoznatijih lica jugoslavenske kinematografije.

Od rane mladosti pokazivala je sklonosti scenskom nastupu pa je učila balet u Dečjoj baletskoj grupi Danice Šetine (1961-1964) i bila član Dečje dramske grupe Radio Beograda (1963-1966).

Kao trinaestogodišnja djevojčica (1966), snimila je svoj prvi film San, scenarista i redatelja Puriše Đorđevića i postala prva dječja filmska zvijezda bivše države.

Pohađala je Devetu gimnaziju u Beogradu, a već 1968. godine je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beograd u klasi prof. Milenka Maričića.

1968. godine je snimila filmove Saculatat, Višnja na Tašmajdanu i Podne. Višnja ju je proslavila i smjestila u vrh jugoslovenske glumačke scene.

U razdoblju od 1969. do 1974. godine živjela je i radila u inozemstvu i Jugoslaviji, te snimila čak 15 filmova, među kojima su i Shaft in Africa, te L’ Erotomane i Užička republika koji se smatra jednim od najznačajnijih ostvarenja u kojima je igrala.

Od 1974. godine živi u Beogradu, a radi u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama.

Za ulogu Delfine, u filmu Ispravi se, Delfina, redatelja Aleksandra Đorđevića, 1977. godine dobila je Srebrnu arenu na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Carica Teodora na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

1980. godine, diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 1985. do 1999. godine vodila je vlastitu galeriju u Beogradu, a od 1998. godine predaje javni nastup u Centru modernih veština u Beogradu.

1988. godine postaje dobitnica Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli za ulogu u filmu Aloa - Praznik kurvi, redatelja Lordana Zafranovića.

1996. godine se politički aktivirala i učlanila se u Demokratsku stranku. Sudjelovala je protestimado 2000. godine, te na njima upoznala Zorana Đinđića, zahvaljujući čemu je postala zastupnica u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije (2000—2004).

2005. godine postala je umjetnička ravnateljica Niš art fondacije u Nišu.

Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je Plaketu Jugoslovenske kinoteke.

2010. godine dodjeljena joj je nagrada "Pavle Vuisić", za životno djelo, a odluku je donio žiri u sastavu Mira Stupica, Mira Banjac i Bogdan Diklić.

Procjenjuje se da je u karijeri snimila 110 filmova i peko 40 uloga u kazalištu. Jedan od njezinih posljednjih filmskih nastupa bio je onaj u hrvatskom filmu Aleksi, redateljice Barabare Vekarić, a 2016. godine zaigrala je i u hrvatskom kazalištu, točnije u koprodukciji ZKM i Hotela Bulić u predstavi Živjet ćemo bolje redateljice Senke Bulić.

predstava produkcija funkcija
Živjet ćemo bolje, izvođač Baba
  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori