Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Slika od zvuka mlade umjetnice Petre Mrše, naslovljena 'Stisni Titanic pametno plivaš' premijerni je naslov tjedna, a reprizno možete poslušati i djela Jergovića, Matoša, Sršena i Ivane Brlić Mažuranić.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 18. prosinac

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Miljenko Jergović: Kažeš anđeo – U liftu
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Svrtan, Dunja Sepčić.
Premijerno emitirano: 27. 02. 2013.

14,00 – 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
Portret glumca Nika Kovača
Muzička suradnica: Vesna Šir, tonmajstor: Zoran Sajko, urednica: Tajana Gašparović.
Premijerno emitirano: 19.10.2007.

SUBOTA, 19. prosinac

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Miljenko Jergović: Kažeš anđeo - Prevara
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Svrtan, Matija Prskalo.
Premijerno emitirano: 25. 02. 2013.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
Tihomir Mraović: Božji treptaj - Električni snovi
Redateljica. Stephanie Jamnicky, glazbena suradnica: Franka Meštrović, tonmajstor: Zoran Sajko, urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 07.12.2015.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
Ranko Marinković: Ni braća ni rođaci
Priča je to o dvije otočke obitelji i njihovoj zlosretnoj sudbini. Jedna bogata, pravnička i jedna osiromašena povratnička “američka”  i dva sina, Tomy i Mićel, kojima “grijesi očeva” uništavaju život. Kada Tomy Sabundalov napiše knjigu, mnoge istine dolaze na vidjelo, “ni braća ni rođaci” postaju i braća i rođaci, a Tomy i Mićel postaju žrtve tuđih svađa i osveta. Što je rezultat tih iskrivljenih i razorenih svjetova poslušajte u emisiji čiju znalačku režiju potpisuje Darko Tralić, a sjajnu dramatizaciju  Lada Martinac-Kralj. Glume: Senka Bulić, Ljubomir Kapor, Alen Šalinović, Nada Subotić, Ecija Ojdanić, Zoran Ćubrilo i ostali.
Redatelj: Darko Tralić, dramatizacija: Lada Martinac Kralj,  glazbena urednica: Melita Jambrošić,  ton-majstorica: Delka Lambaša Milanov; urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Marinko Prga, Senka Bulić, Ljubomir Kapor, Alen Šalinović, Nada Subotić, Ecija Ojdanić, Zoran Ćubrilo, Zorko Rajčić i Tomislav Martić.
Premijerno emitirano: 22.3.2003.

23,25 - 24,00; HR III
SLIKA OD ZVUKA
Petra Mrša: Stisni Titanic pametno plivaš
Petra Mrša, umjetnica mlađe generacije,  koja u posljednje vrijeme živi i radi na relaciji Zagreb - Rijeka (gdje je na Akademiji primjenjenih umjetnosti asistentica fotografije), diplomirala je naprije sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Potom je, slijedeći, kako se čini, svoju potrebu odmaka od strogo znanstvenog tumačenja svijeta oko sebe, upisala i diplomirala fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
U jednom od svojih prvih ciklusa fotografija koje je zagonetno nazvala “(Ne)zamijenjivo - 8 grama nikotina ubija slona” snimila je tako nekoliko ljubavnih parova u trenucima izmjenjivanja nježnosti. Izolirajući ih u prizoru od njihova okoliša, u posve neutralan prostor, a još više postavljajući ih u razne izmjenjive međusobne kombinacije miješajući ‘prave’ parove i one koji tek poziraju, Petra Mrša svoju je pažnju usmjerila na njihov odnos. Je li vidljivo, i može li se snimiti, ono što sudionici osjećaju? Može li se snimiti razlika između glumljene i stvarne bliskosti dvoje ljudi? Slijedom tog autoričina svojevrsnog psihosocijalnog istraživanja izvedenog medijem fotografije, u kojem ipak ima tragova njezinih studija,  tražila se i promatračeva nešto finija percepcija. Marina Viculin, uz izložbu tih fotografija u osječkoj Galeriji Waldinger piše da nas: “Ovdje (...) ne zanima koliko se toplo možemo zagrliti sa strancem, već može li se to zabilježiti.”
Psihološki produbljen pogled Petre Mrše vidjeli smo i u “Novoj školi”, ciklusu fotografija nastajalom nekoliko godina u kojem je pratila prve godine života svojeg nećaka. No ovaj puta na  fotografijama nitko ne glumi, psihološka stanja djeteta, njegove samoće i otpori odgojnim metodama dojmljivo su iskreni, u nepatvorenom okolišu stvarnost u punom smislu riječi ispunjava cijeli kadar. Pitanje je bi ta razina autentičnosti obiteljskog života mogla biti zabilježena da fotografkinja nije član obitelji?  Da je netko tko ga samo izvana promatra, a da i sama nije njegov sudionik?
I upravo je u tom smjeru Petra Mrša pomaknula svoj daljnji fotografski rad.  U ciklusu koji je nazvala “Vježbanje obitelji” ona objekt svojih snimki više ne promatra kroz fotografski objektiv. Više ne gleda sa strane ono što snima, nego zajedno s ostalima ulazi u kadar i sudjeluje u fotografiranom događanju.  Fotografova pozicija kao onoga tko samo promatra s distance, ma koliko empatično ili obratno - posve bešćutno, a što je sve do nedavno (bar do poplave selfiea), smatrano imanentnim prirodi fotografskog postupka, u ovom slučaju više ne vrijedi.  Petra Mrša u “Vježbanju obitelji”, naime, pozvala je svoju obitelj na izlet na Velebit. Zamisao je bila da se odmaknu od ustaljenog ponašanja, zadajući si zajedničke aktivnosti koje obično ne rade, ponekad humorističke ili sasvim jednostavne radnje, i da time pokušaju uspostaviti ili istražiti i moguće nove međusobne odnose.  No, osim tog autoričinog ‘ulaska’ u scenu, odnosno poništavanja podjele uloga onoga tko snima i onoga kojega se snima, ona preuzima i ulogu katalizatora onoga što se snima. Ne čeka da se pred njom nešto dogodi, kako kaže, nego sama provocira događaj. Fotografski medij tako je proširen performativnim činom, a projekt se nastavio i kao interaktivna internetska stranica.
Sličnih postupaka medijskih, konceptualnih i procesualnih širenja fotografije, ima i u ostalim umjetničkim projektima Petre Mrše. U rukom izrađenoj knjizi “Pukotina” koju je oblikovala za svojega boravka u Londonu, početne fotografije, svedene na crno bijelu grafiku, služile su kao predložak za oslikavanje, a kako bi se time istaknuo pomak od svijeta činjenica prema osobnom doživljaju. U drugom slučaju, kada je htjela prenijeti doživljaj zamrlog života na otoku u zimsko doba, fotografiju je, nizom minimalističkih simulacija jedva primjetnog pokreta, pretvorila u film.
Pripremajući svoj audio rad za Sliku od zvuka Petra Mrša, slično svojim dosadašnjim postupcima, polazi od stvarne obiteljske situacije. No, te sličica iz života,  u preklapanjima različitih interpretativnih transformacija postaju nešto kao znakovite krhotine, odlomci mnogih mogućih višeznačnosti.
Sudjelovali su Iva Mrša Haber, Paula Haber, Lovro Haber, Zoran i Petra Mrša
Glumci: Dinka Vuković i Jadran Grubišić
Glazbena suradnja: Tena Novak, Luka Kurjan i Kalim Khushi Patel
Ton majstorica: Katarina Barišić
Urednica Evelina Turković
Premijera

NEDJELJA, 20. prosinac

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Miljenko Jergović: Kažeš anđeo - Rastava
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mirta Zečević, Frane Perešin, Filip Križan.
Premijerno emitirano: 21. 02. 2013.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
Ivana Brlić Mažuranić: Trgovac Nav ili bajka o čudesnom baršunu
Priča o „Trgovcu Navu“  jedna je od manje poznatih pripovijesti Ivane Brlić Mažuranić objavljena nakon autoričine smrti 1943. godine u knjizi naslovljenoj Bajke i basne. Temeljni motiv ove poetične pripovijesti jest nepokolebljiva vjera u dobrotu kao odraz božanskoga u ljudima. Unatoč životnim nedaćama Nav čeka i vjeruje, trpi i ohrabruje sve oko sebe, dajući ljubav i diveći se ljepoti svijeta koji ga okružuje. Ova priča na suptilan način govori o prepoznavanju životnoga puta, možda čak i životne zadaće i ustrajnosti koja je potrebna da se s toga puta ne skrene. Ujedno, ovo je priča koja daje nadu, ispunjava nas ljubavlju i srećom, a dječjom zanesenošću Navova vjera u božju providnost   i više je nego ohrabrujuća.
Razigrana dramaturgjja, nepretenciozno ispripovijedana priča i izvrsna glumačka ostvarenja redateljskom sveobuhvatnošću daju ovoj igri radiofonsku punoću i začudnost  ne gušeći izvornu pripovijest.
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Žarko Potočnjak, Rikard Simonelli, Zvonko Novosel, Biserka Ipša, Vanda Winter, Živko Anočić te Lucija i Sara Barišić .
Premijerno emitirano: 04. 04. 2010.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
Hrvoje Barbir Barba: Koke lete za Amsterdam
Kada se u avionu nađu bivši supružnici i nervozni pripravnik s aktovkom punom pojverljivih spisa, nevolja je na pomolu. Umišljaji, pretjerivanja, svađe i fizički obračun uz oluju koja bjesni oko aviona okosnica su ove komedije koja govori o ljudima, ali i nekim općim kontraverzama hrvatstva na iznimno duhovit način.
Redatelj: Mislav Brečić, tonmajstor :Dubravko Robić, glazbeni urednik: Maro Market, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Ozren Grabarić, Nina Erak, Željko Duvnjak, Mila Elegović i Nenad Cvetko.
Premijerno emitirano: 08.03.2015.

PONEDJELJAK, 21. prosinac

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Hrvoje Ivanković: Priča za dvadeset kuna
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Sven Medvešek, Amar Bukvić.
Premijerno emitirano: 07. 01. 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Miroslav Volf: Zrcalo sjećanja
Trebamo li zahtijevati od onih koji su pretrpjeli nepravdu da zaborave i krenu dalje? O poukama kojima nas uči sjećanje, pamtimo tako da one koji pate uzmognemo zaštititi od daljnjih povreda; o budućem svijetu ljubavi, kojemu težimo kao utopijskom snu kada nas potiče na čudo nepamćenja povrede koja se danas treba dogoditi u obiteljima, među prijateljima govore Slavko Juraga u ulozi Pripovjedača, Tomislav Martić kao Miroslav i njegov unutarnji glas i Alen Šalinović kao Kapetan G. u dramatizaciji Maje Gregl.
Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Maja Gregl; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Maja Gregl.
Glume: Tomislav Martić, Alen Šalinović, Slavko Juraga.
Premijerno emitirano u svibnju 2014.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
Matko Sršen: Farsa od Gvere
Dva starca – jedan kapetan i drugi redikul, susreću se na dubrovačkoj Porporeli za vrijeme najžešćih bombardiranja grada. Prisjećajući se, u nepovezanom i duhovitom razgovoru, svoje prošlosti, otkrit će, tik pred smrt – zajedničku ljubav. Jednom je ona bila žena, drugom još mnogo više...
Sentimentalna i tragična, istovremeno, ova briljantna duo-drama Matka Sršena osvaja virtuoznošću dijaloga i nadahnutim korištenjem držićevskog govora, pri čemu jezik postaje metaforom o duhovnosti grada koju neprijatelj, što ga divljački napada s okolnih brda, ne može osvojiti. Posebna vrijednost radijskog uprizorenja Sršenove farse izvrsna su glumačka ostvarenja Miše Martinovića i Ljubomira Kapora.
Režija: Marin Carić, tonmajstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov i Nikolina Ćuluv, glazbena urednica: Vesna Šir, urednik: Hrvoje Ivanković

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Darko Tralić: Goranovci
Redatelj: Darko Tralić, tonmajstori: Ivica Kasumović i Miro Pijaca, urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 09.12.2014.

UTORAK, 22. prosinac

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Antun Gustav Matoš: Moralista
Lijepa Zagrepčanka imena Malvina udala se u provinciju za mjernika i kućevlasnika Krulca i zbog svojeg, navodno, oholog držanja prema sumještanima meta je njihovih stalnih napada, osobito najvećega moraliste među njima, mjesnog ravnatelja štedionice Golojuha. Ovaj će nagovoriti zdvojnoga muža da uhodi privlačnu suprugu, no rezultat će biti ipak – neočekivan. Humoresku „Moralista“ donosimo u povodu stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša, velikog majstora malih formi.
Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo, Dora Lipovčan.
Premijerno emitirano: 11. 03. 2014.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Lada Martinac Kralj: Tic-tac bomboni, motor i Sveto pismo
Ova dokumentarna radio-drama mogla bi se zvati i “Buđenja”. Jer njezina tema jesu buđenja – buđenja u vjeri. U njoj se prati grupa katekumena i katehista u crkvi sv. Antuna na Sv. Duhu u Zagrebu čiji su satovi vjeronauka potkani iskustvima i svjedočanstvima. Mješavina smiješnih trivijalnosti i mističke uzvišenosti, skepticizma i duhovne potresenosti čini od njihovih buđenja iskreno i zanimljivo svjedočanstvo o susretu čovjeka i Boga.
Ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 28. 12. 1999.

18,00 – 19,00; HR III
RADIO DRAMA
Antun Gustav Matoš: Cvijet s raskršća
Amblematsku pripovijetku hrvatske Moderne dramatizatorica je osmislila unutarnjim dijalogom Matoša pisca i Matoša mladića koji doživljava sudbinski susret sa slijepom djevojkom. Tekst je oblikovan i uz pomoć piščevih feljtona i putopisa te sugerira bijeg pisca u sjećanje i pisanje kao što je bijeg mladića u pastoralni zakutak juga Francuske od napadne stvarnosti. Fatalni bi susret mogao imati snagu promjene, ali i od toga mladić bježi shvaćajući tek u zrelim godinama da mu je on duboko dodirnuo dušu i ponudio odgovor na zagonetku ne samo ljubavi nego i života uopće. Redateljica Jamnicky ga je oživjela igrom pjesnika glumca Enesa Kiševića i Frane Maškovića.
Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; režija: Stephanie Jamnicky; ton-majstor: Marija Pćenik Kvesić, glazbena urednica: Franka Meštrović ; urednica: Lada Martinac Kralj
Igraju: Enes Kišević, Frano Mašković, Vanda Winter, Sven Šestak, Biserka ipša, Boris Svrtan
Premijerno emitirano: 16.4.2009.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Darko Tralić: Sjećanje na Komižu
Redatelj: Darko Tralić, tonmajstori: Krešimir Osman  i Miro Pijaca, urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano10.12.2014.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
Susan Glaspell: Porotnice
Susan Glaspell (1876. – 1948.), američku dramatičarku, glumicu, redateljicu, pjesnikinju, spisateljicu romana i pripovjedaka po prvi puta predstavljamo u emisiji Napetica iliti krimić s “Porotnicama”, nastalim dramatizacijom pripovijetke A Jury of Her Peers (1917.), intrigantne (kriminalističke) obrade muško-ženskih, osobito bračnih, odnosa. Ova pripovijetka je jedno od nezaobilaznih djela koja se pruočavaju na američkim i europskim ženskim studijima.
Redatelj: Darko Tralić; prijevod i dramatizacija: Branka Žodan; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Nina Erak Svrtan, Matija Prskalo, Pero Juričić, Jan Kerekeš, Kristijan Potočki.
Premijerno emitirano: 01. 05. 2012.

SRIJEDA, 23. prosinac

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Antun Gustav Matoš: Ja pucam
Radiofonska dramatizacija humoreske „Ja pucam!“ Antuna Gustava Matoša započinje piščevim riječima: „Kako je poznato, Hrvatska obiluje velikim ljudima. I Krapovec ima svog velikana, pa se spremao već godinama da mu podigne spomenik, mada Krapovčani nisu znali što je upravo veliki Krap učinio za otadžbinu. Glavni trg ponosi se njegovim imenom i sedam kuća bore se za čast njegovog rođenja. I ljetos se, kao gotovo svake godine u lipnju, potaknu misao za neviđenost Njegova spomenika, pa jedne nedjelje nagrnu iz cijele domovine prama Krapovcu nekoliko domoljubnih društava i dosta radoznala svijeta.“ Aktualna i iznimno duhovita analiza ondašnjih običaja i karaktera ukazuje nam se o stotoj obljetnici Matoševe smrti kao – suvremeno zrcalo.
Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo.
Premijerno emitirano: 10. 03. 2014.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Ljubomir Pauzin: Miris kuhinje
Ton majstori: Delka Lambaša Milanov i Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 17. 01. 2013.

ČETVRTAK, 24. prosinac

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ljubomir Pauzin: Miris kuhinje
Ton majstori: Delka Lambaša Milanov i Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 17. 01. 2013.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
Sanja Lovrenčić: Mlinovi
Glume: Asja Potočnjak, Sunčana Zelenika, Dubravka Miletić, Etta Bortolazzi, Slavica Knežević.
Redateljica: Ranka Mesarić, glazbeni suradnik: Davor Rocco, tonmajstor: Anka Savić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Premijerno emitirano: 22.11.1993.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI