Naslovnica > PREDSTAVE > Budala za večeru

Budala za večeru

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Budala na večeru stiže u režiji Joška Juvančića, a večera se održava u osječkom HNK.
autorski tim funkcija
Francis Veberautor teksta
Tomislav Ruszkowskiscenograf
Vladimir Gerićprevoditelj
Joško Juvančićredatelj
Joško Juvančićodabir kostima

Francis Veber francuski je dramatičar i scenarist, a 'Budala za večeru', u filmskoj mu je verziji, koja je bila najgledaniji francuski film godine, priskrbila i zavidnu redateljsku slavu. No, već se i prije istaknuo svojim scenarističkim radovima, od kojih su neki pretvoreni u uspješne hollywoodske filmove, npr. 'My Father the Hero', 'The Birdcage' i 'Father's Day', a u kazalištu je također poznat kao pisac komedija, jedan od najvažnijih predstavnika škole dobro skrojenih komada.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=pb9tf024www]

'Budala za večeru' kao svoju temu uzima okrutnu igru nekolicine prijatelja, koji se jednom tjedno okupljaju na večeri, s tim da im je zadatak na večeru dovesti najveću budalu koju mogu pronaći, kako bi ima ta osoba poslužila za zabavu i da bi je zajednički ismijali, a na kraju večere, kad 'glupi' gosti odu, biraju pobjednika, tj. onog tko je uspio dovesti na večeru najveću budalu.

Pierre je uvjeren kako će njegov porezni službenik Francois biti upravo to što njegovi prijatelji traže, no nesretnim spletom okolnosti (ili možda karmičkom pravdom?), Pierre i Francois niti ne stignu do večere već zapnu u Pierrovom stanu...

Francois će prouzročiti mnoge probleme, no ne iz zle namjere već upravo zbog dobrodušnosti i iskrenosti.U najboljoj namjeri da pomogne, zbog svojih će dobrih kvaliteta uzrokovati nevolje onima koji sebe smatraju puno boljim od njega, ali otkrit će se, naravno, da ti bolji i pametniji i nisu baš takvi...

S obzirom da je ipak riječ o komediji, sve to završit će sretnim krajem, a kakav je on točno, provjerite na daskama HNK Osijek u režiji Joška Juvančića.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter