Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Otvorenje sezone u La Scali izravno na HR3

Otvorenje sezone u La Scali izravno na HR3

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) u ponedjeljak 7. prosinca od 17.55 izravno će prenositi otvorenje sezone slavne Milanske Scale.
Share on facebook
Share on twitter

Na programu je rijetko izvođena opera Giuseppea Verdija Ivana Orleanska (tal. Giovanna d'Arco), koju izvode Anna Netrebko, Francesco Meli, Carlos Álvarez, Dmitry Beloselskiy, Michele Mauro te ZborOrkestar Milanske Scale pod ravnanjem Riccarda Chaillyja.

Chailly sezonu otvara operom koja je svjetla pozornice ugledala upravo u Milanskoj Scali davne 1845. godine, a zadnji je put u istome kazalištu izvedena dvadeset godina poslije. Unatoč rijetkome postavljanju na scenu, radi se o djelu vrhunske glazbene kvalitete.

Ivana Orleanska sedma je Verdijeva opera, skladana na libreto Temistoclea Solere. Temelji se na Schillerovoj drami Die Jungfrau von Orleans. Verdi je, međutim, bio nezadovoljan načinom na koji je predstava postavljena u Milanskoj Scali, te je odlučio kako nikada više neće stupiti nogom u nju. I doista, dugi niz godina Verdi nije kročio u slavno kazalište. Popustio je tek 36 godina kasnije. U Rimu je Ivana Orleanska postavljena tri mjeseca nakon praizvedbe u Milanu te je doživjela veliki uspjeh. Opera je tijekom narednih dvadeset godina uspješno izvođena u Italiji i nekim europskim gradovima, ali kako se stoljeće bližilo kraju, Ivana Orleanska nestajala je s repertoara, a na svoj je povratak u kazališta morala pričekati do sredine prošloga stoljeća.

I ove godine slušatelji Trećega programa Hrvatskoga radija mogu uživati u izvanrednoj poslastici – otvorenju operne sezone jedne od najpoznatijih kazališnih kuća u svijetu. Posebno me veseli što će i slušatelji u Hrvatskoj prvi put u ovoj sezoni, u izravnome prijenosu posredstvom Hrvatskoga radija, moći čuti opernu divu Annu Netrebko u ulozi francuske heroine Ivane Orleanske, pod ravnanjem slavnoga Riccarda Chaillyja, koji od ove godine obavlja dužnost glavnog dirigenta La Scale, izjavila je glavna urednica Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Rajka Rusan.

Sve slušatelje pozvala je da u ponedjeljak od 17:55 sati budu uz frekvencije Trećega programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) ili uz novu HRT-ovu multimedijsku uslugu HRTi s pomoću koje također mogu pratiti prijenos iz Milanske Scale.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE