Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Ni Beč nije pošteđen smanjenja potpora u kulturi

Ni Beč nije pošteđen smanjenja potpora u kulturi

I Austrija je ove godine odlučila 'zavrnuti pipu' i najvećoj bečkoj koncertnoj dvorani smanjila financijsku potporu za čak 58 posto.
Share on facebook
Share on twitter

Da ne biste pomislili da se sredstva za kulturu režu samo kod nas ili u Sloveniji o čemu smo pisali ovdje, loše vijesti stižu i iz Beča. Slavni dom Bečke filharmonije, Musikverein, ove je godine umjesto 475.000 eura državne potpore dobio samo 200.000 eura, čak 58 posto manje. S druge strane, dvorani Konzerthaus povećana je potpora za 100.000 eura.

‘Ne pitajte me kakve će biti posljedice ove odluke’, rekao je ravnatelj Musikvereina Thomas Angyan.

Ova slavna koncertna dvorana, otvorena 1870. godine, za sezonu 2015./16. nudi 81 koncertni ciklus, 385 koncerata i oko 300.000 ulaznica, prenosi Die Presse.

Razdoblje koje će biti zahvaćeno ovom izmjenom budžeta odnosi se na sezone od 2015. do 2017. godine. Trogodišnji ugovor još nije potpisan, no iz kuće kažu da će pokušati pronaći način da nadoknade gubitak. ‘Očekivao sam smanjenje potpore, ali ne toliko’, bio je iznenađen Angyan.

No, Musikverein započinje godinu s budžetom od 745.000 eura obzirom da im grad Beč daje 545.000 i program koji je dosad utvrđen neće se puno mijenjati. Sporan je program manjih dvorana koji još nije utvrđen.

Koncertna će kuća ugostiti niz slavnih svjetskih glazbenika, a sezonu otvara koncert Staatskapelle Berlin (filharmonije berlinske Staatsoper Unter den Linden) pod ravnanjem dirigenta Daniela Barenboima, glazbenog ravnatelja Staatsopere. Gostovat će sveukupno 14 međunarodnih orkestara u 35 koncerata, a Angyan je istaknuo dolazak simfonijskih orkestara iz Clevelanda, Pittsburgha i Leipziga te berlinske filharmonije pod ravnanjem Sir Simona Rattlea.

Naravno, bečka publika može očekivati i niz domaćih vrhunskih glazbenika kao i preko 230 događaja za djecu i mlade.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI