Naslovnica > PREDSTAVE > Posljednja Freudova seansa

Posljednja Freudova seansa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Biografska drama iz pera američkog autora Marka St. Germaina.
autorski tim funkcija
Damir Rončevićoblikovatelj svjetla i zvuka
Hrvoje Felbarsnimatelj
Mladen Pobifotograf
Milorad Stranićizbor glazbe
Đurđa Janeškostimograf
Marko Torjanacprijevod
Marko Torjanacscenograf
Marko Torjanacredatelj
izvođači uloge
Franjo Dijak
Marko Torjanac

Biografske drame redovite su na repertoarima anglosaksonskih kazališta, a jedan od recentnih uspješnih primjera bila je The Audience Petera Morgana, u kojem je svoju Oscarom nagrađenu ulogu kraljice Elizabete II. u kazalištu ponovila Helen Mirren i osvojila svog prvog Tonyja. Dašak takvih mogli smo vidjeti i u Hrvatskoj - Crveno u produkciji Teatra Exit drama je o Marku Rothku i Picasso u produkciji splitske Play Drame.

Nastavak prakse izvođenja drama povijesne fikcije nastavlja kazalište Planet Art dramom Posljednja Freudova seansa. U osvit Drugog svjetskog rata, 1939. godine, svjedočimo neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda (koji je do tad odbacio većinu svojih teza) i svjetski poznatog pisca Kronika iz Narnije C.S.Lewisa. U srazu dvaju potpuno različitih svjetonazora (C.S.Lewis poznat je kao izrazito kršćanski orijentiran pisac, pa se tako povodom filmske adaptacije Kronika iz Narnije na policama knjižara vjerskog tiska moglo pronaći vodič za vjersko iščitavanje simbolike) postavljaju se velika pitanja:

Postoji li Bog? Ako postoji, zbog čega je svijet pun nesreća, bolesti, ratova? Zbog čega opstaje zlo, ako je dobro ono što je ispravno? Jesu li naši životi samo reakcija na naše primarne odnose s roditeljima ili pak postoji istina koja je veća od onoga što možemo pojmiti? Jesu li nam možda odgovori na dohvat ruke i što nam oni donose? I na koncu - što nas određuje kao ljude?

Autor teksta, Mark St. Germain, višestruko je nagrađivani američki dramski pisac iskusan u žanru povijesne fikcije, koji je u posljednjoj drami po sličnom modelu suprotstavio Ernesta Hemingwayja i F.S. Fitzgeralda. Radi se o praizvedbi ovog teksta u Hrvatskoj, ali i prvoj izvedbi njegovog teksta u Hrvatskoj. Osim što u predstavi igra, Marko Torjanac redatelj je i prevoditelj ovog teksta, a kao njegov partner nastupit će Franjo Dijak, inače član ansambla Dramskog kazališta Gavella.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter