Crveno

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priču o jednom od najznačajnijih američkih predstavnika apstraktnog ekspresionizma, njegovoj filozofiji i slikarskom stvaralaštvu, pogledajte u zagrebačkom Teatru EXIT
autorski tim funkcija
Zlatan Vrkljanscenograf
Ivan Markovićasistent scenografa
Ivan Biondićoblikovatelj zvuka
Ivan Biondićsuradnik za tehnička pitanja i video
John David Loganautor teksta
Dragan Micićoblikovatelj rasvjete
Dragan Micićsuradnik za tehnička pitanja i video
Filip Krenusprevoditelj
Anamarija Filipović Srhojkostimograf
Radomir Sarađenfotograf
Matko Ragužredatelj
Matko Ragužscenograf
Matko Ragužproducent
Marino Frankolaoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Filip KrižanKen
Siniša PopovićMark Rothko

Američki slikar Mark Rothko smatra se jednim od izvornih apstraktnih ekspresionista u poslijeratnom New Yorku. ‘Crveno’ (u izvorniku ‘Red’) Johna Davida Logana prati dvije godine njegova stvaralaštva krajem pedesetih godina prošlog stoljeća dok u svom slikarskom ateljeu uz pomoć asistenta Kena radi na velikoj narudžbi serije murala za ekskluzivni restoran Four Seasons u zgradi Seagram. I dok Rothko miješa boje i slika, Ken dovodi u pitanje njegove teorije o umjetnosti i uopće činjenicu što je prihvatio posao tako komercijalnog projekta.

Mark Rothko (1903-1970), porijeklom Latvijac, još u ranim radovima primjenjuje izražajne boje koje će ga s vremenom izdvojiti i po čemu će u svojoj umjetničkoj karijeri postati i ostati prepoznatljiv. Povezuje se s apstraktnim ekspresionistima poput Jacksona Pollocka i Willema de Kooninga od kojih preuzima motive biomorfnih oblika kako bi tematski simbolizirao tadašnju svakodnevicu, no izbjegava gestikulacijske poteze kistom i guste, slikarske površine. Rothko se usredotočuje na izražavanje kroz same boje te do samog kraja znatno smanjuje svoju imaginaciju. U svojim najboljim radovima radi slike koje se sastoje od dva ili tri pravokutnika boja koji lebde u apstraktnom prostoru.

Tako je ‘Crveno’ više intelektualna diskusija, nego portret umjetnika. Pokazuje nam dinamičan odnos između slikara i njegove kreacije i kroz njegov rad postaje jasno da je umjetnik direktan, opsesivan, kritičan, tašt, arogantan i brilijantan.

Autor John David Logan američki je dramatičar, scenarist i filmski producent i njegova drama ‘Crveno’ prvi put je izvedena u Londonu u prosincu 2009. godine. Nakon toga je dobila i produkciju na Broadwayu 2010. godine, a ta je osvojila šest prestižnih kazališnih nagrada Tony.

Za Teatar EXIT dramu je preveo Filip Krenus, režiju potpisuje Matko Raguž, a slikara i njegovog asistenta glume Siniša Popović i Filip Križan. Kopije Rhotkovih slika za potrebe predstave naslikali su Zlatan Vrkljan i Ivan Marković.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE