Zlatko Vitez vs Vitomira Lončar

Vitomira Lončar uputila je gradonačelniku Zagreba i svim medijima otvoreno pismo u kojem traži zaštitu i ispriku zbog napada Zlatka Viteza.

Pismo prenosimo u cijelosti.

***

Poštovani gradonačelniče Milane Bandiću,

u nedjelju, 22. studenoga 2015., na svom sam blogu Slamka spasa pisala o mnogim dubiozama vezanima za pretvaranje Histrionskog doma u javnu ustanovu - centar za kulturu.

O istoj temi pisao je i jedini specijalizirani portal za kazalište u Hrvatskoj teatar.hr

Jučer, 23. studenoga u 14.52 na službenu adresu Male scene stigao je mail od Zlatka Viteza koji bolest od koje bolujem (epilepsija), povezuje s mojim javnim djelovanjem. (mail u nastavku).

Budući da je ovaj istup Zlatka Viteza krajnje diskriminirajući i uvredljiv, ne samo prema meni osobno, nego i prema svim našim sugrađanima koji boluju od ove najčešće neurološke bolesti, tražim da poduzmete žurne korake.

U Hrvatskoj je registrirano više od 40 tisuća oboljelih od epilepsije, a Zlatko Vitez je svojim istupom upućenim meni osobno, a na javnu adresu kazališta Mala scena, dodatno stigmatizirao sve nas oboljele od epilepsije.

U demokratskoj državi ovakav je istup nedopustiv te tražim od Vas da smjesta smijenite Zlatka Viteza s mjesta Vašeg savjetnika za kulturu.

Ujedno tražim ispriku i od Vas i od Zlatka Viteza jer je ovakav govor u javnom prostoru krajnje neprihvatljiv.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ima i svoj Nacionalni dan oboljelih o epilepsije i koja se  posljednjih nekoliko godina zalaže za skidanje stigme s oboljelih, a Vaš savjetnik za kulturu svojim istupom proglašava oboljele od epilepsije nesposobnima za pisanje, javni govor, jasno promišljanje i istupe.

Svakako želim napomenuti da oboljeli od epilepsije nemaju više dana bolovanja u godini od ostale populacije, a također i da je kvaliteta rada osoba oboljelih od epilepsije jednaka kao i ona kod osoba koje nemaju epilepsiju.

U svim Vašim dosadašnjim istupima zalagali ste se za skidanje stigme s nas koji bolujemo od epilepsije te očekujem da ćete žurno reagirati, smijeniti Zlatka Viteza s funkcije i onemogućiti daljnje istupe slične vste koji potiču diskriminaciju i stigmu,

pozdravljam

 

Vitomira Lončar

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE