Tradicionalna međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz ove će se godine po šesti put održati u Osijeku u organizaciji tamošnje Umjetničke akademije, a ugostit će nagrađene predstave iz Slovačke, Slovenije i Srbije. Publici će se predstaviti i domaćini reprizama ispitnih produkcija studenata glume i lutkarstva na UAOS-u.

Ovogodišnji Lutkokaz posvećen je Zvonku Festiniju, glumcu i redatelju koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom lutkarstvu ne samo kao redatelj, već i kao dugogodišnji čelnik hrvatskog centra UNIMA, predsjednik Umjetničkog savjeta PIF-a i predavač na UAOS-u.

Festival će otvoriti predstava Kako je otkriveno letenje, koja je na ovogodišnjem PIF-u nagrađena nagradom za animaciju. Predstava namijenjena nižim razredima osnovne škole kroz priču o jednoj dugokljunoj i dugomislećoj rodi objašnjava djeci osnovne pojmove matematike i fizike, a sve to uz animaciju neuobičajenih lutaka sastavljenih od - geometrijskog pribora.

Uz osječke domaćine, koji će se predstaviti produkcijama Kuma smrt, O Tolstoju i lavovima i pustim otocima, Mjesečina Nitko kao ja, na festivalu će se predstaviti i njihovi kolege s Kazališne akademije u Bratislavi brzim i duhovitim Ginjolskim varijacijama. Domaćoj publici omiljeno slovensko lutkarstvo bit će predstavljeno predstavom Priča na gumbe, a čast da zatvori ovogodišnji Lutkokaz pripala je predstavi Duga, također nastaloj kao ispitna produkcija na akademiji, koja je doživjela festivalske uspjehe i niz izvedbi van prostora akademije.

Uz predstave, u sklopu Lutkokaza će se održati pet radionica međunarodnih lutkarskih stručnjaka Pavela Uhera, Andreja Pachingera, Elene Lindtnerove, Eve Farkašove i Jelene Sitar Cvetko, a donosimo vam i raspored festivalskih događanja:

SRIJEDA, 25. studenoga
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
18 sati – OTVARANJE - Kako je otkriveno letenje, Kazalište mladih Novi Sad (Srbija)

ČETVRTAK, 26. studenoga
UAOS
17.30 "Kuma Smrt", UAOS
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
19 sati – Ginjolske varijacije, Lutkarski odsjek VŠMU (Slovačka)
20.30 sati – Ni'ko kao ja, UAOS

PETAK, 27. studenoga
UAOS
12.00 sati – prezentacija radionice Predmeti u ulogama i odnosima
Barutana
17.30 sati – O Tolstoju i lavovima i pustim otocima, UAOS
UAOS
18.30 sati – Priča na gumbe, Lutkarsko kazalište Zapik, Ljubljana (Slovenija)
19.15 sati – Mjesečina, UAOS
20.00 sati – „Zvonko Festini – suradnik i prijatelj“

SUBOTA, 28. studenoga
UAOS
9-12 sati - PREZENTACIJA RADIONICA
Barutana
20.00 sati – Duga, UAOS
21.30-23.00 sata – TSK (Tamburaši slavonske krvi) – koncert

Odgovori