Naslovnica > VIJESTI > 7. međunarodna revija lutkarstva – Lutkokaz

7. međunarodna revija lutkarstva – Lutkokaz

UAOS predstavlja 7. međunarodnu reviju lutkarstva - Lutkokaz.
Share on facebook
Share on twitter

U petak 11. studenog u Umjetničkoj akademiji u Osijeku održana je press konferencija uoči 7. međunarodne revije lutkarstva - Lutkokaz. Na pressici su sudjelovali dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, Antonija Matić i umjetnički voditelj Lutkokaza, Igor Tretinjak.

"Na ovogodišnjem Lutkokazu naglasak smo stavili na njegovoj međunarodnoj dimenziji. Uz nezaobilazan dio - studentske produkcije i gostovanja domaćih kazališta te radionice renomiranih međunarodnih lutkarskih stručnjaka, festival će, zahvaljujući projektu Kreativne Europe, 'All Strings Attached', ugostiti lutkarske predstave iz Italije, Španjolske i Slovenije te veliku međunarodnu izložbu 'Pioniri europskog lutkarstva'", rekao je Tretinjak, istaknuvši ovogodišnje favorite.

"Najveći hit ovogodišnjeg Lutkokaza je predstava "Patka, Smrt i tulipan", Lutkarskog kazališta Ljubljana, koja u Osijek stiže po prvi put i to nakon što je osvojila srca i brojne nagrade diljem Europe. Riječ je o izuzetno poetičnoj predstavi koja na dječje fin i zaigran način priča priču o toplom prijateljstvu naslovne Patke i Smrti. Gosti iz Ljubljane imaju čast i zatvoriti izložbu 30. studenog, kad će odigrati još dvije predstave - legendarnog "Doktora Fausta", ­Milana Klemenčiča i predstavu "Ti loviš", majstorskih znalaca - redatelja Silvana Omerzua i animatora Martine Maurič Lazar i Braneta Vižintina".

Cassiopea Teatar iz Italije otvorit će Lutkokaz s predstavom "Od 3 do 93. Veličanstveno djelo" koja na scenu donosi marionete i duh slavnog kazališta "I Piccoli", još slavnijeg Vittorija Podrecce, najvažnijeg producenta u povijesti lutkarstva. Njoj se pridružuje vrlo zanimljiv hibrid između predstave i predavanja, "Duh lutkarske prošlosti" kazališta Títeres Etcétera iz Španjolske.

Od domaćih gostovanja stiže nam je predstava za najmanje "Uspavanka za Uspavanka", Teatra to Go te studentske ispitne produkcije "Putovanje u središte sebe", "Kuma Smrt", "±∞1/8" i "Faust", koje su svoju kvalitetu potvrdile gostujući na festivalima poput PIF-a.

"Umjetnička akademija u Osijeku jedina je umjetničko-nastavna sastavnica pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, ali i u nacionalnom prostoru umjetničkih akademija koja obrazuje profesionalne glumce lutkare. Isto tako, Lutkokaz je jedina međunarodna revija lutkarstva koja na jednom mjestu okuplja projekte studenata i profesionalaca, organizirajući različite radionice, izložbe i profesionalne predstave. Zbog toga mislimo da je ovaj 7. Lutkokaz, označen jednim dobrim europskim projektom, značajan za naše studente i za našu instituciju primarno zbog toga što će nas u perspektivi sigurno pozicionirati među institucije u širem regionalnom prostoru koje su relevantne za promišljanje suvremenih iskoraka u prostoru lutkarstva", istaknula je dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dodavši:

"Programi na ovogodišnjem Lutkokazu otvoreni su za sve građane od 3 do 93 godine, kako kaže i naslov predstave koja će otvoriti ovogodišnji festival. Apeliramo na vrtiće i osnovne i srednje škole, ali i na studente i odrasle ljude da dođu na naše programe u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i galeriji Waldinger kako bi vidjeli što u ovom trenutku nudi studentsko i europsko lutkarstvo. Često se ne zna za koga je lutkarstvo. Ovogodišnji program potvrđuje da je za sve".

Dodajmo kako su svi programi na Lutkokazu besplatni.

U nastavku pogledajte raspored predstava:
SRIJEDA, 16. studenog
18 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Baletna dvorana
UAOS, "Putovanje u središte sebe"

19 sati - Svečano otvorenje - Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Cassiopea Teatro, Italija: "Od 3 do 93. Veličanstveno djelo"

ČETVRTAK, 17. studenog
19 sati, Svečano otvorenje izložbe - Galerija Waldinger
"Pioniri europskog lutkarstva"

19.30 sati, Galerija Waldinger
UAOS: "Kuma smrt"

PETAK, 18. studenog
10 sati, Galerija Waldinger
Teatar to Go: "Uspavanka za Uspavanka" + vođenje kroz izložbu

16 sati, Galerija Waldinger
UAOS: "±∞1/8" + vođenje kroz izložbu

18 i 20 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Lutkovno gledališče Ljubljana: „Patka, Smrt i tulipan"

SUBOTA, 19. studenog
11 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Títeres Etcétera, Španjolska: "Duh lutkarske prošlosti"

15 sati - Svečano zatvaranje Lutkokaza, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
UAOS: "Faust"

18 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Europska noć kazališta u Dječjem kazalištu

20 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: "Zeko, Zriko i Janje"

SRIJEDA, 30. studenog
17 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Lutkovno gledališče Ljubljana: "Ti loviš"

18 i 20 sati - Zatvaranje izložbe, Galerija Waldinger
Lutkovno gledališče Ljubljana: "Doktor Faust"

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI